Мајки ве молам за совет малата ми е 22 месеци ама нонстоп е болна последно што е пред 2 недели пиеше амоксиклав имаше и температура само што го прекина сирупот после една недела( денес) мм ја однесе на лекар мн кашла и спуштила надоле и сега ќе пие ZINNAT и и се појави нешто над устето како инфекција ли вирус нешто нз точно што како гној. Нон стоп сме со инхалации кога сака кога не сака да прави со спрејови со сирупи. (Извинете на долгиот пост)
Правевме брисеви пред да пие амоксиклав ама излегоа нег а за алерго ни рекоа дека можа и да не бидат веродостојни, крвна слика и сите анализи што се преку крв се е добро, бевме и на оториноларинголог и таму се е во ред.
Ние пак правевме крвна слика , за жал се радувам и среќна сум што на ќерка ми резултатите од железото и хемог. и се баш на долната граница , зошто до сега бевме многу испод неа . Нешто што ме загрижува е зошто веќе втор пат покачени тромбоцити 526 , од што може да е ? Ја прашав матичната ми вели ништо, не е се случува понекогаш. Но јас неможам да останам на тоа" се случува " ?
Ниско железо дава покачени тромбоцити.Алергиска реакција исто така,вироза,антибиотици ако сте пиеле и намален внес на течности .
Да има често бактерија во носето од градинка. Но со покачени тромбоцити не смеат да вакцинираат нели?
Настрана тромбоцитите ако имате бактерија плус мн низок хемоглобин не е препорачливо да се вакцинирате .
Дали некој користи ваков топломер?Дали покажува точно? Знам дека со живин е најточно ама нема шанси да измерам па сакам да земам некој дигитален ☺ секој предлог е добредојден
После колку време од сипаници може да се прима вакцина, треба да ја носам на ревакцина дитепер, полио при крај на април имаше варичела. За мпр не ни планирам пред 2г. Ќе прашам и доктор ама ако има и некој тука со искуство
Внука ми јадеше се, буквално се, после ммр во уста не саваше ништо освен бомбони, чоколадо и чоколадно млеко. Со денови беше само на тоа, бегаше од храна. Кај нејзе ммр многу имаше реакција, ама хранава еве тек на 7г почнува да се оправа. На дадето и рекле на клиника после 3м, имунитетот од сипаници е многу опаднат, чинам синчето ти беше со многу намален имунитет, не брзај дека се двајца, не ставај вакцина, особено не полио, таа знае да е опасна во таков случај. Кај внука ми сега 3м откако ќе навршат од завршување на цитостатикот смее да биде во допир со деца вакцинирани од Полио првите 24ч, досега не смееше. Или ако веќе вакцинираш гледај да ги изолираш.
Фала ти ќенпричекам уште малку. Малата ми е за вакцина големиов ми е ваквиниран се по ред до 7г. Да ги изолирам немам услови. Нека поминенуште некој месец па ќе видам
@M&M ние имавме варичела во јануари ама сеуште не сум ја удрила таа ревакцина. Докторката кажа да поминат 3 месеци за да се среди имунитетот ама јас гледам дека сеуште треба време да се управи организмот.Ја одложувам сеуште
Кога почнаа да зборуваат вашите деца? Моево е 1,7 и кажува само по неколку зборчиња,а сите ми викаат дека требало веќе да зборува убаво. Има место за загриженост или другиве само ме напнуваат за џабе?
Нема правила, не се наонувај, остај ги да зборат. Женските побргу прозборуваат од машките демек ама не мора да значи. Моево на 13+ знае многу мал број зборчиња, дури ни некои основни не ги знае, како имитации на животни, дај, на, да, не (ова само кога ептен нешто ќе го налутиш тогсп го знае), браво... Иако во фамилијата имам внука која прозборе тек на 6 години јас сум смирена, мислам дека се работи малку за карактер, алку за тоа колку се работи со детето колку се разговара до него и слично. Моето е инаерливо, три дена ќе го молам да кже нешто и не и не, а после теи дена прашај го друго нешто тоа од пред три дена че ти одговори. И не форсирам сеа. Многу му зборам ама тоа е што е.
Моето е машко, проста реченица сврзуваше на година и 4 месеци. Не сме работеле многу со него, до детето е. Кај секое дете различно се развива говорот, без паника, никое не останало да не прозбори, некое порано, некое покасно, впрочем за се е така со децата. Не се напнувајте џабе, детето чувствува.
Рано е, ке се пушти.. чим кажува по нешто нема потреба од грижи Мојов што е 2.2 не збори убаво, не па 1.7 детенце..
Вчера баш во парк еден татко ми кажуваше за неговото синче,2 год и 4 месеци одвај по некој збор кажувал,а мојата е 2 год.но уста не затвара,многу зборува,цели реченици..Чисто за споредба ти кажувам,дека секое си е различно..
дали знаете што може да му се даде на дете година и пол, да се напие пред патувајне, по пат каде и да одиме на подолга релација повраќа многуу.