Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.268
    Допаѓања:
    18.386
    На која возраст треба да знае 15 зборчиња детето? Моево има 18м и употребува десетина зборови со значење,но јас сум разочарана очекував многу повеќе да кажува,т.е. да повторува по нас.

Прави ли некој вежби за фина моторика и ако да,какви? Знам дека фината моторика е поврзана со говорот,па да го поттикнам некако.
    Ко за инат да не збори детево.
    И да знаеш дека се најтешки 3ките. Кенкаво,раздразливо дете (оправдано си има мака) сите 4 одеднаш пробиваа,закачи бактерија,месец ипол болен, многу непроспиени ноќи, се будеше од 3 до 5 неколку ноќи,па возење во кола да преспие,нејќе да цица,нејќе да го нишкаш...хорор..

На Giiirl23, Mother of 2boys и kozuf им се допаѓа ова.
  2. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    626
    не ме повика, ама кога сум тука еве овој е, everyday support [​IMG]

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.582
    Допаѓања:
    7.842
    Моето е 20 месеци.
    Не му се секирај добари сте, земате залет. Одеднаш ќе почне повеќе. Моево е како папагал деновиве и многу е смешен

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.866
    Допаѓања:
    18.021
    На 17. Прекинав со доење на 16 месеци. После тоа имаше будења, ама 2-3 најчесто за вода или од навика што знам тоа траеше одприлика 2 недели. Ама веќе си спие цел ноќ. Освен кога има мака нешто, нели тогаш се се пореметува.

На Ceneva, Isabela23 и 1209 им се допаѓа ова.
  5. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.564
    Допаѓања:
    42.994
    Колкаво е вашето? И јас се мислам за еден систематски.
    Ако 15 зборови се ок, моево е за на школо да го пратам:D:D:D
    Многу е смешен што зборо многу, прееска од никаде ми вика, мама абе жеден сум:D, онака баш чисто го кажа, деновиве хит му е “абе” и ако не правиме нешто по негово оди по нас и вика абе нееее, ако барал нешто, вика абе те го бе:D
    А најлошо што има научено “ебам матер”(facepalm) И мислам дека е од мене, јас обично не пцувам и се пазам пред него ама веројатно ми се испуштило и он одма научил. И тоа знае кога да го употребува, кога ќе скрши нешто вели ебам матер.
    Стварно се сунѓери, буквално одма помнат се. Моево мислам дека има многу добра меморија и затоа збори толку, не дека знае значење на се, туку повторува се што ќе чуе.

Кажува и сложени реченици и почна и сврзници да користи, супер е во тој поглед ептен сум задоволна.

Последна измена: 18 јануари 2025
    На Sofi.ja, lackygirl, Lavender13 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.582
    Допаѓања:
    7.842
    20 месеци. Моето не зборува колку твоето ама супер е. Мама где је му беше прва реченица :inlove:
    Вие сте топ немаш грижи

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.582
    Допаѓања:
    7.842
    38.6 можно да е од вакцините или има закачено нешто во меѓувреме. Крвната слика вчера му беше топ. И целосно прегледан, одличен беше.

8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.664
    Допаѓања:
    24.409
    Хахаха исто двете мора да се на изволте и бара трета и се лути што ја нема :?: Мене и ме притиска со забите и ме боли ама за сега не размислувам за откажување

@Ceneva мене од вакцина не ми кренале тт ама ми се деси ден после вакцина да качи тт и да снумава глас, испадна спуштила на плуќа без предходно да има мрсули или кашлање, мислев од вакцината е ама ако е ммр вакцина после 7-10 дена е реакција и ми рекоа не е сигурно од тоа ама така се поклопи

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.564
    Допаѓања:
    42.994
    Мене од вакцините секогаш ми качувал тт, ама брзо минува за еден ден обично, така да ќе видиш дали е од тоа, можно е.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  10. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.543
    Допаѓања:
    5.893
    од кога во детска и како да се привикне
    има 13м.
    ??

и се буди на секој саат за млеко со плачење. Каша пред да заспие и млеко ( да е сит)... а имаше период се будеше во 4 сабајле и 8 и тоа беше...
    сега нз што е проблемот...има како да се надмине таа фаза?

11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.664
    Допаѓања:
    24.409
    Мислам дека после 2г е нај ок да се почне во детска според мене.. моето има и дада поголема ама не сум за тренинг туку кога е дете спремно, без разлика на годините. Првото ми почна на 4г во детска и уште се буди да види дали сме тука.
    На 13 месеци имаат скок, учењето да оди и да разбира повеќе им ги уморува мозочињата и затоа знаат да се напнати, со тоа следи нели и регресија во спиење.
    Знам првото на 13-14 месеци стануваше и по 2 саати низ дневна се плеткаше, второто немаше такви периоди пример.

На DaisyDream, SunnyGirl2, Sun&Moon и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.582
    Допаѓања:
    7.842
    Синко прв пат реакција, ама две ревакцини беа. ДТП и Хиб, му ги избоцкаа двете раце. Сега ја симнавме па да се надевам нема пак да качи.

На Giiirl23, 1209 и kozuf им се допаѓа ова.
  13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.821
    Допаѓања:
    23.616
    Сепак се смири од ко излегоја 3ките, можи има и доењето удел ама сепак дур не ги извадат сите заби не спијат повеќето деца.
    Со првото така беше до 2 и пол дур не ги извади сите 5ки... Второво воопшто не ме поштеди исто како првото "лошо" ми се погоди :D за спиење лошо хахах иначе супер се, дечиња. Сите се различни нека се живи и здрави само, ќе спијат после, ќе спиеме и ние :D
    В понеделник планирам в градинка да го носам :worried: wish me luck :sun: да издржи барем 3 недели без разболување... А шо убав период си имавме 3 месеци здрав :D само со еден ларингит кој го помина во 2 дена без никакви последици.

На Giiirl23, Carolin., 1209 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Isabela23

Isabela23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2014
    Пораки:
    287
    Допаѓања:
    192
    Па како што имам и јас дома 13м бебе, не ни помислувам пред 3 год, а тоа ти е генерално препорака од сите. Моментално е и во 9ти скок, а секако си бара близина и сигурност од родителите.

На SunnyGirl2, Sun&Moon, 1209 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.582
    Допаѓања:
    7.842
    Dr. Goodnight ја слушав за ова тема, дете во своја соба. Според неа од 2 и пол до 3 и пол години треба да се одвои во тој период. Мене ми е така планот пред третата година таа пролет да почнам

На SunnyGirl2, Giiirl23 и 1209 им се допаѓа ова.
  16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.821
    Допаѓања:
    23.616
    Тука е само до родителите, кога се тие спремни уствари :D големиот, 6 год, со мене спие уште, план ми е двајцата заедно в детска, сакам да пробам в лето, малото ќе направи 2 год тогаш, па како ќе биди нз, здравје.

На SunnyGirl2 и Carolin. им се допаѓа ова.
  17. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.866
    Допаѓања:
    18.021

Да да, се смири. Некоја петка излегуваше мислам левата така ме гребна на прст кога му ставав масте 2 вечери плачеше и беше црвен во образите. Ама тоа помина. Добар е сеа, освен што се врти ко перките на хеликоптер кога спие :D

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.821
    Допаѓања:
    23.616
    И моево така, премногу се врти, незнајш глата кај е, кај се нозете :drunk:

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    994
    Допаѓања:
    1.454
    Многу ми е смешна со ова: абеее неее. Хит и е. Кога и викам нешто да не прави или ако нешто не сака ми го кажува ова.
    Пред некој ден се објаснувам нешто со мм и викам: божее, сеа цело време повторува божее како мало теткиче.
    Се впиваат, а ние не сме свесни што кажуваме пред нив.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    1.965
    Спие во детска од бебе скроз е навикнат сега е скоро 18мес.

На Carolin. и SunnyGirl2 им се допаѓа ова.