Остави тенџере со чај некаков на рингла за да има дома пареа и да има влажност, да тече носот. Чај од ловоров лист е за смирување на кашлица, има чај со пиво превриено, сируп со кромид и јаболка, некоја мешавина со маслиново масло има на нет што чисти од секрет ама не можам да најдам сега, а мислам да ја пробам. Ова се само идеи некои и не знам колку сум од помош. Моето е цело време со секрет и затнат нос. Јас лепам лепенки и спиеме со кромид. Спреј од диво оригано помага за одзатнување на носот и ако има бактерија во нос исто така.
Јас му ставам спреј од диво оригано и стварно многу ефикасно ми се виде, да не се подречам ете пола зима пројде ниту еднаш не беше болен до сега, всушност од септември мислам не се има разболено, а имаше повремено затнат нос и со ова ориганово не сум го сетила да има мака одамна. Малце пече ако е оштетена служницата, јас кај мене имам пробано, ама не е страшно.
Инхалирај ја во близина на пареа од камилица. Синко како чешма се чистеше секрет. Не бев баш за такви старски работи, ама такво чистење со ништо не успеав. Плус нема да и смета за слузокожата
Aj кога ќе можеш сликај да го видам. Ако не па ќе нарачам да ми пратат. Сега проблем е кај нас, се треба да се помине во градинка. Ама тоа е тоа. Еве се буди често пак, плаче оти не може да спие. Сите позиции ги пробавме. Не може да се погоди ниту една. Преку ден не е воопшто проблем. Само за спиење е.
Моево дека не е во градинка затоа веројатно и не е болен често, ама пак не е без луѓе, цело време е по кафичи, парк, дружби со другарките и со децата. Искрено мислам дека најголем “виновник” за добриот имунитет до сега се 3те кучиња што се бо куќа(кај баба му и дедо му) и не се бањати повеќе од 2 пати годишно Гадно , не гадно он се вала со нив од бебе.
Моето дете има 21 месеци. Сеуште дојам, денски долго време му давав по еднаш пред дремка, сега веќе и тоа го скратив, цица само ноќе ама многу често, како да скратам подои, или ќе морам наеднаш? Планирам да престанам да го дојам.. Млеко од крава не пие, сакам пак да му понудам на пример пред спиење, и доколку се научи да пие, колку мл би било доволно да испие?
И моето е иста возраст и не пие кравјо млеко, а допрва не ни планирам да го учам. Кога ќе го одбијам ќе си продолжи со млечните производи што си ги јаде до сега, јогурт, урда, сирење, кашкавал итн.
Како му даваш урда, може ли некој рецепт. На оваа возраст може да јаде пример пита со урда? Или мало е
Мајки, бебево ми е скоро 16 месеци и мака мачам со јадењето. И тие работи ( на прсти се бројат) што ги јадеше, веќе не ѓи сака. Месо и јајца не јаде секако ама последниов месец го достигна врвот. Јаде само јогурт, кросан со путер и пие млеко ( уште му давам аптамил). Друго не сака ништо, ако пробам да му подметнам нешто, почнува да плука и преќинува да јаде, ако можам и тоа јадење да го речам. Му нудам цело време нешто, ама џабе. Дури некогаш кога станува нервозен и знам дека е за јадење, не прифаќа ништо и тогаш ми идат мисли да не има некој поголем проблем. Педијатарот му даде сируп за железо, без крвна слика затоа што бил блед. Знам дека не внесува скоро ништо здраво, ама без кс можам ли да давам сируп? Инаку бебево освен што е слабо, е активно и нон стоп прави нешто.
И ние пиеме капки за железо ама секако со крвна слика, мислам треба да направите, па ако е потребно ќе ги пие
Направете крвна слика обавезно, а за јадењето не сте единствени, многу деца јадат само 2-3 работи а напредуваат како што треба, се им е поинтересно од јадењето. Твое е да нудиш храна и да јадете заедно. Можеш и некој сируп да земеш, WellBaby многу мајки го фалеа ама кај нас немаше ефект врз апетитот. Ако пие повеќе млеко и тоа го држи сит, не им треба многу на нив, моето почна повеќе да јаде откако го намаливме млекото.
На таа возраст сѐ може да јаде. Јас одамна не готвам посебно за него, само помалку зачинувам и тоа е тоа. Урдата можеш со палента, тарана/кори, како намаз на лепче, во пита итн.