Не знам дали се ноќни терори. Многу тешко вади заби он, а денес долните тројки му се побелени. Имал и он регресија и проблеми со спиење, ама ова беше друга димензија. Никогаш не бил ваков, никогаш. Таа нервоза и бес не ќе да се од ноќни терори.
Тантрумите се напади на бес и они се дешаваат исклучиво денски и кога детето е будно. Синко драми прави кога не добива нешто, и пробува на тој начин да добие. Ама џабе и ќе си повришти така без солзи и прекинува. А ова во сон така будење во вресок, и фрлање на назад, туркање на родителите се ноќни терори на кој децата не се сеќаваат. Ноќните терори се дешаваат во првите 3-4 часа од заспивањето. Тоа и тоа не е исто. Инаку може и од заби да е. Тројките многу болат
Освен кога сме имале препорака од доктор да не оди, после појака терапија за бронхит или пневмонија, остатокот оди цело време. И да, на почеток 3-5 дена беше во градинка, 2 недели дома. Сега веќе врзува и по 3-5 недели без прекин. Не дека сме немале ситуација да и сега после 5 дена пак да е со растечен нос ама е поретко отколку претходно. Така да верувам дека почнува колку толку да се активира и имунитетот.
Бела кај нас беше вака исто 4дена, со вриштење буквално стануваше како што опишуваш, не можев да го смирам со ништо освен со ТВ. На пладне и навечер прво во дневна го заспивав па одевме во спална иначе само што ке почнев да качувам скали он почнуваше да вришти. Кај нас една петка излезе, сеа се другите на ред. Од тоа му беше се смири после.
Ние имавме дома епизоди на ноќни тантруми и вриштење сред сон заради бебе во домот. Ама со игнорирање, секако внимавав да не се повреди и престана. Слично ова што опишуваш се повтори пред кусо време и исто мислевме дека се тројките, ама излезе дека се воспалени ушињата. Секако во исто време избивале и тројките. Првиот пат ја чешаше очајно вилицата, а потоа се случи да ги допира и ушите. Во секој случај, следи како ти изгледа. Не мора да значи дека е истото, само споделувам искуство.
Затоа и мислам да се смени малце концептот за тоа како изгледа еден ден во градинка на едногодишно дете во Мк, многу родители би ја избрале таа опција и би се вратиле на пазарот на трудот порано. Не мора породилното да е две години, еве нека е година дена, ама под хитно да се мени тој концепт на јасли или бебешка група кај шо децата само седат во креветче цел ден. Бенефит би имале сите.
А зошто ми објаснуваш како јас да не знам што е што? Не сум неписмена. Си напишав погоре убаво дека така почна да прави откако беше со саати буден. Прочитај поубаво. Апла беше тантрум.
Затоа реков јас би сакала до 3 да сум со нив, ама ете едното од 2 год почна, другото година и нешто, ај не се повторувам. Мое мислење е ова не реков дека е правилно. Од искуството со првото дете кое не ја засака градинката, значи до крај плачеше, и многу ми е криво дека така го носев со сила. Не сакаше деца, не се мешаше со нив, не играше, на крај тоа малку се промени, се опушти ама сепак одеше оти ние сакавме и моравме да го носиме. Ете имаше и позитивни работи, си стекна имунитет. @Sun&Moon јас еве исто 3 месеци пауза да одмори од антибиотиците што ги прими, 3 со ред 1 венски, потоа по 1 недела имаше пролив, в болница 4 дена од дехидрираност, заради тоа така одлучивме. Се согласувам скроз. Во моево градче само една е градинка, имаат голем двор и ги носат надвор по пола сат кога е топло, др дел од денот се внатре, јасли воопшто не ги ваѓаат надвор и му пуштаат на ТВ песнички.
Да истото и јас го правам. Го оставам да му помине, тука сум ако сака да го гушнам, иако не сака, пазам да не се повреди трескајќи се живо. И маж ми рече за ушите, ама не се фаќа за нив, не изгледа како да го болат. Којзнае што е, ама јас мислам дека голем удел играат забите, од тоа е раздразлив и ништо не му беше по ќееф цела вечер и на крај ескалираше.
Не мислам дека во таков контекст ти го кажа ценева, сакаше само да помогне и нема потреба за таков тон. И мислам дека е битно да разграничиш дали е терор или тантрум пошо во терорите не се скроз будни ко во тантрумите и може треба поинаков пристап.
Оф со среќа нека ни е значи. Да бев здрава ќе стиснев заби некако, ама пред крах сум. Се надевам вечерва ќе биде помирна зошто готова сум.
Не употребив никаков тон. Знам дека сака да помогне, ама не е помош да ми објаснува што е тантрум и ноќен терор. Знам и сама. Убаво пишав дека се разбуди вриштејќи и не сакаше повеќе да е во спална, а испадот со трескањето и фрлањето се деси кога веќе беше некое време буден. Како повеќе од ова да разграничам? Јасно е дека е тантрум.
Не знам зошто се навреди мислев не ме разбра јас што напишав. Ниту пак те направив неписмена. Длабоко ти се извинувам што се почувствува така.
Фала ти. Но не мора да ме браниш. Како и да е ниту имав лоша намера ниту пак сакав некого да навредам.
Мамасити каков пробиотик користите. Нас матичната ни препорача буларди џуниор да котистиме, ама синко да пие прашкаст во вода тешка работа. Давам ваја ама некако не помага многу. И дали некоја има правено тестирање за нетолеранција на храна, не можам да приметам која храна му прави проблем, а можеби и комбинација на храна, баш се грчи навечер. И мислам дека тоа ни е проблемот што се буди навечер во плачење.
Капките ти се слаби за твоето веќе. Сите пробиотици над година се прашкасти. Растварај во сокче, смуди, нешто такво. Провен е со вкус на малинка, со сок од мандарина го мешам топ е.
Кога имаше стомачен вирус користевме на Dr Wolz Darmflora се вика и е во ќесички па треба да го раствориш во вода или чај, сок.