Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.528
    Допаѓања:
    42.844
    Ај ќе го земам и тој, инаку никој до сега не рекол дека не му се во ред крајниците, ама не е проблем дека не сака да јаде, туку бира што ќе јаде. Овошје, зеленчук, леб, смоки, некои пецива цел ден да му давам ќе јаде, друго не сака.

Јас за дијареа давам провен кога има потреба и ми е погоден, а за секој ден прекинав од година да давам, немал мака до сега со стомак.
    Може не прашуваше ти за пробиотик :D
    Ама ќе виде кој прашал за Провенот.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.278
    Допаѓања:
    102.658
    Да де, ама јас ја сфатив Ценева дека за проблем и треба, не за секојдневна употреба.

3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.135
    Допаѓања:
    20.247
    Не сум мајка на нејадач, ама ќе ти дадам мислење зошто ја осеќам фрустрацијата. Кога е болен и вади заби забушава со храната и ме нервира, камоли да е така цело време.
    Две работи треба да ти се битни во целава ситуација.
    1. Детето е здраво, со уредна килажа, развој и уредна крвна слика
    2. Јаде барем некаква храна што е колку толку нутритивна
    Колку и да се јадеш, а се јадеш многу, зошто често пишуваш на темата, за жал не можеш да го смениш. Според мене е сосема во ред да му ги даваш да ги јаде тие три или пет работи што ги јаде во круг, битно е да јаде. Нуди си и нови опции, не се откажувај од тоа, ама не се фрустрирај. Некој ден ќе касне и нешто ново, може нема да е во скоро време, може ќе биде, битно ќе касне. И опушти се малку, нека јаде што сака, остави го.

На Carolin., Splendor. и 1209 им се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.135
    Допаѓања:
    20.247
    Е не знам тогаш. Ќе и каже некој што имал мака.

5. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.739
    Допаѓања:
    5.642
    Значи проблемот е во типот/конзистенцијата на храна буквално.
    Знам е фрустрирачки ама не би се загрижила кога доволно хранливи работи внесува.

Еве ќерка кај мене бобичасти овошја не сака како такви. Малини, капинки, боровинки итн како такви ги плука. Сечкани во грчки јогурт се дави од јадење. Во палачинки во самото тесто измешани исто. Како смути ги пие.
    И толку ми е доволно. Со тек на време може и поединечно ќе ги проба.

За пребирливост мое не толку ама на другарка е скроз. Ни јајце, ни месо, ни манџи, ништо.
    Јаде пица, и тоа се повеќе дома и прават само со домашен сос премачкана и кашкавал.
    Јаде макарони без ништо на нив.
    Леб со крем и толку. Тука завршува. Ни овојше, ни зеленчук. Во градинка живее само со парче леб без ништо.

За месо не знам дали би поминало како "паштета" на лебче мачкано. Дома да правиш со зеленчук мешано.

На strelec231992, Carolin., Splendor. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.278
    Допаѓања:
    102.658
    Јас скоро 5г правев паштета од месо и зеленчуци дома и ја мачкав на лепче. Моето месо другачие не внесуваше никако. Само како паштета. Варев мисиркино, телешко, свинско, џигерчиња, свашта и блендирав со зеленчуци и домашна вегета.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    623
    Само да кажам фала за идејата за паштета :l:
    За пребирливоста, кај моето помогна (барем за сега) да останам доследна и да не ја нудам со други опции. Два три дена беа тешки, и го нудев ручекот и ја оставав гладна ако не сака. Покасно ја нудам пак истото. Плаче бара јадење ама нешто друго, нема друго, ако не сакаш ова ајде да си играме. Виде не виде почна да јаде откако добро огладне. Не дека и нудам само едно во чинијата, па да речеш ете тоа не и се јаде денес. Ставам и овошје, зеленчук, лепче, месото на страна некогаш, да не е инат барем едно ќе чепне. Секако се уште не јаде се, далеку од тоа, ама е подобро. Викав не оставам дете гладно, ама од мака пробав и ете. Не сакав да признаам ама изгледа ја си ја научив така кога беше болна + заби + почеток во градинка, многу попуштав а ете изгледа дете учи многу брзо. Не викам дека е кај сите така фала богу. @1209 Со лесно мајка знам колку е фрустрирачки и тешко :(:l:

Последна измена: 21 јануари 2025 во 15:39
    На Carolin., 1209, DaftyCrafty и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    5.483
    Моите плукаа месо до пред месец дена освен ако е мелено или ситно исецкано и добро замаскирано во зеленчук. Ама никогаш не престанав да нудам. Давав со нешто што јадат и ако го остават или плукнат здравје. И конечно пред месец дена почнаа да јадат и парчиња. Така да има надеж. Исто што те советуваше @Miss_S ќе те советувам и јас, секогаш давај нешто што знаеш дека ќе јаде и во чинија и нешто друго, ако јаде добро ако не пак добро. Имавме период кога јадеа само макарони/тестенини па им купив различни, наут, леќа, интегрални, спелта итн и им ставав на страна различни сосови со абц, котиџ, моцарела, сирење, пармезан измешани со брокула, со авокадо, со песто, и им покажував како да си мешаат со макароните и така им правев некоја разновидност

На Carolin. и 1209 им се допаѓа ова.
  9. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.232
    Допаѓања:
    11.274
    Дармфлора пробај ако не ти пие сок. Нема вкус ни мирис, прашок е. Можеш во водата да му го раствориш, мислам дека нема да го осети.
    Доброто е што не мора да купуваш цело шишенце од 700-800 денари, имаат и рефус дневна доза (за возрасни), прво со рефусни ќесички можеш да пробаш.

10. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.551
    Допаѓања:
    7.801
    Фала ви жени. Ќе видам што ќе земам на крај.

11. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.078
    Допаѓања:
    77.039
    @Ceneva јас давам Диастоп капки уште, одлични ми се покажаа и за гаден стомачен вирус.
    @1209 бројче, ела да те гушнам :hug: ама и да те скарам малку може? :D
    Значи, знам колку ти е мачно со нејадач мал дома и знам дека може нема да ми веруваш, ама стварно поминува и стварно се менуваат.
    Имав страшен нејадач дома, второто дете ми беше проблематично во тој поглед. Не упали ни карање, ни молење, ни оставање гладен, значи ништо. Тој си имаше храна што ја јаде и храна што не ја јаде, толку беше едноставен. На крај кренав раце и давав тоа што сака, иако нудев разновидна храна нормално. Ама ми беше многу мака кога ќе земеше да јаде само лебче и кисели краставички пример за ручек, а главниот оброк остануваше во тањир нечепнат. Спанаќ ко ќе видеше, тањирот со два прста го фаќаше и го тргаше на страна. Од салата долго време само свежи краставички јадеше, буквално секој ден краставица сечена на кругчиња и никако поинаку.
    После долго време освен грашок и спанаќ, све друго јаде. Иако спанаќот го протнувам во проја и други работи, никако да го пројаде печен или варен со оривче.
    Штом моето пројаде зелка салата, свеж кромид, патлиџан (иако за семките од патлиџанот уште се бориме, морам да ги тргнам за да јаде :D ), значи има надеж.
    Во моментов ти е тешко, мачно, криво, ама верувај дека е минливо и менливо.

На Bella_Stella, Carolin. и 1209 им се допаѓа ова.
  12. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.551
    Допаѓања:
    7.801
    Јас не знам што е ова, ден по вакцините ( во саботата) имаше течни столици и после два дена мирно и ете денес пак. Денес веќе дадов ваја така да утре нешто друго ќе пробам. Тој е свеж, ништо не му е, си игра трчи.
    Ама толку дена реакција од вакцина не ќе да е а ?

13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.801
    Допаѓања:
    23.529
    Мојов нема пројадено а е 6 год...
    @1209
    Денес за на школо тост (кашкавал и малку чајна) плус му ставив лепче со еурокрем. Дома си дојде ми се јади, незнам што, му велам јас манџа праев друго нема... Ама ми се јади оди во фрижидер барај, најде ѓеврек (од сношти) ќе јадам со павлака, ок, касна 3 пати и толку. После нз заминав на работа. Вчера на школо носеше 4 лепчиња со еурокрем, тост леб од жито лукс, сите ги изел, дома јадеше тост... Значи 2 дена едно те исто јади, утре иста приказна, немам сили да се нервирам, стварно. Овошје не јади, ретко банана, зеленчук не јади, мн ретко крставица. Периодов е најлошо од секогаш. Др што јади се пилешки прсти, јадеше мелено сега не го јади. Компири пржени не јадел никогаш, варени не. Немам што да го нудам. Јајца пржени кога јади кога не. Паштета некни прв пат јадеше, аман го молев да проба, да смени малку, само тогаш јаде и толку, хумус јадеше сега не го јади, спанаќ јадеше сега не, ориз се дешава да јади.. Еве сега со тост и еурокрем е.....

На strelec231992 и 1209 им се допаѓа ова.
  14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.801
    Допаѓања:
    23.529
    Нз кај вас смекта дали има, прашок е за пролив, ако има пробајте. Др ако сумљаш појди си утре на доктор.

15. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.551
    Допаѓања:
    7.801
    Јас не сумњам на ништо, делува тој вака здрав. Ама стомачето расипано. Дали може толку дена по вакцина уште да му прави проблем. Во петокот целосен систематски имаше,буквално се супер. Крвната слика екстра му беше и примаше вакцини. Некна и вчера не давав млечно и немаше течни столици, вчера чак му беше и нормална столицата како и секогаш, а денес дадов млечно, и оп одма пак. Може тука е проблемот. Ќе видам и утре како ќе биде ако не ќе го носам,а ич не ми се оди онде меѓу болните дечиња, зошто он е многу свеж, си пие вода, јаде ( малку на молење,ама тоа е нормално кај нас ) си се смешка, пее игра.

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.078
    Допаѓања:
    77.039
    8 ипол има моево, од лани почна да јаде се. Затоа викам има надеж :D

На kozuf, lackygirl и 1209 им се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.278
    Допаѓања:
    102.658
    Исто. Уште има тачки, ама омилената храна јаде по 2 тањира.

На kozuf и ivi1987 им се допаѓа ова.
  18. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.078
    Допаѓања:
    77.039
    Даа, од омиленото репете бара :D

19. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.622
    Допаѓања:
    24.285
    Голема моја извади лани Фев. крајниците, апетит не и се зголеми, не почна да јаде разновидна храна ама качи 6кг и извисочи 10цм

На strelec231992 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.015
    Допаѓања:
    21.170
    Не знам за со крајниците муабетот ама @1209 , ќерка ми е 12кг а е 3+ години. И тоа качи некој грам повеќе последниот месец дена.
    Ако е здрав нека јаде макарони секој втори ден со нешто настрана, впрочем како почнува да разбира ти повеќе ќе правиш фаци и Мјам мјам пред него и евентуално curiousity killed the cat и ќе присака.
    Ќерка ми е 100 пати побетер од твоето оти разбира и на неа се и е Еууу. Факинг пица не јаде, морам секој ден да готвам макар биле и макарони кога ние ќе решиме да јадеме порачано. Маслинки до завчера јадеше, денес не ги мириса. Тоа е. Веќе не се замарам, немам нерви уште за тоа. И онака ми ги крена нервите еве ја пратив у спална од 8 абер нема да заспие. Тоа друг пост.

Tldr: Не се замарај ако е здрав :D

На 1209, strelec231992, le.soleil и 2 други им се допаѓа ова.