Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.656
    Допаѓања:
    11.098
    Пишувам во две теми.
    Дали има некој скок во развој или регрес на 24 месеци. За регрес сигурно, ама никако прогрес. :|
    Уште сме на мака со спиењево.
    Ќе има некој период релативно подобро, ама секако не е подобрено многу многу.
    Значи редот си е тој, се знае кога ги спремаме двајцата за спиење.
    Дремката му е ок, и јас не знам што до толку го ремети сонот негов.
    Околу 1 часот по полноќ се размрдува, па се врти ноќта на периоди, не плаче ама бара помош да призаспие и така и ни го руши сонот.
    Се случува напати да се разбуди и по еден час да е буден, некогаш и два три.

Здосадено ни е, исцрпени сме, па не знам што да преземам. Ако имате идеја за ваков случај, пишете.
    Инаку легнува во креветче, претходно пие млеко сам си го држи шишето, користи цуцла, можеби тука е проблемот и како што кажав ок му е редот.
    Периодов многу се опушти со говорот, нови зборови кажува, повторува, многу е поочиклен.
    Инаку заспива за 10 минути некогаш и малку подолго.

2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.551
    Допаѓања:
    7.801
    И ние сме слични, имаме будења чести ама и плачки. Сакав да се надоврзам на цуцлата. Снаа ми, му укина цуцла сега на внук ми, многу поубаво спиел. Ама јас дур не го одбијам скроз од цице, велам нека му е цуцлата на моево. А од друга страна си велам може треба прво цуцлата. И на крстосница сум.
    Муабетот ми е пробај цуцлата тргнете ја. Можеби и кај вас ќе се подобри сонот

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  3. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.656
    Допаѓања:
    11.098
    Е ај ама како да ја тргниме??
    Само тоа мислам каков начин да одбереме.
    Ако ја тргнам за ноќе, ќе мора целосно и за преку ден. А преку ден ја бара тита тита само вели.
    На мисла постојано сум како да го сторам и тоа.
    Знам ќе речете нема и готово, ама плачките после? :smirk:

4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.551
    Допаѓања:
    7.801
    Плачќите мора да се истрпат тое е. Јас искрено собирам храброст да почнам со кратење, дали ќе биде на подоите или цуцлата. Само чекам зелено светло и од мм оти ќе биде хаос неколку вечери може и недела .. не дај боже повеќе
    Предлог денски почни да му ја криеш да го одвикнеш, па потоа ноќе.
    И мојов во последно се е со цуцлата, дали што му ги укинав денските подои, и тоа не ми се допаѓа што стално ја бара.

5. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.656
    Допаѓања:
    11.098
    Колкаво беше твоето потсети ме :)

6. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.730
    Допаѓања:
    8.800
    B compleks pomaga za apetit i toa samo forte. Ke ti stavam slika. I mojot bese nejadac golem, uste pribira eve go ama nekako terame fala Bogu. Dali odi vo gradinka? Tamu mozebi so drugite deca ke projade nesto. Pravi mu vo druga forma kako pleskavici, palacinki, kjoftinja j slicno, smuti. Dekoriraj. Vo kraen slucaj pusti crtan i pikaj mu. Ne e dobro znam ama samo na toj nacin mozev da go nahranam inaku so denovi zalce vo usta nemase da stavi. Eve go i den denes jade samo nekoi raboti, a drugite se strogo zabraneti. Nesmeam da ponidam toa sto ne jade od strav deka ke odjade i toa sto jade. Mozebi ke smeni koga ke porasne, ama znam kolku e tesko od licno iskustvo. Jas mu pravam americki palacinki, t.e taka gi vikam ama si izmisluvam sama, bazata e ovesni snegulki izmeleni (ili brasno ovesno), banana, jajce, malku soda ili pecivo, mleko ili voda, i stavam sve sto imam od sumsko ovosje plus kakao vo posledno vreme. Blendiram da e gustina kako za americki i gi pecam na tavce isto kako americki. Gi jade so med. Samo toa upali za nekakvo ovosje no sepak ne e vo sveza forma. Sakam da ti kazam probuvaj vo drugi formi toa sto jade mesaj go so nesto drugo ama malku po malku za da ne primeti. Koga ke zatopli setajte nadvor razgleduvajte i koga e zanesen lazi go i pikaj mu. I uste nesto, mojov od koga mu izvadivme krajnici se razjade pu pu da ne go urocam iako prebira ama ne e ko porano. Mozes ako sakas i da go odneses na lekar, orl, neka mu proverat da ne ima nekoj problem neznam vo usta ili slicno. Kaj nas mozebi bea krajnicite sto znam.
    Screenshot_2025-01-21-23-33-38-453_com.android.chrome.jpg Screenshot_2025-01-21-23-36-54-924_com.android.chrome.jpg Dekoriraj ja cinijata vaka nesto, zemi nekoja interesna cinija pribor moze ke mu privlece vnimanie.

Последна измена: 21 јануари 2025 во 23:39
  7. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.730
    Допаѓања:
    8.800
    Inaku za probiotik. Vo posledno vreme davam Diastop. Ima i kapki za bebinja i prasok za pogolemi. Super e posebno za dijarea.

8. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    6.145
    Бела исти епизоди имаме и ние сега, малку е поголем мојот и прв пат се случува толку страшно да е а исто тројки вади. 2те горе веќе излегоа, една доле гребе не знам дали и другата ќе ја вади. Јас плачам како луда секоја вечер после ваквите моменти, не можам да се соземам. Не знам како да се справам, претешко ми е да го гледам такови не знам дали да попуштам кога сред вечер сака таму (дневна) па пак таму (спална) и вришти и станува агресивен, им попуштате или си терате до крај ако сте рекле не? Немам совет мила, само ти се искажав, ако најдеш решение пиши го те молам. Кај нас 3та недела е вака и јас многу пагам психички веќе, многу ме боли што стана ваков, а не беше. Се молам до 3те да е

9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.528
    Допаѓања:
    42.844
    Фала ти , ќе земам од овој вит Б. Инаку носен е за друго на орл, ама нема крајници, нема проблем со нив и досега не ни покажал знаци дека има проблем. 2 пати се има разболено за скоро 2г и само малце му било црвено грло. Не би да вадам крајници без причина.
    Инаку да правам и јас тие палачинки. Тоа нема проблем да јаде, се е пробано, затоа реков не барам совет за форма, начин и сл, баш само ме интересираше дали би нуделе иста храна цело време ако тоа е единствено решение да јаде нешто.

Не би искрено да му пикам со сила, не ми е правилен начин. И со цртан е пробано, заборава да јаде кога гледа па и тоа не пали.
    Различен прибор, различно место, различно… се е пробано, тврдоглав е и џабе е, ако решил дека нема да јаде нема да јаде.
    Во градинка не оди и нема да оди скоро, ради друга причина, така да тоа нема да ми помогне.

Фала на советите, на сите. Ќе пробам да не се замарам, мислам долго време пробав ама стварно врв достигна деновиве и пак ме мавна на психа. А посебно оти ноќно време слушам дека крчат црева и оти бута сув леб како гладно улично куче и срце ме боли.

Знам дека ќе пројаде некогаш, можеби. И брат ми беше ист, буквално на крем и леб и помфрит живееше додека не отиде на факс.
    Сега и готви и јаде…ама до тогаш ќе
    обелам.

10. Isabela23

Isabela23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2014
    Пораки:
    280
    Допаѓања:
    180
    Секако дека има регресија, ама последната ;)
    baby-sleep-regressions-teething.png

11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.622
    Допаѓања:
    24.285
    Нудам иста храна веќе 5г, само за да не одбие тоа што јаде како што кажа членката. Тоа мене совет ми го дадоја искрено да не правам притисок никаков, ни количински ни вид на храна, дека со тек на време ќе пробува валда. Јас неам надеж искрено пошо фобија има од храна буквално се гади кога ќе види нешто што не јади она, ептен тежок случај сме. Сум побарала доста совети и тоа ми го кажале, да не форсирам. Она кога е спремна за нов вкус сама ми вика ( 2 пати годишно се случува тоа) и тогаш и го нудам, немаме позитивна реакција од се ама битно има храброст тогаш. Мојата знае да е една недела пример со овес банана и авокадо доручек-ручек-вечера, после недела дена ќе бара само макарони со јајца и сирење.. мислам ужас. Кај нас ете ни крајници ни Б витамин помогна за поголем апетит.
    Во градинка од 9 до 15ч беше гладна оти не сакаше да проба ни со деца, па немаа каде и нудеа само банана да не им паднела во несвест.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. defocus

defocus Активен член

Се зачлени на:
    22 август 2023
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    115
    Препораки за топлинки за во градинка?