Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.297
    Допаѓања:
    102.770
    Даааа, стравовите баш како што опиша почнаа на 22м. Дури и од некој гласен звук ќе почне да бега накај мене и вика Мама паше!

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.147
    Допаѓања:
    20.277
    Аууу вистина ли и таков момент ќе доживеам? Ова моево од ништо не се плаши и не ни можеш да го излажеш. Не оправдувам такви методи бегај бубата ќе те касне, не прај така да не те земе вештерката итн, ама на моменти стварно ми треба да се плаши од нешто зошто е пренапорен во последно време. Пет луѓе ќе измори, он уште има енергија.

На Mother of 2boys, 1209 и Ceneva им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.297
    Допаѓања:
    102.770
    Значи не можам да поднесам Бегај бубата, ќе те касне кучето, иде полицаецот, ќе те земат циганите... Ние дома не плашиме деца нит со Ќе паднеш ќе се утепаш (Велиме внимавај да не се повредиш), нит со Ќе те касне бубата, нит со полицајци и вештерките, затоа многу ми беше тешко кога една жена што го чуваше големиот му велеа страв од кучиња и бубачки на негови 2ипол. Мислам дека до 6г таа мака ја имавме. Пукнав од нервоза. Ама стравови мислам се нормална појава, само треба соодветно да се реагира.

На Bella_Stella, Giiirl23 и 1209 им се допаѓа ова.
  4. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.080
    Допаѓања:
    77.056
    @1209 @Bella_Stella моиве немале страв тој период. Вака ко ќе размислам, таков без повод и причина па ни покасно. Така да, мое мислење е дека треба да се открие од каде доаѓа тој страв.
    Кога беа исплашени од нешто, ја знаев точната причина за стравот во моментот.
    Пример, средното дете го имаше исплашено кучето на комшиката. Тој мал, кучката огромна према него, му се исправи да се гали, ама дека голема го бутна на земја и од тогаш па до зимава тој имаше паничен страв од кучиња. Тек зимава почна да гали и улични кутриња, и да си игра со кутриња на блиски луѓе.
    Или поголеми кога беа, пред да се роди бебево, сакаа да го гледаат оној филмон Џуманџи, го начекаа на некоја програма. Им кажав дека не е баш за нивна возраст, ама пуста желба да го гледаат. И вечерта одвај заспаа, им беше страв некој носорог да не им истрча од ѕидот :D

Инаку, блиски луѓе пробувале да ги исплашат од "старо купуем" или докторот со инекциите, ама не им успеало, зашто никогаш дома не сме ги плашеле на таков начин.

На Mother of 2boys, Bella_Stella и 1209 им се допаѓа ова.
  5. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.229
    Допаѓања:
    7.779
    @1209
    Те читам одамна и во многу твои објави како да ја опишуваш ќерка ми. За храната знам колку е фрустрирачки што едно те исто се врти.
    И најмногу ме нервира кога ќе се погодиме некаде на гости и нели и нудат се, сакаш ова сакаш она и ќерка ми ништо не сака. И одма знаеш чудни фаци па што јаде твојава?
    Ќере многу рано почна со нас на маса да јаде така мислев дека ќе пројаде се. Ама искрено кога не е јадење што го сака таа на маса буквално се глупира, прави се само не јаде.
    Претходно мнооооогу многу се нервирав, сега не дека пак не се нервирам ама малку олабавив. Со сила да и дадам не можам. Или да ја терам со сила па да поврати.
    Мојата месо не јаде, замисли нема ни пробано. Не сака ни да проба. И велам прво пробај ако не ти се допаѓа остави го. Таа не го ни пробала вика не сакам.
    Освен мелено месо пример во полнети пиперки со оризот, или во сарма исто со оризот ама некогаш и тогаш го осеќа ќе рече месо и почнува да го вади од уста.
    Сака да јаде многу јаболка и круши. Тие од овошјата и се омилени. Јаболко ми бара секој ден. Банана кога како ама ретко.
    Манџи сака најмногу, ваљда пошто у градинка тоа јадат.
    Ориз сака, мусака само компирите. Месото не.
    Ама сува храна не сака, повеќе во вид на манџа ја сака храната. Пример ако има стек со компири или лазањи нема да јаде. Пржени тиквици, пиперки, палалинки, мекици ништо од тоа.
    Макарони и шпагети јаде ама само со кечап.
    Добро е што оди во градинка инаку кога отсуствува појадокот ни се врти едно те исто. Макарони, шпагети, јајце варено само жолчката(поинаку не јаде јајце), бисквити со млеко,кришки пржени со јајца и јогурт и лепче со абц. Дури сега пред една недела почна да прифаќа лепчето да биде намачкано. Инаку лепче јаде строго суво.
    Јогурт и павлака обожава.
    Не тежи ни 11 и пол кг а скоро 2 и пол год е.
    Ама тоа е што е. Само нека се живи и здрави ќе пројадат.
    И јас како мала преборав и дури ми се гадеше од некои јадења кога ги гледав.
    А сега јадам речиси се :)

6. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    157
    И јас сакав да прашам исто за топломери, бидејќи вреска од плачење, не дава никако. Бесконтактните какви се, оние на чело што се мери?

7. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.542
    Допаѓања:
    42.901
    Се зачитав на нет, вели дека е нормално и е развојна фаза. Дека треба да пројде за некое време, недели или месеци, ама дека ќе пројде.
    Па ќе чекам да пројде. Мислам дека нема кај него причина за стравот реално, зошто би се плашел од тушот наеднаш, или од музиката кога до вчера играше ко луд, или од некои цртани кои ги сака…ми нема логика. До вчера пример играше на кап кап омилена му беше, денес ја пуштам, ко почна, мама не кап кап, пашам, мама не пашам.
    Нешто или измислува или станува многу свесен.
    Сега за некои работи и јас знам зошто го плашат за кои имало причина ама имами некои ептен банални стварно.

Инаку јас признавам дека го плашам со буба мара:wasntme: Му велам ако не ставиме пелена буба мара ќе влезе во курето:D и секогаш пали, мислам ова крајно кога веќе се убедуваме пола саат за пелена да сменам или кога трча гол како луд.
    Еднаш почнавме со баба рога демек во подрумот била ама сфативме дека многу се исплаши и рековме дека нема такво нешто и веќе не го користиме.
    Инаку и јас сум против ама некогаш ептен немам каде:D

8. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    980
    Допаѓања:
    1.437
    Не ја плашам со ништо.
    Гледам за пресоблекување да и дадам нешто да фаќа или да ми подава марамици, крема итн. Некогаш ќе се умачка со кремата ама подобро тоа него да не ја пресоблечам.
    Не и кажувам закани, само и објаснувам со причина последица. Пример: ако не смениме пелена може да ти се вцрви газето, да те боли и да плачеш.
    Не знам дали е правилно, ама ми доаѓа зошто тоа е реалноста.

На Mother of 2boys и 1209 им се допаѓа ова.
  9. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.749
    Допаѓања:
    8.814
    Ne bese za tebe nasoceno mislenjeto zeno. Ne si centar svet pa za tebe da pisuvame tuka samo :rofl:

10. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.542
    Допаѓања:
    42.901
    Да и тоа го зборам секако, мислам дека е правилно, зошто со тек на време ќе научат што може да се случи за нешто кое не треба да го прават. И јас сум за тоа да бидеме што е можно најреални со децата и се трудам најголем дел од времето да постапувам така и да бидам реална и му објаснувам многу, често ќе разбере, некогаш нема и апсолутно неам друго решение освен да речам иде буба мара, а не знам зошто баш буба мара и од каде излезе ова.

Инаку порано успевав и така да го пресоблечам со занимација, ама веќе не. Мислам дека е спремен да тргнеме пелени, и последнава недела облекување пелена е страшна дешавка. Дури и до тантруми стигаме. Не сака и не сака, борба во права смисла.
    Ќе пробам да почнам на нокшир да го ставам, се надевам ќе помогне.