Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.186
    Допаѓања:
    2.840
    Моја братучеда користи, наводно задоволна е ама е многу скапо.

На Splendor. му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.047
    Допаѓања:
    21.421
    Тоа правиш срцка, зимаш во раце и трпиш удари додека не го внесеш во кола. Таму го оставаш да се изнарика и ај до дома предавања како се однесуваме во јавност. Јас уште чекам да научи, еве вчера пред маркет се дереше оти татко и влегол а ние сме останале на сонце. Као, глупост :x

И зошто побогу ти е гајле кој те глеа? Јас одам и само пред мене гледам да не се акнам и повторувам "Не ја киднапирам, моја е" :D

На Mother of 2boys, Carolin., le.soleil и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    989
    Допаѓања:
    1.443
    @Bella_Stella какви симптоми имаше малиот последен пат и колку му траеше? Мислам пишуваше дека носот му тече како чешма. Исто сме денес + 39 температура.

4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.576
    Допаѓања:
    7.836
    Хаха ме насмеа на сета мака :rofl:. Фала ти :inlove:

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.168
    Допаѓања:
    20.307
    Џабе се нервираш, моментално не можеш ништо да смениш. Кај нас до сега немало такви екстремни ситуации надвор, ама и да има кој што сака нека си рече. Може ќе се засрамам и јас во моментот, ама од друга страна секогаш ќе имам на ум дека не го прави тоа од хир и размазеност зошто никој не го размазува. Составен дел од развојот на децата на таа возраст им е. И очекувај дека ќе има уште такви епизоди. Јас кога ми се жичките пред спојување само си викам дека и на него не му е лесно и дека му е хаос во главчето од милијардите нови работи што се труди да ги сфати и совлада, и ми поминува. Ние сме возрасни и имаме контрола врз емоциите, ама тие тек учат за таа контрола. Остави го нека се извика, нека се исплаче и кој што сака нека си мисли од страна, ти е гајле.

На Carolin., Ceneva, Splendor. и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.168
    Допаѓања:
    20.307
    Три дена качуваше температура, еден ден пауза па петтиот пак имаше некоја глупава 37.5 и после почна да поминува. Нос, лиги и солзички од очи му течеа многу, друго немаше.

7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.657
    Допаѓања:
    24.388
    Мила како и е крвна слика? Витамини? Имате ли совет како да подобрите имунитет? Исхраната дали внесува интегрални житарици, риба? Некако ептен се премачивте

8. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    1.986
    Допаѓања:
    10.241
    А таман дојдов да се пожалам, гледам тема тантруми е веќе на репертоар :D

Не знам кога почнува terrible twos фазата, ама последниве денови душата ми ја испи детево. Многу е разбесната, само шара со очите гледа беља да направи, ме гледа и ми се смее со некоја :devil: фаца (facepalm):|

Немам сила да куцкам за што се почна да аздисува и да не слуша, веројатноста е дека што и да ви текне е на листата работи што ги прави (tumbleweed)

Не знам што и бидна преку ноќ. Не знам дали е фаза или влегуваме во нова реалност согласно возраста. Секој ден си легнувам екстра капната, не знам кај се наоѓам од умор.

Маж ми се спрема да трга на службен пат, јас молам бога да останам нормална додека се врати.

На 1209, Lavender13, Mother of 2boys и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    989
    Допаѓања:
    1.443
    Добра е, досега сме немале проблем со кс.
    Витамини давам од кога почна во градинка т.е од септември. Не гледам некој посебен ефект освен можеби зголемен апетит кога не е болна.
    Немам совет за имунитетот освен дека мора оваа година ова да се помине и секогаш е така со прва година во градинка итн.
    Внесува се избалансирано и машала си јаде се разновидно.
    Такада.. не знам. Сепак се работи за организам. Маж ми како дете бил доста болежлив, најверојатно на него е.
    Ете неможе да поминеме само со кашлање и затнат нос, мора секогаш да залегне.

10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.168
    Допаѓања:
    20.307
    Од некни ќе прашував и никако да пишам. Што им значи заривањето со глава во кревет? Како downward dog position. Прават ли вакви акробации вашите? Многу често навечер кога заспива станува во темното на нозе и со главата се зарива во душекот, па се мести, па крева нозе врз мене, па ќе легне, пак ќе стане итн. Значи ли ова нешто посебно или?

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.119
    Допаѓања:
    1.962
    Мајки последниве 2 недели дечкото многу се заигрува со колички. Значи по цел ден ги вози и сам си измислува патеки дали по перници по маса по моите нозе.. насекаде. Има и моменти кога сака да читаме или редиме коцки, но претежно сака да си вози. Некогаш ќе се почувствувам како да не му правам доволно занимации или некакви игри. Што мислите?

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.168
    Допаѓања:
    20.307
    Мислам дека треба да си среќна дур трае. :D Од дете што си играше само по цели денови сега имам фластер што не знае да се заигра повеќе од 3 минути без да ме влече за рака, да ме носи негде и да бара нешто невозможно да му дадам.

На Carolin. и atz1995 им се допаѓа ова.
  13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.657
    Допаѓања:
    24.388
    Мислам да не се замараш и да си го оставиш да си игра во неговиот свет.

На 1209, Carolin., Sun&Moon и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.186
    Допаѓања:
    2.840
    Син ми е 2.5 години, од кога знам за него тој само со тоа игра, ништо друго не му држи внимание. Сега оди на дефектолог, имам совет да го терам ако треба и со сила да реди коцки, слагалици и такви слични едукативни игри поради моториката и зборувањето. Немам успеано сеуште да го убедам, таму работи со дефектологот а дома само коли вози…
    Мене ми е малку чудно, не може секое дете да има ист интерес за игри… ете има преголема љубов за се што е со возење, едноставно таблите и едукативни игри не го интересираат..

На Carolin., lackygirl и atz1995 им се допаѓа ова.
  15. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.576
    Допаѓања:
    7.836
    И моето така прави. Јас мислам дека не значи ништо, туку дека им е интересно тоа.
    Ама ако има некое значање нека пише некоја мамасита. Но, не би рекла да има

На atz1995 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.315
    Допаѓања:
    102.877
    Да не ви кажувам ама ќе ви кажам, тоа значело дека си бараат братче или сестриче. Прави и моето ама игнорирам. Мислам дека ништо не значи, си ги тестира можностите.

На Mother of 2boys, Ceneva, Bella_Stella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.168
    Допаѓања:
    20.307
    Читав баш сега, не значи ништо посебно. За братче или сестриче ќе си почека малку. :)
    https://www.milestonesandmotherhood.com/blog/what-is-up-with-my-baby-doing-the-downward-dog-position

На LiquidLuna, Ceneva и Fenix05 им се допаѓа ова.
  18. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.047
    Допаѓања:
    21.421
    Хахахахах не игнорирај знаци, си бара сестриче :D

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  19. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.237
    Допаѓања:
    11.289
    Нормално ли е на 22 месеци да има искривување на колената навнатре?
    Секогаш кога седнува w вака, му велам да ги исправи и секогаш ме слуша. Ама 8-9 саата у ден не е со мене и не знам што се случува на тоа поле.
    Пред неколку дена забележав дека има искривување кај колената и не знам дали е нешто за консултација и преглед од ортопед или?

20. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.576
    Допаѓања:
    7.836
    Е тоа за братче, сестриче ќе почека ептен, може и нема да дочека. Јас немам план за второ дете. Така да нека си вежба мускулатура :lol:

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.