Моето едно близначе околу 3/4м кога беше се така правеше случајно ми излезе на фб видео како демек тоа зналечо принова во фамилија. И јас као ај ај па нема шанси јас пак трудна и оп после месец дена се јавува сестра ми и кажа дека очекуваат бебе. Немора да значи дека тоа ти ќе си во скоро трудна може некој од фамилија.
Нормално е. Ортопедот каде што одам со ќерка ми напомена за оваа појава, затоа што многу родители кога ќе забележат мислат дека е проблем. Како што ти кажаа веќе, нормален процес од развојот. Еве ти и некоја слика во прилог, ако мислиш на ова.
На блиски наши им даде ортопед фора као до 6г, кога поминаа им даде до 10г фора ама и тренинг џудо или теаквондо. Јас кај моите не сум приметила вака али кај големата малце знаеше да криви со едната нога на 2-3 години при одење, сега веќе не
Мајки помагајте за кашлица, не можам да издржам веќе, што да правам дома да намали барем малку. Не сум застанала ни минута без да кашлам.
Верувам дека кај некои деца е поизразено од кај другите. Ќерка ми допрва ќе полни две години за некој месец ама уште не сум приметила некоја ваква промена. Ортопедот ни дозволува бесплатни блиц контроли за да ги следи децата во периодот на проодување и развој, но секако ни напомена да не паничиме ако видиме вакво кривење навнатре како на сликите што ги прикачив.
Може да ми кажеш како го правиш? Прегорен шеќер со маргарин секојдневно, сите домашни чаеви, се убив од пиење, душата ми е желна за вода, нема кога да пијам од што пијам се друго. Само тоа лој од гуска не, како тоа?
На мене ортопед ми рече дека кај и да е да почнам да очекувам да ги искривува навнатре колената, дека е нормална фаза и дури после ќе добие оној од кој му е нели у генетика, околу 3та година. Пред 2м бев на ортопед, така да скоро би рекла дека е баш периодов. Моето не почнало уште ама веројатно ќе приметам и јас скоро. @Bella_Stella прави такс, некогаш се плашам дека врат ќе скрши. Исто се забива на крај од спална и мора во ќошот да спие, залепен за ѕид, а ѕидот камен ладен. @azt1995 не се замарај со вакви мисли, секако дека е нормално да се опседнува со некои играчи на периоди. Моево беше пред некое време со колички опседнат, сега е со фломастери и боенки, рацете не можам да му ги дочистам.
Во 300-350 мл. вода кршам 3-4 суви ливчиња ловор и оставам заедно да зовријат. Откако ќе зоврие водата уште 5 минути на рингла и тргам. Го поклопувам и стои 5-10 мин. Можеш да си го засладиш со мед, ако сакаш и лимон, јас ништо не додавам, така го пијам.
По 100ка збиравме за в градинка. @Bella_Stella и моето така прави деновиве ама 2ро дете ми е, ништо не ме замислува, се е нормално. А за 3то нема шанса Ок си е детето, првото само коли и сатови сакаше, ако е 6 год уште бара количиња да се купат, а не ги игра веќе. Малово игра со плишани мечиња, баш ми е интересен, ете брат му не сакаше ни да ги види нив. Секое дете со своите интереси. Сите се различни, како повеќето деца сакаат диносауруси мене ми е чудно, мојов нејќеше ич еве и ден денес се прашувам што се толку интересни диносаурусите а малово можи ќе ги сака па ќе видиме што носи животов Големиот не сакаше да бои во градинка, не сакаше ни дома, еве го уште не сака, ама па математика одма пишува. Друго па сака да црта и да бои па математика нема да му оди. Ова од вчера почнато со пишење И вчера излеговме пешки пред куќа, трчаше сам, никако за рака, поминува кола го фаќам пишти корни, не дава одиме една улица подолу и таму сме на тротоар на главен пат (Битола-Кичево - Скопје) баш е фрекфентен, нон стоп коли, замислете сакаше таму да шета е кога реков неможи, почна тантрум седна на тротоар, па тоа водено, врнеше малку, го кренав и назад дома па пиштеше па драми хахах
Моево на 2.5 сеуште го прави тоа по улици, упорен е трча накај колата и вика брм брм, сеуште нема осет за пешки по улици… Пази да не го фатиш за рака, веднаш се спругнува на земја со пиштење.
Еве истото и денес, нема шанса не дава рака. Па ако морам в раце го кревам или дур помини колата го држам а тој пишти
Ај ко сме кај рака. Оти не ме слуша кога велам стоп. Ме гледа и трча кај не треба. А и објаснувам, ама не ме разбира изгледа. Не се води за рака никако. Најчесто ја задржувам за капата од јакната. Ќе ја угушам некогаш. Инает фазата почна кај нас. Бетер од тинејџер е. Едно враќање дома, прво во ходникот од зградата има тантрум и лежи и се дере секој ден, па после се друго. Ехо има се слуша, којзнае што си мислат другите станари. Само едни имаат деца и таа мајката со сожалување ме гледа. Другите или се многу стари или сингл. И така.
Излеговме надвор со една негова количка, а тој сакаше да ја вози по улицата. Логично нели таму одат колите.. па викање после зошто го земав во раци
2-3, да проодат стабилно, јас го носев дури пола година откако прооде, а подобро порано за ако има некој проблем да се види, кај нас така се деси покасно да го носам, среќа па немаше проблем. Пробај да не го користиш стоп, не, немој, не може, мислам дека мозоците не им се сеуште развиени за да сфатат негативни зборови, генерално слушав детски психолог дека “Не” не функционира как деца до 4г оти едноставно не го перцепираат како збор. Место тоа пробај да кажеш мама оди полека, мама дојди кај мене, мама ајде сега ќе одиме не трчме, мама по улицата се стои на пешачки итн, поточно да и кажеш алтернативно што да прави место што да не прави. Јас го испробав овој метод кај моево и вистина функционира, да не се заречам многу е послушен во последни време, мислам разбирлив. Ќе речам уште еднаш нешто ќе го направиме и одма функционира. Исто и ова е многу добра тактика, пр не сака да си оди од игротека, ќе речам ајде уште еднаш ќе се спуштиме и после ќе трчаме накај вратата и секогаш успева без драми да си тргнеме. И ова го слушнав од некој психолог дека кога сакаме децата нешто да прекинат да прават да им дадеме алтернатива и така ќе се осеќаат дека имаат контрола и стварно како расте многу е лесен за убедување со ова, уште еднаш и толку. А за завршувањето забавно активности без тантруми, само завршување во вид на игра, пример ајде да си одиме и да видме кој побрзо ќе стигне до вратата, или со нешто забавно. Сигурно го знаете ова, ама јас од искуство да си кажам дека многу функционира, ама веројатно зависи и од возраст на детето секако. Моето нема многу тантруми, може еднаш неделно за нешто. Некни оти го разбудив од спиење несакајќи, такво трускање имаше пола саат не се смири, јас се запрепастив дека прв пат направи така. Ама тврдоглав е ептен, додека не направи што намислил не се откажува и често кисне за тоа, ама се справуваме некако. Инаку да го пофалам почне да користи јас Тато јас пијам вода, мама јас кака, мама јас нане. Научил и да пее и нани нани бебенце му е хит, многу е сладок кога си ја пее сам на себе Просто не можам да поверувам колку многу разбира и зборува, како со возрасен да правиш муабет. Со мм почнавме на англиски да збориме во шифри за да не не разбере. И се слуша, јас ги мислам заигран и ете го ќе се јави со нешто што не слушнал додека збориме.Опасен.