Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. natash.a

natash.a Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    179
    За искашлување е, го завршивме вчера антибиотикот и денес на контрола тој ни го препиша

2. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.491
    Допаѓања:
    4.527
    Зошто не сируп за искашлување?
    Тука се препишува, и тоа не е ни на рецепт. Син ми пиеше пред 4-5 месеци, тогаш имаше помалце од година и пол.

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.341
    Допаѓања:
    102.991
    Зошто не знаат да искашлаат децата и може да се направи поголем проблем. Пулмологот на поголемото дете ми го кажа тоа.

На Spidy, natash.a и Lavender13 им се допаѓа ова.
  4. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    2.790
    Не знаат да искашлаат, може да им се врати,и да се задаваат.

На Spidy и Lavender13 им се допаѓа ова.
  5. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.491
    Допаѓања:
    4.527
    Не знам бе луѓе, еве тука ви кажувам и без рецепт е сирупот, јас не ни знаев додека не ми го препорачаа на доктор уште крај на септември мислам. Тогаш имаше кашлица скоро 2 недели и на доктор ми го дадоа овој. И кога бев во аптека имаше уште 2-3 врсти, сите за искашлување над 1 год.

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.341
    Допаѓања:
    102.991
    Сируп само за смирување кашлица ако нема наод, шлајм, ако е изиритирано грлото. Иначе може да аспирираат секрет и иде воз у кукуруз.

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ija

ija Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    722
    А чај од бел слез дали може да се дава за искашлување или и тоа не може.

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.341
    Допаѓања:
    102.991
    Ни под разно.

На Spidy и ija им се допаѓа ова.
  9. ija

ija Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    722
    И јас мислам дека не смее ама ај да прашам си реков пошто овде во оваа тема имам прочитано дека давале.

10. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.491
    Допаѓања:
    4.527
    Bisolvon Strawberry is used for temporary short-term coughs with thick mucus. Bisolvon is thought to dissolve thick mucus so that it becomes thinner and therefore easier to cough up. From 1 year.

Не знам стварно.

11. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    1.814
    The FDA doesn’t recommend OTC medicines for cough and cold symptoms in children younger than 2 because they could cause serious and potentially life-threatening side effects.

https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/should-you-give-kids-medicine-coughs-and-colds

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.576
    Допаѓања:
    201.781
    Го даваат и кај нас ова и кај помали од две години, за инхалации. И како сируп, како капки, за инхалација.
    Мислам дека не се разбравте со сирупиве.

Јас давав и кај двајцата и под година кога беа. Искашлувале без проблем.

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.491
    Допаѓања:
    4.527
    Ама е за искашлување или?

14. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.175
    Допаѓања:
    20.329
    Еднаш кога прашував баш памтам ти ми препорача чај од бел слез, а сега викаш ни под разно. Зошто не? Јас не мислам дека деца од скоро две години не знаат да искашлаат. И без сируп кога кашлаат и искашлуваат секретот си го голтаат. Јас до сега не сум давала зошто не сум имала потреба, ама не гледам зошто да не се даде соодветен сируп. Фармацевт на кој што му верувам и воедно мајка на две деца ми има кажано дека Проспан е со најдобар состав за ваква работа и он е ако не се лажам дозволен над 1 година.

На strelec231992 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.576
    Допаѓања:
    201.781
    Бисолвон е за омекнување и разредување на секретот и негово полесно исфрлање, дали преку искашлување, повраќање или преку столицата, небитно. Намената не му е стриктно за искашлување.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.666
    Допаѓања:
    24.412
    Овде кај што живееме ние само проспан од сируп препишуваат ако препишат мада 99% не даваат сируп туку спреј за инхалација или чепче кое имало дејство да детето го искака шлајмот :?: јас тоа сум им давала и еднаш проспан само ама мојава имаше 2+ години.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.341
    Допаѓања:
    102.991
    Не се сеќавам за што сме збореле, ама има разлика од кашлица до кашлица. Со двете деца си патам од респираторни инфекции, бронхитис и пневмонии, еве го малото е сега со пневмонија и во Козле строго ми рекоа, ништо за искашлување зошто може да направиш проблем. Нема созреан секрет а некој сируп може да го иритира да кашла и да направиме проблем, или пак ако има секрет созреан, а дете не знае да кашла и пие сируп за искашлување може да аспирира. Затоа за такви работи строго доктор да препорача, зошто јас на форум нит знам каква кашлица има дете, а ни да го видам нема да препознаам има ли наод нема ли, зошто нормално јас не сум доктор и не знам што да кажам. Особено сега до малово што се изнагледав и во Козле и кај докторката и што се изнаслушав искуства, од играчка плачка за секунда, мајка чекаше ред со мене му дала на детето за искашлување а секрет нема, детето се давеше од кашлање, не застана 15мин, вика си направив беља. Значи доктор што ќе каже, сепак се работи за дишни патишта.

На Bella_Stella и ija им се допаѓа ова.
  18. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    2.790
    Оти кај вас било без проблем, не значи кај друг нема да јави. Има разлика од кашлица до кашлица.
    Ако му веруваш на педијатар дај,ако се двоумиш и прашуваш на форум, оди на второ мислење.

Јас за едни наусовит се мислев дали да дадам, дека мала беше.. Не си играјте со лекови.

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.491
    Допаѓања:
    4.527
    Луѓе не знам. Кашлање е вроден механизам, доколку имате нешто во грло телото само се обидува да го исфрли низ кашлица? Малце да се подзадавите со јадење веднаш ви доаѓа кашлица. Некако контраинтуитивно ми е дека деца не знаат да искашлаат, пошо нема некоја филозофија или механизам кој треба да го научат.

Али сум за тоа да секое лекарство се дава под надзор од доктор, може за одредени врсти на кашлица да не се препорачува ваков сируп.
    Само чудно ми падна муабетов пошо тука вакви сирупи се еве без рецепт, а таму од аптека не давале.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.666
    Допаѓања:
    24.412
    Даваат и Мк , без рецепт можеш да си купиш сирупи за кашлица,само што некои аптекарки не гледаат само да продадат нешто туку се ептен информирани, учени и даваат одлични совети ( знам една што буквално знае за се да ти објасни и да ти даде совет).
    Обично сирупите за кашлица се над 1г. Јас ден денес не знам да се искашлам и да исфрлам шлајм. Големава еднаш пиеше и мислам полошо и беше, прекинав на своја рака и се упрај шо знам.. а како што кажав со спреј и со чепче им поминувало за 2-3 дена како нови. Иако ние немаме кој знае колку имано проблеми со децава