Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.771
    Допаѓања:
    8.869
    Prvoto masko i se ni e plavo i zeleno, osven nesto crveno. Vtorovo zensko i sekako mama merak za rozevo, za dzidzi midzi, za snolki, fustani i sve toa, koa zenskovo izleze najgolema maskudanka :rofl: nisto neke nit snola, nit fustan, nit barbiki, samo so kolicki i topki igra (facepalm) pa neka vozi plav tocak ondak :rofl:

2. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.678
    Допаѓања:
    24.436
    Па балансот не е да седи на него и да оди само, како ќе држи баланс ако не крене нозе?

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.498
    Допаѓања:
    4.553
    Денес се чувствувам ко последно гомно, простете на израз.
    Синоќа се префрли со нас во кревет околу 3. Не ми смета да спие со мене, ми смета што мора константно да не чепка по лице, по нос, по очи. ЦЕЛО ВРЕМЕ.
    Од 3 до 5:30 беше вака, ми се смачи и му викам ајде ќе се држиме за раче наместо да ме чепка по лице. Не сака, се нервира. Како почна да се нервира, почна да ме мава, и како што бев полузаспана ми мавна таков шамар луѓе, имам модрица на горната усна. Ми се споија жичките и го плеснав малце. Не беше ништо болно ама бајаги се изненади. Се изнервирав и го префрлив во креветчето, од таму уште еден час де се будеше и бараше да се префрли, де заспиваше. Не можев, преуморна бев и му се развикав неколку пати. ММ е на пат, сама сум со него. И вака беше до 6 часот кога заспа, а јас имав аларм во 6:45.
    Еве сеа функционирам едвај на работа со 4 часа прекинат сон и огромен guilt trip. Ептен ми е криво што го плеснав и му се развикав, ама ова со мавањево не можам да го контролирам, кај неспиена цела вечер уште шамари да ми лепи. И се научи веќе за најмала ситница да мава, јас стварно не знам како да го прекинам ова однесување.

На Kikikikiri0405, DaisyDream и Carolin. им се допаѓа ова.
  4. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    18.034

Со тоа што ке му вратиш. Мене ме касаше, луѓе ама касање со сета сила. Модра бев секаде врвот беше за образ кога ме откина, 2 недели модрица имав, солзи ми течеа ама и јас го каснав за раче не многу ама му вратив. Се зачуди и не се повтори.

На тема тантруми, моево прво клечи на земја плаче и после доаѓа да се гушнеме и така поминува тантрумот.

На warrior, Kikikikiri0405, DaisyDream и 3 други им се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.372
    Допаѓања:
    103.119
    И мојот мава и јас "враќам" и така прекинува и се помалку мава. Нормално ус тоа и објаснувам дека не е убаво и се тоа. Денес и јас изгубив контрола и свикан, не биваше веќе, не се трпеше. Само во раце и само кај мене, друг не. Е да би јас фотеља сум, секако.

Не сме се разбрале, јас мислев на кренати нозе па да го возиш ти, не знам како сум разбрала лошо. Сега препорчитав и сфатив што сум пишала. Сори. Инаку да, тоа е тоа.

Бејби е одличен! Го пројдовме и ова. Сега на закрепнување 2 недели па после ќе се враќаме некако во градинка.

На princess5 и Lavender13 им се допаѓа ова.
  6. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.594
    Допаѓања:
    7.850
    Не се чувствувај лошо. Мене синко ме скубна и јас му вратив. Од тогаш не повторил. Мали се, некогаш мора да им покажеш што прават за да станат свесни.
    Мајки сме, не роботи, и ние имаме емоции кои некогаш тешко ги контролираме. Те гушкам

На Kikikikiri0405 и Lavender13 им се допаѓа ова.
  7. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    541
    Исто скроз, мала е мислам ниска и слабичка па одвај го држи и бега цело време:D

8. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.285
    Допаѓања:
    2.824
    Ако нешто ми прави најмногу нервоза тоа е ова чепкањето и штипкањето по лице. За заспивање редовно ми го прави и дур е со усул и до пола саат трпам, после тоа ми иде од кожа да си излезам. А зошто спие со нас на спална, редовно ноќе знае да закенка и дур не ја гушнам не се смирува. Што воопшто и не ми е проблем, ама она тука почнува пак да ме допира и штипе за лице и раце и јас тука станувам пре пре нервозна. Никогаш не сум сакала да се гушкам или некој да ме допира дур спијам, и ова ми паѓа стварно многу тешко. Исто, ја фаќам за раче да се држиме, не и не. Имало вечери кога сум се покривала со ќебе преку глава за да не ме фаќа, ќе закенкала малце и прекинувала, ама некогаш ако не и дозволам многу знае да плаче. И така, некогаш трпам, некогаш ќе викнам, некогаш пробувам со гушкање, ама у главно истиот проблем го имам.

На Carolin., 1209 и Lavender13 им се допаѓа ова.
  9. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.498
    Допаѓања:
    4.553
    Ептен ме престимулира. Ајде за успивање не ми е проблем пошто не ми руши сон, ама сред вечер кога ќе почне да ми копа по лицето, буричка по носот, ме гребе по очи, ауу вријам тогаш. Баш што викаш ти доаѓа од кожа да си излезеш.
    А знам дека може да заспие сам, во градинка заспива сам, со други луѓе само се врти и заспива, ама мене и мм не тормози по цели ноќи.
    Јас некогаш му вртам грб, ама сеа се научи да ми седнува на фаца ако се свртам па тоа не е опција повеќе. До толку ескалирало што сум заминувала на сред вечер, една вечер јас друга мм.

Фала ви на сите за утехите и советите. Се чувствував навистина лошо цел ден, таков гилт трип ме мавна, како да сум најлоша мајка на светов. Го земав од градинка, игравме, се гушкавме. Се беше супер до моментот додека не ми го влепи камионот во нос, онака без провокација, само го зеде и ме мавна. И се смее како да е најсмешна работа на светов. Баш ќе прашам утре во градинка дали и таму се понаша вака.

На LiquidLuna, Kikikikiri0405, Carolin. и 2 други им се допаѓа ова.
  10. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.577
    Допаѓања:
    43.077
    @Bella_Stella
    Јас имам два, едниот е балансер со две тркалца позади, после се спојуваат во едно и има педали, уште му е голем, не може да го вози, не верувам дека ќе може до лето, имам и друг помал ама подолг и тој не може да се вози, за сега и двата ми се бескорисни, а во парк проба раков мал како тротинет ептен му се допадна, планирам за роденден таков да купам.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.577
    Допаѓања:
    43.077
    @Lavender13 нема што да се осеќаш лошо, иако генерално е лесно само да се каже, дека и јас редовно ноќта кога се буди 149590 пати, знам да му се развикам и после да се осеќам ужасно цел ден.
    Пробај врати му некој пат кога ќе те здоболи, сега не крвнички да го мавнеш ама нека го здоболи малце, мене еднаш ме касна моево и јас го каснав у нервоза, не многу ама го здоболе, од тогаш само прави ам ам ама не каснал ниту еднаш.
    Сосема сум свесна дека ова не е правилен начин ама секунда е и е реакција кога си престимулиран.
    Моево не ме фаќа на лице ама затоа брадавицата кога цица, со другата што си игра ја прави лом, некогаш сериозно ми се иде да станам и да го оставам да плаче по цицка.
    Низ кожа да излезеш баш. Јас ем немам некое чувство на брадавиците, мислам генерално никогаш не ми биле ниту ерогена зона, како отрпнати ми се, па толку многу ме иритира на моменти што не знам како би било да имам фул чувство.

Инаку јас исто последно кога ме нервира со нешто ќе му речам, мама извини не ме слушаш и лута сум ти, и го игнрорирам, знам дека и ова не е баш идеално ама веќе губам нерви и битки. Ќе се повртка малце, ќе се повртка околу мене и ќе прекине да прави што правел и ќе дојде ќе рече така умилкувачки, мамееее со едно такво гласче:D Глумец жив.
    Пробај и вака.

Инаку и јас деновиве се осеќам како ултимејт лоша мајка, ама тргнав во мајчински муабети да се испукам.|(

На LiquidLuna, Carolin. и Lavender13 им се допаѓа ова.
  12. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.678
    Допаѓања:
    24.436
    Јас имам така свикано во сон и на двете што после тоа 1 саат имаа рикано. И двете имаа/има навика исто како кај Бројче да цица и да ме гребе или врти врадавицата со нокти, вријам значит. На моево ако му кажеш и благо не почвит да плачит со крокодилски солзи, а не па да му свикаш ауу

На 1209, Carolin. и Lavender13 им се допаѓа ова.
  13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.678
    Допаѓања:
    24.436
    Вчера имаше малава темна кака со малце зелено , темна препоставив дека е од боровинките пошо јадеше доста денес имат жолтеникава со зелена.. немат јадено ништо зеленилаво нити она нити јас
    ???

14. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.594
    Допаѓања:
    7.850
    Може да биде од грчеви во стомаче, и преладено стомаче. Гладна не верувам да е. Зеленкаста кака на тие работи знае да се должи

На Bubish26 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.372
    Допаѓања:
    103.119
    @Bella_Stella ти ветив слика од медовите од Србија. И моите уште не се стигнати, ги чекам следна недела.
    Screenshot_2025-02-04-13-49-17-504_com.instagram.android.jpg

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Juliett111

Juliett111 Нов член

Се зачлени на:
    Вчера
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Majki zdravo,malovo pred 1 nedela imase stomacen virus,virusot pomina za 3 dena ,no od togas do denes ne prestanuva da kenka da place.. stom vidi tanjirce so jadenje vristi kako da go kole nekoj,ne jade nisto samo place i place..Dali nekoja majka se spravila so vakvo nesto molam za sovet..vi blagodaram

17. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    18.034

Бевте на лекар? Да не го боли грло па да не сака да јаде. Мојов бега од јадење кога вади заби и кога го боли грло. Мака со стомаче да не има?
    А може и од што не му е арно, давај му бисквита, лепче нешто суво да држи во раце и да јаде не мора да форсираш јадење барем недела до 10дена.

18. Juliett111

Juliett111 Нов член

Се зачлени на:
    Вчера
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Bevme zavcera na lekar,provereno mu e i grlo i usite i se i se e ok.. Problemot glavno e sto on pocnuva da jade dve tri lazicki i posle poagja da zeme pak se vrakja i pocnuva da place..Omalaksan e celiot ne saka nisto celo vreme e vo race..Ako prodolzi vaka mislam naj dobro e da go odnesam na klinika..Zatoa sto vekje ova e 5ti den kako nisto ne jade i ne pie osven mleko 2 3 pati vo denot po malku

19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.826
    Допаѓања:
    23.628
    Првото дете така правеше ко имаше коксаки, имаше афти на грлото не се гледаа дома, док го виде, внатре надолу му биле, така го помина коксакито, немаше на телото само внатрешно.

20. Juliett111

Juliett111 Нов член

Се зачлени на:
    Вчера
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Kako
    Kako vi go otkrija problemot kade? jas go nosev vo Kozle kaj maticna veke ne znam kaj sa go odnesam pamet nemam ako mi veruvas..