Majki ako moze da mi kazi te do Koga I'm davate D3 kapki na decata , do Godina I da prekinime letovo ili uste da davam?
Ортопедот што ви кажа кога бевте на прегледот на 9 полни месеци? Јас го носев малово завчера, препорака беше да давам Д3 до мај наредна година без прекин. Моево во септември ќе прави годинка.
Оф леле, а нему што му е работа? Не знам да ти кажам, јас давав на првото до година и пол без прекин, и на второво така ќе му дојде. Така и знам дека е препорачливо, до година и пол да се даваат без прекин, ама сега сите доктори различно препорачуваат според она што читам од мајките на фб. Ама јасно е дека не секое дете исто се развива, па пожелно е специјалист да процени колку треба да се дава. Штета од Д3 нема, коските ќе бидат поцврсти.
Нас ни рекоа Д3 до 18мес. Сега летен период може да се редуцира, но препорачливо е до тогаш. Имам слушнато дека ако многу се поти дете, демек недостаток има на Д витамин.
Сега чудно би било да не се поти, жешко е, со потење се лади организмот. Иначе давам Д3 скоро секој ден, ама некогаш заборавам.
Мајки зедов Провен пробиотик (минатата недела имаше стомачен вирус, уште не му е средено мешето), но е со вкус на јагода, а немам дадено до сега. Дали е можно алергија да појави, не знам дали да му давам сега? Како да тестирам?
Пробај мала количина, мада не верувам да појави алергија. Зависи и колку месеци е детенцето. И јас зедов Провен сега пред 3 4 дена за прв пат, му дадов и не видов нешто алергија.
@kelebeim*** голем е 20 месеци, ама не најдов јагоди убави и плус доцнам поради дерматитот. Една мерилка само ставив во вода, ќе видам како ќе биде, се надевам ќе нема ништо. Па утре ќе му дадам со две, според упатството. Фала за одговорот.
Мајки мерев тт имаше 38со5 ставив чепче и се искака после 10мин Сега мерам 38со8 Пред пола час го ставив чепчето,можам пак да ставам или не
Мари мислам дека е многу за пола саат 2 чепчиња. Не сум ставала чепчиња ама за сируп парацетамол барем 4 саати чекам. Истуширај ја со топличка вида, не главата само телото и во полесни пимамки. Однеси си ја утре на лекар и не ја носи во градинка штом веќе колку што гледам 3 дена ти качува навечер т. Едит: ако си ставила пред пола саат му треба у малку време да делува
Ставив ама после десет минути се искака,го искака и чепчето зато прашав дали смеам А мислев од забче крева тт ,видов двојка една има иЗзлезено,ама ова веќе трети ден и висока е тт
Оф не го поврзав гледаш тоа да не го исфрлила чепчето. Не знам ако знае некој подобро да ти каже . А помина повеќе време откако пиша, како е симна малку?
Мајки некоја со сличен проблем да сподели искуство.Утре ќе се консултирам и со матичната ама би сакала и ваши мислења.Значи малото е 16месеци и многу често повраќа.Конкретно вечерва јадеше палента и павлака,почна да ја рурка лажицата и не го ранев на сила.Го кренав од столчето за да го измијам на чешмата се исповрати.Понекогаш повраќа ако има некоја грутка нешто во јадењто ако е поголемо залчето или едноставно ако му се згади добива нагон и се ќе исповрати.Бевме да го шишаат од плачење поврати.Имам милиони примери од што се повраќа.Веќе не е норнално оваа.Еве сега пред да спие пак и заспа.Се буди мн често ноќе.Не пие млеко.Што да му давам кога се буди навечер,а знам дека ќе стане гладен. Ептен ме загрижува,со страв седнувам да го хранамИ така не јаде нон стоп одбива јадење
Мари,син ми исто така,пред еден месец имаше висока тт,ставив чепче за 10 мин се искака,покачи тт,но за пола саат почнува да се намалува,тоа одма се растопува,не ставај на пола саат,најмалку 4,6 или дури на 8.што се случи,од забче.илидр нешто е?
Скоро до 2 бевме будни,се изнаплаче дете и падна тт 37со3 тогаш заспа Сабајлината имаше 37со5 и ја пратив во градинка зш по секако ни дадоа термин за попладне Чепче не ставив повеќе,денес ке барам сирупче и да видам што ке ми каже педијатарот Запчето е излезено од пред 3 дена така да не ми се верува дека е од тоа Освен растечено носе нема ништо друго
Имаше период пред некој месец син ми многу почна да поврака. Буквално секој ден во градинка им повракаше после јадење. За друго го носевме кај матичната и ај да му ги ѕирне грлото и се испостави дека на крајот на јазикот и по грлото има бели наслаги кои всушност му сметаат и го дразнат, му прават нагон на повракање. Неколку дена земавме нистатин капки и се среди.
Da se priklucam kon temata so prasanje Do kolku e "normalna" taa tt od zabi? Malata denes imase najveke do 37.9,ja istusirav i za 15m.simna na 37.5,a posle nemase. Sega pak na celoto e toplicka, 37.6mi pokaza. Vadi dve zapcinja gore, mislam deka se 5ki(malata e 16+). Da ja nosam utre na lekar ili da pocekam 1-2 ?! inaku vesela e, jade i pie, se najnormalno Iskustva?