Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.425
    Мене за чудо не ме разранува, ама дур цица осеќам боцкање како да има врвчиња, а нема од тоа што успевам да видам. Добри сте вие колку толку чим до петки сте стигнати. И кај син ми така, сите од еднаш. Не знам што е полошо кај деца што тешко вадат заби. Маката секако е голема, така да може подобро повеќе од еднаш, не знам. Само знам дека ми се плаче кога го гледам. И никако не можам да сфатам како некои деца немаат никаква мака, а некои се мачат толку многу. Не е фер. :|

На lackygirl и Carolin. им се допаѓа ова.
  2. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    994
    Да се пријавам во мајки чии деца тешко вадат заби, петките се на ред ама веќе повеќе од месец дена ги бута тамо прстите и предметите и уште нема ниедна на повидок. Едвај чекам да искочат и да се раатисам малку од тие заби. Нејадење до максимум, само на лева страна јаде веќе долго време, будење вечер сто пати и нервозен преку ден. Лудило...

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  3. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Колку темп може да качува од заби? Јас и мм сме болни цела недела, а бебо е 3 дена многу нервозен и денес качи 38.5 темп.
    Други симптоми дека се разболува нема, а до сега од заби не ми качувал темп. Еве не знам што да мислам...

4. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.425
    Не е од заби 38.5

5. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.581
    Допаѓања:
    8.599
    И мене ми го имаат препишано на клиника. Мислам дека тогаш имаше опструкција малата. Јас еднаш и дадов и после ми беше шубе да не не знае да го искашла и не и дадов веќе.

6. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Бела тука ги има можам да ги земам и некако да ти пратам. Ако не се снајдеш пиши ми ако знаеш некој од ск што живее тука ќе ти ги пратам

7. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.425
    Фала што се нудиш. :inlove: Имам познати во Германија, ќе пробам од таму да ги набавам некако. Каде живееш ти?

8. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.136
    Допаѓања:
    9.740
    За Осанитот?
    Мислам и во мк можеш да ги најдеш, некои жени ги носат од Бугарија. Еве @Carolin. ти спомна. Чудо не очекувај, ама за кратко како да смирува.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.661
    Ауу што е ова, од ко заспа од 9 и пол досега станува на пола час и плачи, на цицка заспива и го легнувам се разбудува одма и плачи :whew: парацетамол му дадов да не е од болка, ама не...
    18 месеци, регресија, плус заби, да не има и скок? Значи не се издржува ова. Го донесов в дневна и го оставив да се изнаплачи, па еве заспа испревртен, ако го покријам одма се разбудува и плачи пак, чорапи слекува а не е толку топло. Ако го преместам одма ќе се разбуди :(

10. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Швајцарија сум јас. Како и да е имај ме во предвид. Веќе пишале не помагаат 100%, на мојот му ги давам стално кога вади заби исто многу тешко и долго ги вади. Смируваат моментално само малку, ама пак е мачно за гледање :(

11. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.821
    Допаѓања:
    9.656
    @firequeenn @DaisyDream @Nataliii @meri24 генерацијо проодеа вашите бебки? Моево 13месеци е веќе 2 3 месеци станува клекнува оди фатен за мебел ама сам не се пушта никако, не зима за раце и тргнува да оди ама сам не се пушта си седнува и лази.

На Nataliii му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    8.480
    Не ме тагна ама ќе напишам. Ќе се пушти кога ќе се осети спремен. Синко мој два месеца одеше цврсто за прст не држеше ама сам никако. И кога се пушти трчаше и стабилен беше ептен. Се гледаше дека и предходно одеше само што нешто го кочеше за сам. Не му се секирај. После е маката, се ќе трчаш по него :lol: уживај уште малку дур нема тргнато :D

На Spidy, DaisyDream и Fenix05 им се допаѓа ова.
  13. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.821
    Допаѓања:
    9.656
    Фалааааа :D ние и вака не сме застанале
    Детулево е малце како камиказа не гледа каде се улетува,лази, станува, се врти, седнува клекнува рипа и затоа вчера омодре уста се гризна откако лизна нанапред (facepalm)
    Ама дека гледам до 15месеци требало да прооди викам аман тргни веќе.
    И моево така зарива ноктиња во прст и брза брза брза оди држејќи се, штом го пуштиш одма на газе се фрла.

14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    45.899
    Пиши на фб една жена продава, јас од таму ги зедов. Ама и кај мене и со нив и без нив исто е.

Мајки ај совет.Сабајле спиеше на грб и многу завлече од носот и како да голтна шлајм се задави, ама и онака како кога иаме киселини ми се слушна од стомакот закркори, го кренав и го исповрати. После се смири, му го ишмукав од нос и заспа, прво фрчеше на носот па престана и заспа.
    Откако стана, јадеше, какаше нормално, па на двапати закенка и се фаќа под гради вика ме боли мешето, и тоа трае неколку секунди, после ќе го прашам дали го боли пак, вика не помина и продолжува да игра.
    Други знаци на болест нема, нема тт, нема дијареа, не повраќа, јаде весел е, ама повремено ика, носот се одзатна.
    А ние бевме со стомачен 2 недели и јас и мм,

Не кашлал, ама можно ли е да има спуштено на гради, а да не приметам и да се жали на стомак од тоа уствари?Може глупо прашање ама до сега 2 пати беше болен и тоа ништо сериозно, па се исплашив. А особено никогаш не повратил шлајм.

15. Butterfly30

Butterfly30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2024
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    124
    Исти сме и ние и со кецовите и двојките , а еве сега и со 4ките, затнат нос мрсули прозирни , спиење ужас нервозен у еден збор хаос сме . Кецовите и двојките до 40 температура ги вадеше

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Nataliii

Nataliii Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    538
    Оди веќе 2 недели, самостојно од земја не знае да се исправи, со лазење се исправа на кревет или комода и тргнува по сите соби и не гледа дали има нешто пред неа, модрици има секаде, до пред некој ден беше модра на образ, па на брадата, па на непцето се раскрвави и така.

Нас не спука регресијата на најјако, 2 недели и повеќе нема врзано сон навечер, се буди да си игра, тешко заспива како зомби сме по дома :drunk:

На BoNaNa123 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.425
    Од ниеден препарат не очекувам чудо. Ама и 20% да помогне ќе бидам благодарна.
    И малку да има ефект, пак е нешто. Плус мислам гранули повеќе ќе прифати од гел. Од гелот уште толку се нервира.
    Син ти мислам не вади многу тешко заби, затоа може не примеќаш некоја разлика.
    40 температура не е од забите. Вадењето заби ви се поклопува со болест, и кај син ми скоро секогаш е така. Организмот е осетлив зошто има процес, и полесно се разболуваат.

На Carolin. и 1209 им се допаѓа ова.
  18. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    666
    Допаѓања:
    421
    Има ли некој да ми каже дали тука постои специјалист или било што, некој стручен за хранење? Малото ми е 11+++ и уште не сака обична храна, јаде со парчиња или пасирано и џвака мафта низ уста храната, ама нејќе ништо ни од наша рака да проба, ни па сам кога го оставаме не ја носи до уста храната туку гледа само, ја мафта и ја фрла или пушта од рака. Играчки и раце и прсти става во уста, храна не. Ме загрижува па ако има сакам да го однесам негде. Знам за БЛВ за Катерина ама не работи со деца она, ние не почнавме по блв туку со каши и прејдовме на пасирано со парчиња сеуште не сме освен ситно во пасираните, и купечки што се за 12+.

19. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.409
    Допаѓања:
    77.720
    Мојата е годинка и 8 дена, многу брзо де исправи и по мебел се движи ама самостојно не. Знае да направи две чекорчиња и ќе седне.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.821
    Допаѓања:
    9.656
    Ич ич не се пушта. Еве сега надвор бевме стои скроз самостојно му ги тргам моите раце си стои сам, потоа ме фаќа и оди. Ваљда ќе се отплаши па да тргне веќе...

На BoNaNa123 му/ѝ се допаѓа ова.