Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    4.580
    Блокомакс е бруфен, далерон парацетамол, затоа. Бруфенот е појак.

На atz1995 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.613
    Допаѓања:
    43.181
    Пак повратил кај моите, после јадење, значи дефинитивно има нешто. Ако е вирусот како мене и мм се надевам дека ќе помине полесно. Маж ми е катастрофа, веќе беше на инфузија.
    Пролив нема, кажете ми може само со повраќање да помине стомачен? И што да давам.

3. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    637
    Наусолвит капки ни дадоа нас, помина со 2-3 повраќања во еден ден и нормална столица. Неколку дена полесна храна давај му, ќе помине.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.060
    Допаѓања:
    40.408
    Од каде тоа дека до 15 месеци треба да прооди?! Мојот првиот прооде на 15, второто на 20. На 18 месеци исто загрижени го однесовме зошто уште не оди, ортопедот се изнасмеа. Му ја виде моториката, дека станува стои и се нормално и ни рече да не се грижиме. До 2, па и до 3 години не е проблем се додека се останато моторички е во ред.

Давај наулсовит капки за да му го смири стомачето. Не форсирајте храна, само течности, ама бар половина час после повраќање за да не го иритира. Со лесно нека поминува.

На 1209, Fenix05 и kozuf им се допаѓа ова.
  5. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    637
    Не знам за таков специјалист, ама би ти препорачала да седнете на маса сите заедно, барем еден оброк во денот секој ден. Без форсирање колку и дали ќе јаде, после некое време ќе почне да ве имитира.

6. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    637
    Имате ли искуство со враснат нокт на прстето на стапалото? Ги сечам право секогаш ама и се поткршуваат ќошињата некогаш. Сега си стои право исечено ама гледам малце е потечено на страната и црвено, ја боли на допир :(

7. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.559
    Допаѓања:
    8.944
    Нас ортопедот ни кажа да оди држејќи се лево десно и да клекнува до 15м тоа го прави од 10месеци ама никако да се пушти. А некој педијатар на инстаграм од Канада ми излезе дека требало до 15 да прооди ако не да бараш физијатар итно. Па гуглав пишуваше до 18 да проодело самостојно. Веќе главава ми е турлитава од рокови
    А да не збориме дека сите роднини пријатели баби стринки се јавуваат секој ден и прашуваат дали проодел?

8. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    4.580
    Ќе прооди кога е спремен, зарем има дете што не проодело?
    И моето прооде касно, еве сега ела застани го да те видам.
    Опушти се мајка и не се грижи.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.613
    Допаѓања:
    43.181
    Имам да дома се, ќе му дадам. Белким така ќе пројде, додуша и јас само дијареа имав и малаксаност еден ден, ама маж ми дека е со имунолошка терапија, го сотре скроз. Вчера тт му падна на 35, а притисокот 70/50. Се преплашивме.

10. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.060
    Допаѓања:
    40.408
    Кај двајца ортопеди сум одела со децава, никој не дал такви рокови. Дури едниот на контрола на 6 месеци ми рече да не се секирам за помалото дека веројатно ќе прооди подацно, ми објаснуваше дека еластичноста на лигаментите има врска со тоа колки стабилни ќе бидат и спремни за проодување.
    Ако моторички е во ред детето не ми правете притисок

На Fenix05 и 1209 им се допаѓа ова.
  11. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.159
    Допаѓања:
    73.394
    Ќе се пушти. Големата на 10 ипол почна да оди, а еве малово само кога ќе се осети сигурна по 2-3 чекорчиња и седнува ама затоа на колена лета :D:D:D:D

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.