Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.652
    Допаѓања:
    37.298
    За повраќањево јас роман можам да напишам,а по тоа ме знаат и многу членки од тука.
    Од како се роди син ми,со лакомост цицаше,се прецицуваше па повраќаше,еве го сега ретко,но пак знае да поврати. Кога е прејаден,кога се спрема јадење а он не може да дочека да проба,кога нешто му се гади,кога е налутен,кога плаче.
    Јас многу се нервирав,а најтрагично беше и е,што дете веднаш после повраќање плаче за јадење :) Мене ми беше страв да го однесам некаде надвор од дома од тоа повраќање.
    Го однесов на лекар,испитувавме,се испостави дека дете е лакомо,стрвно и навикнато да се што е вишок во организмот,се што му смета,го исфрли со повраќање.
    Сега веќе не се нервирам,знаеме дека кога решил да поврати,повраќа се олеснува и се е ок. Убаво е да го види педијатар,сепак.
    @flower30 Ако не се заби во прашање,има вирус со висока тт. Со лесно!

На marchi-cool и flower30 им се допаѓа ова.
  2. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.261
    Допаѓања:
    72.746
    Како да го одвикнам малиот да гризе? Фаќа раце, нозе, лице и ме гризе :worried: Ако викнам се смее, го удирам по раче и велам не ама нема ефект...
    Среќа што не гризе дури цица,ама се плашам да не му стане навика па да гризне некое детенце да си најдам беља :drunk:

3. Love86

Love86 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    195
    Ќе мпра да се консултирам со педијатар.Инаку незнам дали повраќањето може да виде резултат на вадење заби.Беше и како топол ама само на главичката а телото ладно.Вчера му излегоа две долни двојки,четворки има.Сега незнам кои се на ред.
    Инаку во врска до повраќањето незнам колку му е доволно да не го прејадам оти се си одбива.Знае да јаде па да прави пауза и пак да се дојаде(ама пауза од пола-саат време).Стварно незнам кога е најаден а кога не

4. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.652
    Допаѓања:
    37.298
    Три години и на рацеве нема каде немам модринки од гризење(мојов почна и да штипе). Ајде кога почна велевме мал е,не дека не го каравме,ама не разбираше,подзаборави малку,сега пак. Син ми си подгризнува и други лица,зависи кој му падне во очи.
    Сите методи ми се пробани,и не е заборавено.
    Најново сега е,штипење гз,и тоа су бира човекот,згодни жени (facepalm)манијак прав.
    Дај Боже кај вас да е само фаза и да не трае како кај нас.

На M&M и simonka93 им се допаѓа ова.
  5. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.261
    Допаѓања:
    72.746
    Извини ама се изнасмеав со ова манијак...:rofl:
    Ќе видиме како ќе е

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.652
    Допаѓања:
    37.298
    Вам смешно,мене срам ме јаде,бруки. Комшивката со која си живеам најмногу,главна мета е,најчесто си ја штипе и си ужива човекот.

На simonka93 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.866
    Допаѓања:
    141.967
    @LaDyDoLl pa nema visoka tt, i ima dve novi zapcinja. Jade, pie, spie najnormalno, vesela e. Ke vidam do posle

8. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Имам две прашања :D
    1. Ми кашла суво малиов, што можам да му дадам да се смири малку? Се бањаше во базен и малку настина.
    2. Прреска јадеше леќа, ама изеде многу изгледа и сега (после 7 саати) искака и гледам во пелената цела леќа...:sweat: а спиеше и стана. Се мислам да не го боли мешето сега, и зар ништо хранливо не му остана од леќата.

9. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Majki normalno li e da ne moca vo tek na nokjta?
    Eve konkretno nokeska ispi sise mleko pred spienje i edno vo tekot na nokjta. Sega seuste spie ama gledam pelenata suva e

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.806
    Допаѓања:
    202.812
    Ако поти доста, нормално е. Ќе се измоча кога ќе стане. И моево деновиве така, малото, пелената му е сува кога ќе стане од спиење, ама за едно пола саат ќе се измочка. Во летен период е вообичаено, особено во вака топли денови, кога многу потат. Форсирај течности.

На joy1 и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.955
    Допаѓања:
    327.259
    и мојава последниве вечери не станува за мочање ич

12. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Ama ona e golema veke, ovoj u peleni vrsi rabota i zatoa mi e cudno

13. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.471
    Мајки, ние изгледа имаме стомачен вирус. Имаме 19 месеци и сега почна се да повраќа. Дури и водата што ја испи, ја поврати. Сега зедов од аптека електролити Алвоген, испи едвај една третина од тоа што требаше да испие и заспа. Пробувам некако со шприц да и дадам, го плука. Незнам што да правам, дали да ја оставам да спие или да ја будам да пие. Нема ништо јадено од 1 часот.

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.955
    Допаѓања:
    327.259
    најбитно е да не дехидрира.Мојата колапс имаше од висока Т повраќање и дехидратација(зимото).Она прими две инфузии.Со храна не форсирај освен супа.Таа со петел што е готовата има електорилити .Сега само вода,малце чај и ако цица .После ден два ке ја ставиш малце на диетална храна :ориз,варен морков,двопек,храна без зачини и без цитрусни овошиа.

брзо да ви замине
    овој период слушам за доста деца со стомачен вирус

На M&M и iloveyou29 им се допаѓа ова.
  15. iloveyou29

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.471
    Почна да пие вода, а електролитите зорле и ги буткам. Уште ништо нема ставено во уста. И дадов малку кисело млеко две лажички, се исповрати. Ни бисквитка ни соленка ништо несака. Од сабајле беше топла и премерив тт имаше 37.2 . Ја носев на лекар и дадоа капки некој со ѓумбир да се намали гадењето и повраќањето. Сега заспа, ама ич нема сила многу е бледа. Фала ти Џој, ке пробам со супа дали ке сака да видам

16. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.852
    Допаѓања:
    34.216
    Мајки синко неколку дена не сака да јаде воопшто има 12 месци и некоја недела, се што ќе стави во уста го плука (инаку се доиме уште) е сега ме интересира мајки кои што ги доеле децата и после годинка како стоеле со јадењето а и по колку пати на ден цицале?

На MayaLeon му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MayaLeon

MayaLeon Активен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    Iskreno moeto go doev do 4 meseci posle toa eden mesec mu davav Humana, a potoa preminav na kravsko mleko i mi piese bez problem, a toa sto ti pluka sto ne jadi mozebi e malce podnastinato bidejki moeto koga ne jadese bese nastinato i togas nemase apetit za jadenje inaku mozes da mu davas Acerola ti ja preporacuvam bidejki so nea nema ne jadenje mu go otvara apetitot i ne nastinuva jas od koga pocnav da mu davam sum prezadovolna pozz se najdobro

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  18. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.930
    Допаѓања:
    152.977
    Електролитите се грди многу затоа тешко ги прифаќаат. Мала ти е многу инаку ќе ри кажев со кока кола да ги помешаш и со лажичка по малку да и даваш. Синко мој еднаш имаше ептен гаден стомачен и така му давав ама накај 3г имаше.
    Даа оздравете побегу, уф уплав имам од стомачни

На iloveyou29 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.866
    Допаѓања:
    141.967
    majki dobro utro
    da prasam tuka poaktivni ste. Malata jadese jufki i sirenje(jadela i drugpat) i se isfrli samo po lice kako crveni krugovi. Sega pocnaa da izbleduvaat. da ja nosam na lekar ili

20. iloveyou29

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.471
    Земав од тие електролити со лимон не беа лоши многу. Изгледа вирусот кратко трае, добра е сега, ама мене ме прифати од неа.