Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.137
    Допаѓања:
    1.636
    2,3 дена веќе не можам да ја заспијам, тешко е и за попладневна дремка.
    Почна ептен да станува тодлер, да плаче ако нешто не добие, да прави глупости итн. а баш беше мирно дете :D толку од моето уживање.
    Препишувам на некоја промена и затоа се одразува со спиењето, ептен е хиперактивна.

На lackygirl, Bella_Stella и Ceneva им се допаѓа ова.
  2. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.137
    Допаѓања:
    1.636
    Веќе недела ипол само кашла, па кива, па пак кашла, како едно по друго и се тоа се спојува. Не и тече нос, не е болна, нема никакви други симптоми.
    Ноќеска ептен кашлаше и дадов лоратидин да се смири, па еве ја спие сега.
    Што ќе да е? Нема шлајмови, како сува надразнителна кашлица.

3. BoNaNa123

BoNaNa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    313
    Мајка кога одбива оброк дали нудиш веднаш млеко? Ако нудиш остави ја да огладни знае дека секако ќе добие млеко можеби затоа одбива. Или залажи ја со нешто што сака да јаде. Еве моево еден период никако не сакаше овошје па го залажував со јогурт бидејќи е луд за јогурт и некако ми успеваше. После се нормализира ама еве сега пак почна да ми бојкотира не сака каши, не сака парчиња јас веќе не знам што да пробам.

Последна измена: 13 февруари 2025
    На Nataliii му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    7.604
    Кај моево со истиве симптоми испадна од бактерија. Не значи дека е и кај вас ама ако можеш, за да си сигурна направете брис.

@Amore123 , само многу зборување што вика Ангел. Постојано објаснување. Ќерка сега точно две години од после 20 месеци пушти повеќе со зборување, сега цели приказни раскажува.

Се што правиме и гледа наоколу го објаснува.
    Ама зборувавме цело време. Пример: Сега мама ќе ти стави чист памперс, се бришиме со марамче, мачкаме крем, облекуваме чорапче и се што ќе ни падне на памет. Сликовници еден куп. Асоцијации еден куп. Пример ајде одиме да купиме слатки, како Сани и Стела што јаделе. Еве плава блуза како штрумфовите.
    Надвор да ме слушнеше некој мислам налудничаво делував.
    Ама ќерка веќе и броеви знае и некои бои, не дека намерно по секоја цена ја учев, туку во муабет.
    И сега пример кога одиме во градинка т.е кога се спремаме наутро сама кажува
    - мама облечи јакна, чизми
    - Х има капа
    - Мама оди кола г(р)адинка
    - Х јаде банана
    Не користи којзнае колку сврзници и предлози ама генерално разбирливо зборува.

За јадење гледам максимално од времето да јадеме исто и заедно на маса и да си "разговараме".

На LiquidLuna, DaisyDream, 1209 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
    Си учи нешто, нови зборчиња веројатно. Исто е и кај мене. Никогаш не е заспивал прелесно, како што велиш ти за 5-10 минути, ама сега последниве месец дена се случува и по саатипол да се валаме на спална. Па ќе го бара татко му, па ќе бара сите да легнеме да спиеме со него.. Во најлош случај ми заспива 10-10:30 и ми е скроз неприфтливо имајќи предвид дека 8-8:30 беше заспан. Од 8 до 10 ми беше времето да присоберам нешто, да се истуширам и да легнам оти во 10-11 сум преизморена и заспивам штом допрам перница.

На Bella_Stella и kozuf им се допаѓа ова.
  6. Nataliii

Nataliii Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    538
    Ја оставам и да огладни и не нудам замена, буквално се што прочитав и слушнав пробав и ништо не функционира. Со нешто се лажи само колку да проба после пак уста не отвора. Од парчиња само леб и смоки става во уста друго ништо. И јаде пилешка супа. Толку.

Леле луѓе синоќа почна во сонот да вришти, спие и вришти едвај ја смиривме. Сигурно нешто ја мачи, не сакаше ни млеко ни вода ;(

На BoNaNa123 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.366
    Допаѓања:
    19.675
    Од синоќа мали кашла водено како да има шлајм заглавено, и сабајлево некој 5-6 пати се накашла. Друго ништо не му е, мерам темп нема, очињата црвени му се малку. Јогурт ми бараше сеа пред малу, сам зема до душа од фрижидер дали го лади грлото или што му е не знам (facepalm) Доручкуваше, игравме, не е клапнат ама не е ни 100% како што била да речеме на 70 е пуштен, се надевам нема да се споболе, по болници не ми се оди.

8. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Ела да те гушнам. Мене вака ми беша минатата недела, се осеќав исто како гомно цел ден што така му се раздрав сред вечер. Ама ептен мава на психа, посебно ако си ненаспан од претходно. Шетам со огромни подочњаци, црнила имам под очи.
    Почнав веќе при успивање да му кажувам да не ме чепка по нос и лице кога заспива. Се лути, подолго трае успивањето ама се успива и така. Се држиме за рака, доѓа по сто пати да ме бакне наместо да ме држи за нос, ама не попуштам, кога и да ме фати за носот му велам Мама не, рековме не за носето и ја трга раката.
    Па ќе видиме како ќе се развива ова.

На тема зборување, колку има, 21-22 месеци, не ни знам веќе. 15 зборови сигурно нема, помалце се. Бевме на логопед пред НГ, тогаш задоволна беше од прогресот ама еве мене пак ме копка. Разбира два јазици, ама со зборувањето слабо. Покажува со гестови ама никако да гугне нешто повеќе.

На друга тема, нека доаѓа веќе пролет, не можам веќе со ова облекување во 5 слоеви пред секое излегување. Па спремањето за градинка ни трае 40 минути, додека се облече во долни слоеви, два пара ракавици, па скафандер, па чизми, капи, шалови. Јас уште неизлезена од дома сум жива вода додека го облечам него. Плус ако не соработува, аууу.

На LiquidLuna, Carolin. и јolene им се допаѓа ова.
  9. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.130
    Мора и граници да поставуваме.
    И мојот имаше навика да ме тегне за коса. Не знам колку пати му ја пресретнував раката и со сериозен тон велев не така. Престана. Уште му трае тоа со наочарите. Кога е нервозен ми ги граба и ги фрла. Неколку пати падна стаклото, среќа уште се држат. Не купувам уште нови, а сакам ама одма ќе ги среди. И за игра ми ги вади, ги витка, не ги дава назад. Пак со сериозен тон му велам не, му ја држам раката... едно време престана и еве пак почна.
    Друго што ме нервира, штипкање на ситно додека цица. Не можам веќе да поднесам. Сум го тргала, му велам не, за инает уште повеќе штипка. Па кога има нокти, ко жилети сечат и цели гради ми се партал. А да му исечеш нокти тоа е борба.

За зборување е прејак и пресмешен. Скоро 18 месеци, почна 2-3 фрази и да врзува. Ми бега и се крие во спална и од таму се дере Димиииии КАЈ ОЈДЕЕЕЕ. Вчера го гледаше дедо му од прозор и цело време деде деде. После некое време ми се врти и ми вика ене, замина. :D Прееска ми пушти раче и направи 2 чекори да се фати на тросед и сам си вика МАШАЛААА. :rofl:

Од друга страна, со одењето до никаде сме. :| Веќе се загрижувам. Ортопедот вели би требало да тргне, вака не најде некој физички проблем и не препорача физикална... ама не знам што ќе биде.

На LiquidLuna, lackygirl, 1209 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.117
    Допаѓања:
    111.031
    А ти текнува колку се сеќираше дека не зборува колку другите... Ете ја сега дрдорка. Само многу муабет треба.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    7.604
    Само во домашни услови си муабети. Во градинка месеци поминаа додека почна да им зборува. Во јавност ако е на нејзините.
    Ако не си гледа како некое теленце и сите на игнор и се. :D

12. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.733
    Допаѓања:
    21.420
    Он не заспива толку касно, 8-8 ипол го носам во спална, најкасно до 8:45-9 е заспан. Сигурно е од што почнува повеќе да се пушта со зборчиња. Сабајле во сон викаше татаа, татаа, па ќе го гушне татко му и ќе се смири. После некое време мамаа циц*иии и дур не извадам не се смирува.
    Не знам како ќе го одбијам јас ова дете. Пробувам неколку вечери да го презаспијам без да дадам, тоа станува тотален хаос бе. :drunk:

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.117
    Допаѓања:
    111.031
    Моево у јавност е мукла, глас не му се слуша, дома уста не затвара. Едино у јавност у кола, е таму пее растура, у такси у Берово сега, песни пее, до езерото сме со репертоар фул.

На 1209 и Miss_S им се допаѓа ова.
  14. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.133
    Допаѓања:
    9.724
    Апсолутно сум за граници поставување и многу пазам на тоа. Поставувањето граници им е потребно и им дава сигурност. Нивно е да си тестираат нормално.

"Не мама за коса да ја теглиш" ечи по цел ден, де од мене де од татко и.
    Некогаш поминува, некогаш не.

Сега па како што е болна, не морам да ви расправам.
    И јас ко лаванда сум со црно под очи. А не сме ни оздравени уште.
    Беше два дена во градинка и еве денес пак дома оти кашла, корне. Не можеше да спие дневна дремка, гомце кисело ќе цел ден.
    Ја не знам до кога ќе е вака со разболување, работа нема да можам никогаш да почнам.
    Вчера во градинка суптилно ми кажаа да си остане дома оти не можат да спијат другите деца од неа. А не кашлаше ко ја однесов. Не кашлаше ни ноќеска, ама сега хаос.
    Кога се движи си игра не, само кога ќе се умири за спиење.

И после тие чаевите треба да правам со кромиди и мед што се, ама мед у подрум негде има, поима немам кај се. Тоа за утре ќе биде.
    Имало и еден германски рецепт, со кромид и мед или шеќер, да оставиш да стои, па да пушти течност и од течноста да даваш. Можело во фрижидер да стои и со недели.
    Е тоа ќе правам за да имам на залиха, пошто преку ноќ да отстои трева.

Сега ќе купам еден со мед и ислански лишај, за од 1 год. Не е за искашлување туку за да умири дразби. Па да видам ноќеска дали барем ќе спие.

Ја прашувам сега дали сака да проба пак да спие, ми вика не не. Не нана.
    И така.
    Ќе прозборат сите.

Туку почна да кажува пред да кака. Ама одма тоа се накакува. Да искористам момент барем за каки да се одвикне.

На LiquidLuna, lackygirl, Ceneva и 2 други им се допаѓа ова.
  15. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.471
    Допаѓања:
    7.035
    Jas taka pravam med so kromid siten da ostoi pa da se procedi i na sabajle i navecer po edna lazica davam koga e zdrav, a inaku poveke pati na den davam.

На Ceneva и јolene им се допаѓа ова.
  16. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.133
    Допаѓања:
    9.724
    Епа ти ми го кажа нели, и после барав на нет да видам како точно треба.
    Ова богами треба нон стоп да се има дома.

17. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.471
    Допаѓања:
    7.035
    Lele imav zabraveno i mene mi go kaza edna majka od gradinka kerka i odese bez prekin vo gradinka i taa vika sekoj den im davam pred gradinka.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.009
    Допаѓања:
    8.478
    Моја другарка што е во германија ми кажа за оваа маст, ја мачкала малата на гради и грпче , била многу ефикасна, помагала многу при кашлање, секрет во носот, за да не спушти на гради плус помагало. Пробај може ја има кај вас, кај нас ја нема
    01167593_5.jpg

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.117
    Допаѓања:
    111.031
    Кај нас адекватна замена за ова е Експулмо маста.

На јolene, Bubish26 и Ceneva им се допаѓа ова.
  20. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.009
    Допаѓања:
    8.478
    Не е ист состав, ама сигурно и ова е добро. Фала на инфо, убаво да се знае