Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.660
    Броиме 2 дена со тт, само мрсули малку има др ништо, матичната вика мешана крвна слика, рече антибиотик ама не го почнав реков ќе почекаме малку.
    Иначе супер е јади, пие, кога крева има треска и омалаксува и само в раце сака, штом спушти нормално се како да немал ништо.
    Му се пуштаат секој ден нови зборчиња ама не ги повторува, ќе кажи еднаш и толку, вака памтам и првото правеше, па после почна се да зборува чисто.
    И мене ме штипка ситно кога цица и ме боли и ме нервира, му ги трагам рацете ама пак почнува и така се бориме :D
    Кај двојазични мислам дека е нормално дури и после 3 год да се пуштат, или на пр ќе зборува повеќе на тамошниот јазик, ама штом ќе почнеле да зборуваат 2та јазици ги зборувале. Едно дете родено Германија до 3 год само на германски му враќаше никако на македонски, а баба му се смееше вика никако да се разбериме :D

На LivingGlam, 1209, Lavender13 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    И тие скромни 10 зборчиња му се на тукашниот јазик, на македонски освен тато друго ништо не кажал.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.009
    Допаѓања:
    8.478
    Синко има блага темп, 37.4
    Прашањето ми е дали може да се 5 ки иако вели нетот од 24 до 30 месеци дека они пробиваат, да е кај нас порано тоа? Го бута прстот таму назад, ама не ми белеат десните.
    Само да не е некој вирус. До последно трчаше,весел и се. Кога го успивав го сетив како топол, мерам оп

4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.009
    Допаѓања:
    8.478
    Температура порасна, не е заби... 38.5... сега ќе мерам пак. Да го будам за лек ? Мирно спие

5. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Јас се додека не е темп над 39 не будам. Следи го само

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    439
    Нуди да цица кога ќе се разбуди. Со лесно да поминува. Може ќе поминете и без лек, прати само.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.733
    Допаѓања:
    21.419
    Јас не будам кога спие мирно, кога има температура што бара лек, сам се буди. Само разоткривам и следам. За 5ки не е рано, познавам деца на возраст на нашите што ги имаат сите заби. Ама 38.5 не е од заби.

8. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.442
    Допаѓања:
    18.690
    Јас ако има потреба давам лек без да го будам

9. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.733
    Допаѓања:
    21.419
    Го правев сирупот, ама моево нејќеше ни да чуе да се напие, а не е грд. Сецкаш на ситно кромид, го заливаш со мед, да отстои минимум 6 часа и процедуваш.
    За кака и моево кажува, ама далеку е од спремно за да тргнеме пелени. Пред да се искака се фаќа за пелена, прави една смешна фацка и вика ‘кака’ или ‘какаџи’ :D и одма почнува да кака. После следи бегање зошто нејќе да го пресоблечам, и така. Планот ми е здравје на лето да пробам да го одвикнам, ама ако видам дека е спремен, не се форсирам нешто пошто се мали уште, не е толку итно.

На warrior, 1209, Giiirl23 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.733
    Допаѓања:
    21.419
    Сируп или чепче? Моево сирупи не пие, а и некако ми се чини невозможно во сон да испие, сум пробала и плука. А чепче без да го расонам тешка работа.

11. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.442
    Допаѓања:
    18.690
    За сируп зборам. Пикам шприцот усмерувам во образ и на два три пати стискам. Ова со големиот,имал антибиотици на 6 часа за кои морало и ноќе да ги пие. Со малото уште не сме имале потреба.

На lackygirl и SummerGirl им се допаѓа ова.
  12. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.366
    Допаѓања:
    19.673

И мојот вчера до 38.5 го држеше од кај 4 некаде, па со расоблекување симна на 37.8. Не сакаше после доручек ништо да јаде, вечерта во 7 конфлекс и јогурт јадеше ама во 11 му стана 39.2 и дадов блокмакс. Многу немирно спиеше ноќеска, премногу и од 5 сме станати плус се лигави ептен веќе 3та недела, ама од завчера и поткашлува водено, дали од што му се слева од плунка па има мака не знам, еве го одсабајле шиба низ дома со косилката не ми е клапнат ама времетоке покаже

13. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.133
    Допаѓања:
    9.721
    Ќе видиме како ќе е. Она на се се буни, сигурно и на ова.

За пелени не мислам скроз да ја тргнам, туку да пробам за каки само. Ама и она само што ќе каже, врши работа. Немаш време ни да реагираш. До лето не планирам ни јас. Ќе видиме.
    Неподнослива е во последно време исто со бегањето..па не ти, тато. Па ќе ја фати пелената, па не дава нова да се стави. Да ти се спојат жички буквално.

Ја однесов во градинка и им реков ќе си ја земам пред спиење. На 5 мин од дома ми е, ама тие 3 саати малку да здивнам и ручек на раат да и направам.
    Нормално се израдуваа. А и мене ми одговара дома да спие, таму мислам само мижи и после уште во 6 ипол и се спие. Во 7 и 15 ќе заспие и сабајле пред 6 е будна нормално. Е ама ние околку 8 ја носиме во градинка и она до 11 е мртва уморна.

14. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.009
    Допаѓања:
    8.478
    Дадов сируп сабајле кога стана, плачеше и темп не падна цела ноќ. Сега нема темп ама ништо не му е погодено. Други симптоми нема. Не ми се носи одма кај лекар, а викенд фаќа и плус празник овде, нема дежурни педијатри. Се надевам нема да се влоши.

15. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.366
    Допаѓања:
    19.673

Мене не ми се мафта по доктори и плус крвна слика ке треба па лабараторија.. премногу заразени има од грипов да не направам од ништо нешто

16. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.733
    Допаѓања:
    21.419
    Нема шанси кај нас така, одма се буди.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.353
    Допаѓања:
    3.107
    Сок или чај пие нешто? Јас го турав во шише и го пиеше така.

18. lady1987

lady1987 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    99
    За одбивањето ако најдеш чаре мајка, те молам пиши :whew: Макар што од друга страна кога се настинати и не им е добро, само така се смируваме, претпоставувам и кај вас исто

19. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    439
    За ова сум помислила ама ми е страв. Нема да се закашла, голта без проблем без да се разбуди?

20. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.733
    Допаѓања:
    21.419
    Не сум сигурна ама мислам дека обратно оди прво за мочкање па за какање се тргаат пелените. Ама можно е и да нема правила, шо знам. Веројатно си е и до детето.
    Кога е здрава праќај на градинка, и ти си човек. И за спиење ќе се навикне. Син ми правеше проблем, виде не виде почна да спие и сега седи до 3 ипол. Знае да го фати криза накај 6 ипол-7 да почне да трие очиња за да спие, ама му поминува и заспива накај 8-8 ипол, па сабајле таман е станат во 7 ипол.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.