Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.660
    Допаѓања:
    7.945
    И моето не крена темп од воспаление на уши,само 50 дена имаше, ама јас го приметив дека има мака од што не сакаше да цица. И бевме закажани на советувалиште,и докторката кога го пипна тој изреагира минимално. Јас да ме прашаа ќе речев не реагира. Ама она искусна го сети. Одење на уво нос грло,двете уши воспалени. 7 инекции прими го изрешетаа.
    Ама ако се уши нема да може да цица, тоа е најголем показател.

2. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    1.016
    Еднаш се случи така да има жолто од увцето, јас го носам кај матичната да го види кога има некој симптом зашто не сакам да си нагаѓам дали е од заби или што е.. не му беа воспалени ушите во тој случај. Еднаш кога имаше воспаление на уши баш се гледаше дека има болка и беше плачлив, а немаше температура.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  3. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    2.031
    @Sofi.ja купена е од инстаграм страна

Прикачени фајлови:

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.254
    Допаѓања:
    20.476
    Ќе го однесам утре да го проверат увото. Еве го откако е заспан веќе неколку пати плаче во сон. Се смирува само кога ќе легнам до него. Очигледно е дека има некаква мака, само не знам каква. Хемофилус инфлуенца он ја имаше пред некој месец во носето. Се покажа на обичен брис.

На Sofi.ja и Ceneva им се допаѓа ова.
  5. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.660
    Допаѓања:
    7.945
    Однеси го да го видат да. А како е со цицање, ти цица убаво ? Или протестира

6. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.254
    Допаѓања:
    20.476
    Најнормално си цица, не гледам некоја промена.

7. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.660
    Допаѓања:
    7.945
    Обично кога имаат мака со ушињата,отежнато им е цицањето, зошто се прави притисок во ушињата. Ќе бара да се теши со цуцла и ќе одбива да цица. Барем кај синко беше така. Дај боже да не е се ушињата. Баш е болно тоа по себе знам.
    Јас си преплакав за синко дека толку мал помина низ тоа, 50 дена имаше само.

8. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.315
    Допаѓања:
    18.476
    Можеш далерон за болка да му дадеш.
    Инаку не знаев дека и на обичен брис ја покажува бактеријата, ме прати во авицена да испитаме причинители на болеста кои не се покажувале на обичен брис.

9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    24.653
    Се сеќавам дека имавте мака знам пишуваше тогаш. Мојата цицаше нормално т.е оти затнато носе и се мачеше да земе воздух ама не покажуваше знаци за ушето, она и немаше запаление на средно уво туку ради притисок од затнато носе, запушено каналче што ги спојува средното уво и носот, црвени потечени крајници доаѓало до црвени ушиња и наводно болка која она и не покажуваше дека ја има, па заради таа дијагноза помина само со бруфен и спреј за нос.

@Bella_Stella Е сега ако има течност и избрие како што кажа членката тоа значи каналчето се одпушта и болката поминува, ако остане запушена тоа било стварно ненормална болка. Чисти го носето ако има секрет и прскај спрејче со sinomarin, мислам дека тој спреј имаше таа супстанца што ги проширува крвните садови во носето само не ме фаќај за збор тука не го има синомаринот. Ако е тоа со спреј и бруфен ќе помине брзо.

10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.254
    Допаѓања:
    20.476
    Му давам да. Само не знам што го боли, дали заби или уво. Спиеше ок вечерва, се будеше повремено со плачење ама се смируваше со цицање. Не знам зошто така ви кажале, него му ја најдоа со обичен брис. Баш пишував тука и прашував дали некој ја имал.
    Го чистам цело време носето. Прскам Марисимо, изотоничен спреј е. А пред и после градинка и диво оригано спреј. Ќе го проверам сега увцето, а после ќе се јавам на матичната дали да го однесам да го види.

11. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.930
    Допаѓања:
    18.226
    Ау луѓе вака детево настинато не ми било до сега
    Кашла, нос му тече, очи црвени, топол седи а нема температура, ептен е жален..
    Кромиди, лукови, рузмарин, камилица што не пробав веќе, спалната ко народна кујна ни е. На висока перница го легнувам не сака, а така поубаво спие иначе кашла. Па пола ноќ во раце ми спие, се буди нон стоп од кашлањето, не знам како да му помогнам тоа најмногу мака ми е.
    Кога ка ме види со реквизитине за нос чистење плаче и бега. Со сирупине се бориме да ги пие, колку толку барем јаде па викам не е толку лошо. Ама нека оздрави аман веќе, само лежи и само сака да се гали, не сум учена вака да го гледам.

На DaisyDream, Nataliii и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.315
    Допаѓања:
    18.476
    Мајки да ви пуштам грст надеж,а воедно и да го запишам денов 17.02.2025 моето дете ја преспа ноќта:party: без да се буди,без да плаче,без цицање веќе 4 дена. Официјално крај на доењето и сон со прекини можам да кажам. Се надевам вакви ќе ни бидат и сите следни ноќи. Е сега,ќе истрпиме ако треба уште некоја бурна ноќ додека никнат 5ките:lol:

На DaisyDream, strelec231992, Splendor. и 10 други им се допаѓа ова.
  13. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    2.031
    Премногу лош грип. Мислам дека нема човек или дете што не го фати. Мене педијатарот ми кажа само да инсистирам на јадење и пиење за не дај боже да стигнеме до инфузии. За среќа освен температура 3 дена ништо друго не прифати, но буквално одев по станот со чинијата и го ранев. Со цртани и со се' што сака само да изедува се и да ги пие сите витамини.
    Користев well baby и дупла доза витамин Д.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Isabela23

Isabela23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2014
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    200
    Колку месеци е? :)

15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.870
    Допаѓања:
    23.759
    Со помин, ќе му помине, допрва вакви ќе бидат, посебно в градинка кога ќе заодат. Време треба да помине, се прави како досега, ама мора време да си помине.
    Замисли на 50 дена така беше прв пат моево ;( ми се скрати животов тогаш, за жал со антибиотик му помина тогаш. Се изедов зошто антибиотик на 50 дена :@ ама тоа е мораше.
    Браво, ми даваш надеж :party:

На Sofi.ja и Carolin. им се допаѓа ова.
  16. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.254
    Допаѓања:
    20.476
    Браво! Ме мотивираш и ми даваш надеж. Од оваа перспектива ми изгледа невозможно одбивањето без мнооооогу плачки. Моментално го ставив на пауза зошто си има мака дали со уво или заби, не знам. Ама единствена утеха наоѓа во тоа. Не знам како да начекам момент кога се ќе биде идеално за да се одбие, или ич да не чекам, нема таков.

17. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.930
    Допаѓања:
    18.226

Овој сируп го пие и проспан ни даде матичната, ама 3 ден еве го никако подобар не е. За јадење го лажам некако, ако ептен не сака пуштам Маша и Медо тоа пали сега за сега да касне барем нешто. Давам и молерс и вигантол. Имам дома и сируп за имунитет, уште тоа ако земам да му давам стварно ке земе да ме натепа :worried:

@lackygirl кога го гледам вака жален, си мислам нека стане нека трча нека ровари низ дома, само ваков да не е:tmi:
    Screenshot_20250217_120223_Chrome.jpg

18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.870
    Допаѓања:
    23.759
    Сирупов зошто? Кој ви го даде?
    Овај е за имунитет, не би дала јас, на големиот му го давав по шема јас откако имаше повторувачки херпеси од вирусни заболувања, препишан од др специјалист. На 3 год мислам. Нз различни доктори различно даваат ама овај не е баш некој што се дава онака, и во др тема пишев некни кај бебињата..
    На болница ко лежеше малово сега пред 4 месеци на излегување ја прашав докторката за имунитет да не треба нешто да давам, ми рече не, ништо мал е.
    Иначе ако не јади само да пие повеќе течности, тоа е битно, др се со сила така е со болно деца, ништо не оди лесно. :doh:

На Spidy и TheSecret им се допаѓа ова.
  19. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.927
    Допаѓања:
    1.690
    Мајки кажете кој мармалад, џем од дм го земате за децавА

20. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    1.995
    Допаѓања:
    10.311
    Грипов и нас не покоси по дома, со лесно нека поминува кај сите.
    Маж и ќерка поминаа, сега јас дојдов на ред.
    @Carolin. и ќерка ми беше прво така, осеќав топлина, а немаше покачена тт. После два дена негде после полноќ качи 39, врела беше. Искрено ме фати неспремна, читав упатства колку и како се дава сируп, па после дежурав уште саат време да видам некоја реакција од лекот да не има (waiting) среќа немаше и за брзо почна да делува.
    Утредента цел ден имаше од прилика 38 ама не беше клапната и колку толку јадеше па не и дадов пак. Пред легнување само и дадов да спиеме раат. И толку, тука заврши со температурата.
    АМА, луѓе едно кашлање што удри, до давење и шлајм повраќање. Многу беше гревна, душата ме болеше кога ја слушав. Имаше и некоја блага форма на ларингит, па и дадоа и инхалации.

После 5-6 дена веќе скроз е добра, ја пуштив и во градинка. Таму пак, веќе цел февруари само по неколку деца одат. Сите се или болни или превентивно дома седат.

Воедно да се вклучам во дискусијава за доење, разболувањето и мене ми беше страв како ќе помине без цицање, па можам да кажам дека добро помина. Имунитетот засега добро и се справува, а за утеха се пика во мене и се гушка или ако кашла многу знае и врз мене да легне. Ама барем ја спие ноќта.
    Сега се потсетував кога ја одбив, нема ни три месеци а ми се чини којзнае колку време помина. Ми враќате сеќавања кога ве читам како се будат на пола саат. Со лесно на сите што ќе се одбиваат, штом сте решиле значи веќе е време. И јас мислев многу ќе плаче, ама поминавме ок. Некогаш похистерично плаче кога ќе ја тргнам да не фаќа во кантата за ѓубре :drunk:
    Неколку дена плачки не се ништо во споредба со нормално спиење, сите одморени, наспани, со фатен ред.

Имате виртуелна поддршка од мене :f:

На Splendor., lackygirl, 1209 и 4 други им се допаѓа ова.