Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    1.995
    Допаѓања:
    10.313
    Грипов и нас не покоси по дома, со лесно нека поминува кај сите.
    Маж и ќерка поминаа, сега јас дојдов на ред.
    @Carolin. и ќерка ми беше прво така, осеќав топлина, а немаше покачена тт. После два дена негде после полноќ качи 39, врела беше. Искрено ме фати неспремна, читав упатства колку и како се дава сируп, па после дежурав уште саат време да видам некоја реакција од лекот да не има (waiting) среќа немаше и за брзо почна да делува.
    Утредента цел ден имаше од прилика 38 ама не беше клапната и колку толку јадеше па не и дадов пак. Пред легнување само и дадов да спиеме раат. И толку, тука заврши со температурата.
    АМА, луѓе едно кашлање што удри, до давење и шлајм повраќање. Многу беше гревна, душата ме болеше кога ја слушав. Имаше и некоја блага форма на ларингит, па и дадоа и инхалации.

После 5-6 дена веќе скроз е добра, ја пуштив и во градинка. Таму пак, веќе цел февруари само по неколку деца одат. Сите се или болни или превентивно дома седат.

Воедно да се вклучам во дискусијава за доење, разболувањето и мене ми беше страв како ќе помине без цицање, па можам да кажам дека добро помина. Имунитетот засега добро и се справува, а за утеха се пика во мене и се гушка или ако кашла многу знае и врз мене да легне. Ама барем ја спие ноќта.
    Сега се потсетував кога ја одбив, нема ни три месеци а ми се чини којзнае колку време помина. Ми враќате сеќавања кога ве читам како се будат на пола саат. Со лесно на сите што ќе се одбиваат, штом сте решиле значи веќе е време. И јас мислев многу ќе плаче, ама поминавме ок. Некогаш похистерично плаче кога ќе ја тргнам да не фаќа во кантата за ѓубре :drunk:
    Неколку дена плачки не се ништо во споредба со нормално спиење, сите одморени, наспани, со фатен ред.

Имате виртуелна поддршка од мене :f:

На Splendor., lackygirl, 1209 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Nataliii

Nataliii Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    532
    @Fenix05 фрла се позади кревет, ако нешто не можиме да најдиме го бараме позади кревет :D. Дури и сама си вика 'ненене' и в очи не гледа и пак фрла.

Не дај Боже да види врата отворена одма бега низ неа. А ко ќе ми текни дека мислев дека ќе биди полесно кога ќе оди (facepalm) сега одиме по неа само зошто се фаќа за се што не треба, а најинтересен е електричниот :D

Од кога преминуваат на една дремка? Многу ме заебава со денските дремки, или тешко заспива 2ра дремка или како денес после 5 саати заспа за 1ва дремка.

На BoNaNa123 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  3. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.841
    Допаѓања:
    8.996
    Sto vi rekoa za herpesite? Posle sirupot prestanaa li da se pojavuvaat? Mojot sega prv pat mu se pojavi i toa na oko pa piese aciklovir i mackavme so antibiotska mast. Rekoa od namalen imunitet bilo.

4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.256
    Допаѓања:
    20.486
    Секое различно, најкасно до 18 месеци остануваат на една дремка. Син ми до 18м спиеше два пати. Така почнува транзицијата, со малце хаос. Ама чим издржала 5 часа будна можно е да и е време да спие само еднаш. Толкав е прозорот на будност со една дремка, 5-5 ипол часа, па дремка од 2ипол - 3 часа и пак 5-5ипол часа будност и ноќно спиење. Син ми вака спиеше, а како расте почна малце да ја крати должината на дремката.

На Nataliii, BoNaNa123, Ceneva и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.933
    Допаѓања:
    18.248

Матичната, демек за имунитет. Ама он само бетер е од саботата. Утре ке го носам пак ако не престане да кашла вака не се седи

6. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    5.930
    Kaj nas od prospan mu se vlosuva kaslicata kasla neprestano ne nu odgovara voopsto.

7. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.251
    Допаѓања:
    2.886
    @Bella_Stella што направивте? Бевте на преглед?

8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.872
    Допаѓања:
    23.773
    Па прво коксаки фати, по 3 недели го вратив в градинка (ја затворија градинката тогаш за дезинфекција) и одма фати др вирус, имаше 9 дена тт со 2 дена пауза измеѓу, значи имаше тт 5,6 дена па прекина и по 2 дена пак креваше тт. .. Ок, тоа помина, без антибиотик и по недела му се направи херпес под устето, на муцето, мачкав херпесан помина, по 2 недели пак му се направи на истото место, тогаш отидовме кај др спец ама дерматолог, тој ни рече да даваме изопринозин 10 дена по 5мл, пауза 20 дена, пак 10 дена 5мл, пауза 20 дена и пак исто, 3 пати така. Значи од март до мај теравме со шемата, за тоа време не се разболе пак, следно беше болен во декември, потоа веќе не, 2 год нема пиено антибиотик, сега е 6год. Не бил болен, освен конјуктивит и ларингитис кој со инхалација го лечиме

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  9. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.841
    Допаѓања:
    8.996
    Epa toa e od namalen imunitet. Edno po drugo se sobralo. I mojot isto te streptokoka te grip edno po drugo i toa dva pati vo mesec dena i na kraj izbi herpesot. Se nadevam nema da se povtori :(

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.256
    Допаѓања:
    20.486
    Бевме да. Во ред е сѐ со увцето. Ми покажа како да го проверувам докторката за да видам дали го боли. Не ни даде ништо, рече само да следам. Сабајле случајно во емисија на Телма слушав детски оториноларинголог и кажа дека таков секрет знае да се јави од покачена температура. То ест дека тоа си е ушната маст што од високата темп излегла надвор. Веројатно и кај нас беше тоа.

На Sofi.ja, Bebetoo и lackygirl им се допаѓа ова.
  11. OneMiss

OneMiss Нов член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    Od koga davate kravjo mleko mesto ad na bebe, i od koga smee da pie voda od cesma pozz

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.553
    Допаѓања:
    104.115
    Кравјо млеко не се напи никогаш и не сум дала никогаш, нема потреба. А вода од чешма пие од после првиот роденден.

13. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    444
    Nie od zatnato nose, zavrsivme so crveno vospaleno uvo. Krevase temp. I ukl antibiotik 10 dena. Inaku sme 1 godina i 1 mesec

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Missmaza

Missmaza Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    444
    Posle godinkata ima nekoj skok. Od vebe so edvaj sedese do 21 h. Sega nemozam da go uspijam. Cela nok si ja prespivase ,sega se budi kenka place. Stanuva vo 5. Haos. A jas pocnav na rabota

15. Splendor.

Splendor. Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2023
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    433
    Мајки што имате нагло ги одбиено од цицање децава, што да правам со градите? Т.е. од едната цицаше, денес нагло се одби му реков дека нема и му дадов да цицне од празната, му се згади до тој степен да не сака да чуе. Го молам од прееска. Не знам што да очекувам вечерва ама градава ќе ми прсне. Да одмолзам, да се стегам до нешто до сабајле, што да правам ? Да барам инекции или апчиња да ми секне млекото. Не знам, нафрлувам мисли, планирав постепено и сакав дента да прекинам а ноќта да цица ама еве одбива и цице и спиење.

16. OneMiss

OneMiss Нов член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    Sto da davam kako zamena za ad ? Znaci teoretski sansi nema bez mleko da zaspie

17. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.542
    Допаѓања:
    97.348
    Млеко. Ако нема шанси да заспие без тоа, ќе даваш млеко.
    Не е опасно по живот млекото толку колку што овде се пишува. Едно шише во 24ч не е ништо.

На TheSecret, ivi1987 и fana им се допаѓа ова.
  18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.881
    Допаѓања:
    5.962
    Колкаво е детето? Можеш со Ад да си продолжиш. Ќерка е 2 години, сеуште пред спиење пие Ад и толку. 150-180мл во цел ден.

Едит: и кравјо млеко не е престап, се додека не е во огромни количини.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.504
    Допаѓања:
    113.982
    Мислам дека беше околу година и пол. Кравјо тетрапак си пие за заспивање. Може и без да заспие, ама почесто си бара за заспивање и му давам.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.100
    Допаѓања:
    77.214
    Моево многу кашлаше и носот крш му беше, па докторката ми рече со синомарин ампули да го инхалирам 3*1, ептен помагаат за да исфрли секрет и да се смири. И носот да се чисти за да не се слева и да не го иритира, пошто све е од носот.