Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.100
    Допаѓања:
    77.214
    Млеко на првото од 8,5 месеци. На второто не се сеќавам, а на третово со бисквити му дадов од 9 месеци, ама не го сака ич некако, може пошто уште цица.
    Водичка од чешма на третово од 6 месеци му дадов, и постојано си пие од чешма.

2. ija

ija Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    996
    Допаѓања:
    734
    Јас вода давам со вода заспива до 1.5 год ад млеко давав после тоа не го сакаше и сеа со вода заспива.

3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.872
    Допаѓања:
    23.773
    Јас изгледа ќе се одмолзувам по малку, не мн колку само да омекене градата, да се намали притисокот, така постепено за недела си велам ќе секни. Денес бев на работа и прв пат цицаше во 16ч, градите преполни, десната посебно ми беше. Јас намалувам денски подои оти на секој сат цицаше, денес имаше 3 од 16ч до 20 :D пак иди на сат и пол :wasntme: ама имаше уште 2 обиди и не му дадов :muscle:
    Првото дете 1 месец цицаше само навечер и ко го одбив одма снемав млеко, дури се чудев како можи така, воопшто не се наполнија градите.

На Splendor. му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.256
    Допаѓања:
    20.486
    На горните кецови и двојки има како бела наслага, ова е нешто слично што најдов на нет.
    B185825A-195A-4CF7-A655-C3512BDE6C8D.jpeg
    Веќе некое време одбива да му ги мијам, сам ја гризе четката ама колку можам да измијам така. Наслагата не се трга со четкање, пробав. Од тоа што читам може да е прв знак на кариес. Имал ли некој вакво искуство? Можам ли нешто да превземам? Не сакам без заби да остане уште мал. :|

5. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.024
    Допаѓања:
    1.532
    Кариес.
    Може да настане и од долго цицање, немора само да е причина благото.
    Четкај секој ден, може да го однесеш да го види некој стоматолог ама мислам дека е тоа.

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.553
    Допаѓања:
    104.114
    Па млеко давај де, само не кравјо туку АД. Според мене кравјото не е добро, ако ти сакаш ќе си дадеш, нема да ме послушаш нормално, ама апсолутно нема потреба од млеко пред спиење. Кравјо давам на моето само со житарици или бисквити.

На TammiB5 и ija им се допаѓа ова.
  7. BoNaNa123

BoNaNa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    303
    Ние веќе една недела веќе сме на една дремка. Исто тешко ја заспиваше втората дремка, или покасно дремнуваше па вечерта не можеше да заспие. За фрлање исто фрла позади комоди, од хранилка се фјрла мора да биде чиста :^) и сега најново му е фрла под кревет и се наведнува го бара :D за проодување уште не е но почна да се пушта повеќе овие денови по 5 6 чекори и паѓа :D
    Туку мајки дај кажете чаре како да го мотивирам да јаде. Си јадеше се имаше апетит одеднаш почна да ми одбива се, каши не сака, парчиња не сака, дури што нудам не сака ни да проба едвај со нешто ќе го залажам за 2 3 залака веќе нерви немам. Сам не сака фрла се на земја ;( заби не се како што успеав да видам,следни се 4ките но нема ништо на повидок.

На Nataliii му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Splendor.

Splendor. Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2023
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    433
    Многу ти благодарам за советот, само со овошен јогурт успеа. Инаку антибиотик ни дадоа и според крвната слика, доста беа покачени леукоцитите.

9. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.660
    Допаѓања:
    7.945
    Пробај смени ја пастата, мојот сега по дава да му четкам јас од кога купив lakalut baby, има вкус на банана и малина

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.660
    Допаѓања:
    7.945
    Некоја мама има ваква четка користено. Добри се или лажи пара?
    2.3glavna.jpg

11. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.246
    Допаѓања:
    56.965
    Со флуор е таа.
    Јас уште се мислам за флуорот иако е минимала количина. Не сум купила паста со флуор а знам дека се далеку поефикасни. Чико со банана ја сакаат моите, таа со јагода не баш.

Ќе ја тагнам @Annath за мислење, се надевам не ти пречи.

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.553
    Допаѓања:
    104.114
    Лакалут имаат и за од 0, без флуор.

13. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.246
    Допаѓања:
    56.965
    Таа од 0-2 години што ја гледав беше со флуор. Можеш да ми пратиш слика точно која да ја барам?

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.553
    Допаѓања:
    104.114
    Ја фрлив, чек да видам ако најдам, ако не утре ќе купувам секако ќе сликнам.

15. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.542
    Допаѓања:
    97.345
    На LivingGlam и fana им се допаѓа ова.
  16. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.504
    Допаѓања:
    113.981
    На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.660
    Допаѓања:
    7.945
    Оваа е за од 0-2 години.
    Не ми пречи. Таман работа.
    Инаку да има ама флуор, ама нагласено е на пастата да се става како зрно ориз баш ради тоа. Во мали количини. Имав без не сака, поробав повеќе врсти. Ги четкавме без паста што мене ми немаше смисла таквото четкање

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.553
    Допаѓања:
    104.114
    Извини не била Лакалут, и мојата била Чико. Ама се мислам имаше и без флуор. Утре секако ќе купувам четка и паста и ќе проверам.

На LivingGlam и fana им се допаѓа ова.
  19. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.575
    Допаѓања:
    13.819
    Подобро четкање треба за да не се развие кариес. Земи и tooth mousse, после четкање да мачкаш. Додека се само бели дамки, може да се корегираат со реминерализација. Ако има дефект или темна боја, тоа е веќе кариес.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.660
    Допаѓања:
    7.945
    @LivingGlam Да се надоврзам со инфо, баш читав колку точно има флуор во неа, 1000 ppm , а во детските пасти ставаат 1450 ppm која е количина пресметана дека не е штетна по здравјето, и да се користи во количина на зрно грашок на четката кај поголеми од три години,а кај помали од три зрно ориз.
    Ама сепак и јас ќе си се допрашам со братучетка ми стоматолог, ако е штетно баш и таа количина од 1000 ppm, јас ќе си ја искористам :lol: