Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.256
    Допаѓања:
    20.486
    Оди во градинка и таму заспива без да цица, иако спие многу пократко од што спие дома, ама заспива. Дома е многу тешко да го заспиеш без цицање, ми успеало неколку пати само кога ептен му се спие. Те разбирам убаво за сѐ што напиша, и сѐ е на место. Да знаев сама, ќе бев стоматолог. Ама мене може за правни совети да ме барате. Единствено решение во моментот за нас е целосно одбивање, од повеќе причини. Плус доволно е голем, нема реална потреба веќе од тоа.

На Ceneva, lackygirl и Spidy им се допаѓа ова.
  2. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.933
    Допаѓања:
    18.248

Леле три недели.. :hug:
    Јас еве не нас 5ти ден и мислам дека ослабев, не мислам стварно ослабев и во нерви и во се, залепен е за мене ден и ноќ. Не можам да јадам, надвор го вадам не сака да оди у раце, прееска количка земав и ајт надвор. Ке спобудалев иначе. Среќа па спие 2 пати, јас до него легната ама спие. Ручек немам направено 5 дена, жива и здрава да е свекрва ми, само носи нешто. Алишта мм пушта, јас само фрлам на сушало и тоа само негови, 100 пати го пресоблекувам жива вода се прави пошо решија и 5лите на најјако да го мачат лиги до земја има лигавка не сака никако. Се бањавме заедно ама у раце да го држам, жити бањањето се исплакнавме со вода и да му се пуштат малку мрсулите. Доаѓа дедо му прееска му вика ајде да шетаме малку надвор и он "да, аде мама".
    Ај поарен е реков денес ама денес не сака да јаде, пробува еднаш вториот пат плука. Живее на вода, чај бекутан и компот од сливи и тоа само сокот. А да прееска касна едно ипол кроасанче севндејс.

И згора на се, мене ме фаќа сега. Грлото ме гребе страшно, одсабајле не знам колку лимони изедов да прекине :headbang:

На kozuf и јolene им се допаѓа ова.
  3. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    7.484
    Јас сум две недели болна веќе. Волку секрет у живот немам извадено значи. А и толку долго не сум била болна одамна.
    Нон стоп ми е во раце и дење и ноќе. Не можам веќе, не бива. Нон стоп земам или аналгин или ибупрофен оти се ме боли. Сабајле ме болеше глава кога се трудев да вдишам. Е до толку.
    Маж ми е последните два месеци од сабајле до вечер на работа, а и он не баш најфит. Среќа од петок е дома некој ден.
    Ручек морам да направам, значи морам оти она нема што да јаде. Добра е со тоа барем, еве и сега почна да јаде.
    Морам да исперам и садови да средам. Е во моментов е ужас, благ збор е хаос дома.
    Она само вади и фрла од досада. шѕо фиоки, што играчки и се расправа со мене. Не знае веќе што да прави, се и е досадно. Се изигра оти е со денови дома.
    Е затоа и не фит и не отспиена, после три недели ја носам на по саат два во градинка, иако знам дека не може цел ден, ама нема значи нема кој и како да ме одмени, а не спијам по цели ноќи. Она не е заразна веќе, не сум ни јас, ама чудово не мине и не мине.

На fana, kozuf и Carolin. им се допаѓа ова.
  4. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.210
    Допаѓања:
    1.741
    Девојки да ве прашам малава нешто има научено од градинка ама незнам која игра е и само ја пее и игра со рачињата маме ту ту и во бокс ги чука рачињата или шлашка,да не знаете шо игра е не ја земам да јас и не ја носам периодов пред пораѓај сум и не можам да прашам.

5. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    4.651
    Последните страни ми дадоа малце ветар во грб пошо се осеќам како најшит мајка секоја вечер кога ќе дојде време за миење заби. @Spidy благодарам на екстензивното објаснување. Кај нас посета на доктор е плачки, на заболекар претпоставувам ќе е уште постресно, нема ни да имам време да прашам нешто. Посекако треба пред 2рата година да закажам преглед, ме потсети сега.
    Форсирам миење заби веќе неколку месеци, насилно, со плачење, со драми. Ретко, ептен ретко било мирно. Уствари кај нас се што е поврзано со лична хигиена е така, драматично. Миење раце, бањање, менување пелена, миење заби.
    И цело време си викам, подобро ова отколку расипани заби.

Кај нас ништо ново. Растат тројки :worried:

На 1209, Bubish26, Bella_Stella и 3 други им се допаѓа ова.
  6. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.254
    Допаѓања:
    11.376
    Ах заби.
    За жива глава не можеме да се натераме периодов. Фазста е дека може сам и не дозволува да му припарам, а тој уствари само ја смука пастата.
    Гледам дека сака да прави сѐ што правиме ние, ама не го прави како што треба, а не дава да му се помогне...
    Само се молам да има некој ген на здрав заб оти до сега многу тешко оди.
    Ако некогаш дозволи тоа е секунда или две да му ги стругнам само долните заби...
    И ова ли мора да е орле зорле и со плачки значи преку глава ми е...
    Ако е тоа е единствен начин од утре ќе е друг пристапот. Го имав во предвид ама си се убедував ај да не му створам одбивност. По сѐ изгледа подобро тоа отколку чистење кариес на 2-3 години. Не ни можам да замислам како би изгледало тоа и колку би било успешно, бар кај моето дете...

Зборев еднаш со мојот стоматолог и баш ми препорача да го носам со мене со цел да гледа и процесот да го научи за нормален..

Ова општа препорака ли е?
    Не сум знаела.

7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.881
    Допаѓања:
    5.962
    Не знам за другите градови, кај мене има редовен систематски преглед на 2 години. Вклучувајќи и преглед од стоматолог тука.
    Прашајте си во диспанзер или кај педијатар.

На Ceneva и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  8. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.254
    Допаѓања:
    11.376
    Го правевте вие прегледот кај стоматолог, како изгледа? Кај детски стоматолог се оди?
    Мислам бевте 2-3 месеци пред нас, ако не те помешав со друга членка.

9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.881
    Допаѓања:
    5.962
    Ти пишав лп.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    4.651
    @DaisyDoo не сум во мк, тука до 2 год доколку нема преглед ти стига покана за рандом ординација, пред тоа може да бираш кај сакаш.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  11. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    2.032
    Денес прв ден во градинка (highfive)
    Се одлучивме за приватна зошто немаше место во таа државна што ни е буквално преку пат. Ни рекоа место ќе има од септември, па можеби тогаш ќе го префрлиме. Всушност тој сега е 18м во септември би бил 2год и ќе си почне директно во групите.. евентуално ако ептен ногу ни се допадне во приватната па да продолжи и натаму таму.. не знам како ќе биде.
    Денес седеше еден час. Не плачел воопшто. Мм го однесе јас го зедов без плачки both times. Знам дека ова ништо не мора да значи, но сепак ќеф ми е што било така. Се заиграл..
    Утре ќе седи саат и пол можеби два. (fingers)

На 1209, Giiirl23, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  12. OneMiss

OneMiss Нов член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    Predlozete mi nekoj pampers sto drzi najmnogu?
    Koristime pampers premium ama bebe mnogu mleko pie pred spienje okolu 300 ml plus voda i sekoja nok pocna da mi propusta pampersot

13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.745
    Допаѓања:
    24.658
    Или е голем или е мал памперсот, пошо мене ми држел многу, големото касно извади памперс па мочаше количимски многу

На OneMiss му/ѝ се допаѓа ова.
  14. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.504
    Допаѓања:
    113.981
    Ти си најдобрата мајка за твоето дете и никогаш немој да зборуваш вакви работи за себе.

На kozuf, lackygirl, Lavender13 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    4.651
    Благодарам, тешко е ова да се има при ум кога обични работи ни се борба проследена со плачки и урлање.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.872
    Допаѓања:
    23.773
    Јас не ги имам сменето Био Биа од Стокомак, ги корисам нив од кај 3 месеци, од 6,7 месеци бр 6 користам, еве година и пол уште е со нив. Презадоволна сум, цица ноќе, нема прокиснато нз од кога..

На DELFINA81, Splendor. и OneMiss им се допаѓа ова.
  17. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.660
    Допаѓања:
    7.945
    Јас користам памперс пентс и немат пропуштено никогаш. Насабајле станување мислеш ке експлодира пелената а тој е сув.

На OneMiss и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  18. OneMiss

OneMiss Нов член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    2
    Bio bia preku den mi drzat max 2 casa a kamoli noke
    Premnogu tecnosti pie

19. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.100
    Допаѓања:
    77.214
    Види бројчето дали му е таман. Нема шанси да пропуштаат ако му се точни.

На Splendor. му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.256
    Допаѓања:
    20.486
    Huggies.