Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.923
    Допаѓања:
    6.064
    Јас тој период зголемив количина на дневни оброци, а намалив на количина на млеко ноќе. Од 180мл, па на 150 некој период, на 120мл, па 90мл потоа. Секако повеќе од навика и беше.
    Долг период од неколку месеци остана со едно станување околу 4-5 часот наутро. После 18 месеци и тоа го намалуваше, а околу 20-21 месеци комплетно прекина со станување.
    Со Ад млеко ова.

Мојава ќерка го сеќаваше и во спиење ако е друго млеко. Конкретно ако пробавме друго Ад да дадеме или го плукаше шишето. Или ќе испие само 30-60 мл и тие со мака, па ќе се буди цела ноќ гладна потоа. Ова уште пред првиот роденден.
    Еден тип си сака и со тој си тераме.

На Only1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    2.041
    Некако многу ми е будење млеко два пати, не за друго туку не е ни добро толку млеко да пие без разлика дали е АД или кравјо.
    Како ви е распоредот преку ден со оброци и млеко?

3. Only1

Only1 Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    552
    Допаѓања:
    1.149
    Сабајле кога станува доручек после давам ужина и пред спиење кај 1 часот млеко 180мл.Од кога ќе стане руча,до вечер ужина и вечера.Пред да заспие пак пие 180мл.И еве сношти пак ми стана преку вечер и испи околу 120 мл.А инаку јаде преку ден не е да не јаде.

4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    Од вчера почна да качува температура, ама таква глупава 37.7-8. Беше расположен поручекта, само слабо јадеше, изеде само корки од две парчиња леб. Одеднаш клапна и ми заспа во раце во дневна уште во 18:50ч, а имаше само 37. Вечерта најмногу до 38 качи. Спиеше до 8:50 сабајле, 14 саати. Од сабајле е свеж, си игра, ама цело време е топол, а температура нема. Поткашлува, ама ретко. Вирус ли е ова некаков, го поминал ли некој? На болница не ми се носи одма, кс нема да покаже ништо сега.

5. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.969
    Допаѓања:
    18.394
    Кај нас така почна Бела. Јас не го носев пошо немаше некоја висока темп ама кога почна да кашла многу после 2 дена ме фати страв и го однесов. Во глобала лесно помина, кашлица, затнат нос и некоја таква глупа температура која не одеше повеќе од 38.5. Вирус ни рече матичната. За околу 10тина дена му помина.
    Што и да е лесно нека поминува.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    2.930
    Вирус е, предходната недела беше син ми исто така. Еднаш ќе покажеше на топломер највисоко 38.7 некогаш го оставав без сируп сама ќе спаднеше и после тоа само топол беше цело време.. околу 5 дена траеше тоа, а носот уште е затнат.

7. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    До кога веќе со овие вируси аман! Почеток на јануари беше болен, сега пак. Таман сврза 3 недели во градинка, на четвртата пак болен. Ми се смачи. Му даваше ли нешто посебно или само симптоматски лечеше?
    Да исто и он цело време е топол дури се посомневав во топломерот, па споредував со живин. Носот исто затнат и водичка тече.

8. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.969
    Допаѓања:
    18.394

За темп не му дадов ја симнувавме со туширање и расоблекување. Ама после 3тиот ден фати ептен да кашла со шлајм се давеше. И го однесов на лекар ни даде изопринозин сируп и проспан за кашлицата. Водичка течеше и кај него од носот.Чистев и нос, ставав кромид у спална, рузмарин во навлажнувачот, лепенки лепев ама додека помина стварно мачно, а немаш што да правиш матичната ми рече не е за антибиотик ке се помачи недела две и ке помине. Клапнат беше ептен, одбиваше да јаде.. за 10 дена му помина.

9. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.702
    Допаѓања:
    7.998
    И кај нас вирус, ама кај нас и грлото партал црвено. Едвај голта дете. Не кашла, мрсули нема, само е како затнат во носот. Нас антибиотик ни препишаа ради грлото. Јас три дена дома се справив ама никако не симнуваше температура и морав да го носам.

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.675
    Допаѓања:
    104.649
    Јас го однесов баткото на лекар дека повраќаше и имаше температура нели, дури стигнеме таму 15мин дали имаше, качил температура и малиот, не многу, 37.5-8, ништо страшно, ама на плуќа наод. Активиран неослободен секрет од пневмонијата. Добивме Зинат. Од Сумамедот има поминато само 3 недели. Не е пример релевантен, ама да ти кажам дека и со ниска тт може да е лошо.

11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    И без температура може да е лошо, јасно ми е. Ќе го следам па ако треба ќе го носам на лекар. Он до сега да не го урочам немал наод на плуќа, горен респираторен систем му е секогаш погоден.

На јolene, Carolin. и Ceneva им се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.675
    Допаѓања:
    104.649
    И не се накашла ниеднаш.

13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    Ама претходно имал пневмонија така?

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.675
    Допаѓања:
    104.649
    Да, да. Не реков дека е кај вас исто, ти кажуваш, наод немал никогаш. Муабетот ми е некогаш може да е и нешто а да нема висока тт. Види денес ама утре ако не е добар појди на лекар. Викенд се ближи. Уствари ти најубаво си знаеш како ти вика интуицијата, верувај, мајка знае кога е дете за на лекар кога не е. Не знам како да објаснам, од внатре нешто ми зборува дека е за на лекар.

На Sofi.ja, 1209, Mother of 2boys и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Splendor.

Splendor. Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2023
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    435
    Моето дете е со една дремка од 10 месеци. Сите деца се различни, ако му одговара ритамот и функционира нормално, не е никаков проблем.

16. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    Знам, сите мајки ја имаме таа интуиција. Обично чекам 3 дена и следам, ако сметам дека не можам да третирам повеќе дома, носам на лекар. Особено ако фаќа викенд.

На Mother of 2boys и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  17. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.923
    Допаѓања:
    6.064
    Да се надоврзам, дека без ни еден ден Тт, мојава има завршено со пневмонија. Пак ќе речам не значи дека кај сите е исто ама јас дувам и на јогурт што се вика. И со најмало кашлање следиме на доктор на 2-3 дена.

@AngelOfArh , како се дечките?

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.675
    Допаѓања:
    104.649
    Ќе си го довршат антибиотикот, бате со 10 дена, бебе со 7 дена. На бебе е стар секрет не исфрлен, се активирал. А на бате Стрептококата е досадна многу.

19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.909
    Допаѓања:
    23.869
    А можеби е само некој вирус што веќе го има поминато и го препознава телото и ќе помине така "полесно".
    Со помин на сите болни дечиња.

Од понеделник градинка :worried: Господ напомош :D

На Splendor., Bella_Stella и Carolin. им се допаѓа ова.
  20. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    2.930
    Амин:rofl: И ние сме во план, ако не закачиме нешто пак до тогаш8)

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.