Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    Па да може да е и тоа, пошто доста пати до сега беше болен. Од сабајле нема качено темп, свеж беше, цело време си играше пред да заспие. Апетитот не му е како вообичаено, ама си касна од сѐ по нешто. Поткашлува многу ретко, само тоа ме загрижува.

Со лесно во градинка. :sun:

На lackygirl и Carolin. им се допаѓа ова.
  2. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    1.542
    Вирус.
    Еве, денес 3ти ден, подобра е. На 39 температура трчаше низ дома. Не сум ја однела на преглед, мислам дека е ок сега за сега и дека поминува.
    Веќе отргнав со вирусиве.

На Bella_Stella и Carolin. им се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    Мислам дека сепак ќе го однесам до после да го слушнат, не ми се свиѓа како кашла.

4. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    571
    Допаѓања:
    1.145
    мене во бутик ми направи вака дури беше во количка се одра, се акаше јас мртва ладна.и коментар- ау сите се мајки на денешно,види ја кутрото се одра таа си гледа алишта-жените беа 60 + :D

На Fenix05 и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    Добро што отидовме на лекар. @Ceneva исто како вас, црвено загноено грло, му препишаа антибиотик.

6. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.702
    Допаѓања:
    7.998
    Да минува брзо. Ние утре сме на контрола да видиме како е има ли подобрување.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.702
    Допаѓања:
    7.998
    Контрола, грло уште црвено, продолжуваме со спрејот за грло и антибиотикот се разбира 7 дена. Нема ништо на гради, фала богу.
    Инаку боже се одра од плачење, од едно диши диши и проверка на грло, како да го колат.

На lackygirl и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    Каков спреј му прскаш? На син ми не му дадоа никаков спреј, само антибиотикот и инхалации со дексазон заради кашлицата. Мислам дека и медот што ми го донесе помага. Синоќа во сон кашлаше, му дадов од Бронхил, се смири и спиеше цела вечер.
    Он па ептен е мирен на прегледи, веројатно отрпнат е од што често е болен. :whew: Вчера баш се смеевме со докторката, и се смее, и прави “ѕе”, сам отвара уста за да му видат грло и вика ааа. :D А по дома со рандом предмети на сите ни прави “диши”. :D
    Он свеж е денеска, јаде, нема температура, се надевам ќе оди на подобро веќе.

На Ceneva, Carolin., lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    743
    Што е разлика меѓу Дексазон и Пулмикорт или различна фирма се?Нас матичната еднаш ни даде инхалации со пулмикорт тоа имаше во аптека многу тахикардии и се правеа посебно навечер ко ќе инхалирав и ми е страв повеќе да инхалирам со такво а знам дека матичниве тоа претежно даваат за кашлица и шлајм.

10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    За Пулмикорт не знам, не му го имаат препишано никогаш до сега на син ми. Дексазон е за инфекции на горни дишни патишта. Секогаш тоа му препишуваат, досега немал проблем со тахикардија.

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  11. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    2.041
    Не знам зошто препишуваат дексазон на дете кое што викаш дека е весело, нормално функционира иако е болно. Дексазон воопшто не е за дишни патишта туку за подобрување на општа состојба кај западнат пациент т.е. ако се чувствуваш малаксано не можеш да функционираш.. Како да испиеш ред бул или кафе само многу појако.

На rikimiki, Lavender13 и TheSecret им се допаѓа ова.
  12. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    264
    И мојот од понеделникот почна температура до 37.8 28 највише завчера до 39 му стигна он си трчаше играше вчера сабајле последно имаше 38.1 подле ништо до сега нема ама капла со слајм носот му тече затнат на лекар ни рекоја црвено грло многу ни дадоја антибиотик амоксиклав он само и тој го има пиено сега е повеќе омалкасан отколку кој беше со 39 темп ама подобар е само антибиотиков и предхоно имаве мака и сега му се повраќа ми го има повраќано други сирупи ги пиел ама од овја му се повраќа вчера и денеска го испи не поврати само му идесе нагон незнам до недела како ке го допие

13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.909
    Допаѓања:
    23.869
    Овај го имам дома јас, ама не го имам користено досега, го купив да имам.
    Screenshot_20250227_120224_com.huawei.browser.jpg

14. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    743
    Над две години се овие под две не се дава скоро ништо колку што ни има кажано матичната.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.909
    Допаѓања:
    23.869
    Па скоро 2 е на Бела. Не видов упатство сега, само слика најдов. Исто на многу пиши над 6 год па ги даваат на година :| лудило.
    Секако ќе си праша и доктор. Не дека ќе дај без да си праша.

16. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    743
    Знам дека даваат мојава матична не дава и моето беше со болно грло во декември а во јануари е родено и не ми даде.
    Јас не би давала.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.702
    Допаѓања:
    7.998
    Тантум верде ни препиша. Не е за дете од две години, вика од три, ама ни намали доза ради таа причина. Јас од шубе не прскам толку. Aма си велам денес да прскам може и поубаво ќе јаде. Баш ми бојкотира јадење, и се гледа дека тешко голта, плус со рачето за врат се држи. Душа мајкина.
    А мојот од лани се нема разболено и на доктор ретко се оди. Сега се мислам да му купам докторски сет па чисто да има повеќе претстава и се надевам нема така да прави следен пат

Мило ми е што помогнал медот. Значи се исплати

Последна измена: 27 февруари 2025 во 13:05
  18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.702
    Допаѓања:
    7.998
    Изгледа сите истиот вирус го закачиле. Да минува со лесно

19. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.111
    Ne se isti. Deksazonot ne e bas namenet za inhalacii iako tuka go davaat. Deksazonot e isto kako i urbazon koga bockaat, ista namena i e namenet za bockanje t.e inekcija. A Pulmikortot e bas za inhalacii namenet i deluva na beli drobovi kako sto mu e namenata. I dvata se kortikosteroidi ama razlicna generika i za sosem razlicna namena. Pak ke kazam deksa tuka go davaat i za inhalacija bidejki nema nikakov lek veke, porano imase atrovent.

На DaisyDream и ija им се допаѓа ова.
  20. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    743
    Нас за исфрлање секрет ни го дадоа да не се спушти долу ама тахикардии и правеше и правев со страв ама си викам повеќе не и давам иначе матичниве тоа се научени инхалирај со кортико ама мене ми е страв.