Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.111
    Za prevencija vi go dale da ne spusti a i za polesno da go iskasla sekretot. Za tahikardiite ne bi mozela da ti kazam dali se od toa ama obavezno kaj pedijatarot i ke vi kaze sto ponataka.

На rikimiki и ija им се допаѓа ова.
  2. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.111
    https://www.google.com/search?clien...HHYWVLLkQ1QJ6BAgbEAE&biw=393&bih=719&dpr=2.75

На rikimiki му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.533
    Допаѓања:
    4.716
    Прави тахикардии тој лек, затоа пример тука не се дава за домашна употреба туку само во присуство на медицинско лице и во болница.

На Bubish26, rikimiki, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  4. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    743
    Е овде на велико се дава и уште безбеден бил цел град со него се инхалирале, епа браво за матичните што да речам а и помина не дека не ама уште еднаш не го давам ама ќе речиш доктор го даде шо ќе прајш полошо мојт да дојт се изнервирав.

На Lavender13 и rikimiki им се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    А за Ларингит што се дава?

6. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.111
    Da ama koga se upotrebuva kako sto mu e namenata kako inekcija, a vaka so inhalacija neznam stvarno. Samo znam deka kaj nas se preteruva so ovie kortikosteroidi. I urbazon davaat ko bonboni zamisli za temperatura be (facepalm) hormon ccc i deksa isto za sekoja kaslica. Pa ima specijalni lekovi sto se nameneti za inhalacija i se davaat samo koga ima spusteno a ne za prevencija. Mnogu stetni pridobivki ima od premnogu koristenje na kortikosteroidi koga nema potreba. Eve otvorete procitajte..na malo dete vestacki hormoni i steroidi... Isto i so antibioticite se pravi za zal...

На rikimiki, lackygirl и ija им се допаѓа ова.
  7. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.111
    Postojat lekovi sto namenata im e bas taa. Za inhalacija. Pulmikort, ventolin, sabutamol, atrovent.... Ama tuka poveketo veke gi nema i zatoa se prinudeni da davaat deksazon na koj namenata mu e sosema druga. Porano koga imase davaa toa. Ke snema i deksazon nekogas pa ke davaat drugo. Deksazonot ne e namenet za toa. Ama e ok zamena koga nema drugo sto da se dade iako na dolgi stazi moze steta da napravi kako i se drugo. Eve jas licno odam vo Vranje i kupuvam Pulmikort orginal. Go ima i vo Bugarija i Grcija. Cesto zimam recepti od maticniot i za antibiotici i odam nadvor da zemam da imam koga ke mi pritreba nedaj boze. Tuka mi davaat kortair zamena za pulmikort sto za nisto ne go biva, sega veke ni toa go nema pa davaat pulmiben beter od kortairot. Mnogu lekovi veke nema tuka sto bile dobri i samo zameni nudat sto vrska si nemaat so orginalot i samo gi trueme decata. Eve i so Lekoklarot e isto, mnogu dobar antibiotik a go nema veke pa nudat Meristat za zamena sto voopsto nema isto dejstvo pa posle pak radi toa zavrsuvas so drug antibiotik mesto od prva da dades asalen. Uzas...

Последна измена: 27 февруари 2025 во 14:04
    На rikimiki му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    743
    Некоја мајка да пиши за Охрид од кој матичен е задоволна што не дава кортико и атб без потреба ако има таков матичен во Охрид.

9. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    2.041
    Моето кога имаше веќе малку спуштено му дадоа вентолин. Тоа е за отварање на дишните патишта

На rikimiki и TheSecret им се допаѓа ова.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.673
    Допаѓања:
    104.639
    Ти реков да си веруваш на интуицијата, досега ме нема изневерено никогаш.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    Знам јас што е што. Моето дете има скоро 2 години и не е прв пат болно. Позната ми е намената на лековите што ги има на пазарот. Прашањето не бараше одговор со што да лечам јас, ме интересираше членката со што лечела, јас знам со што се лечи зошто ова е трет пат да се соочуваме со таков проблем. Не ја сфаќам потребата од препрашување зошто му дале Дексазон и стварање на mom guilt, ако сум кажала дека било весело. Прво прегледан е од доктор што ја гледа целосната слика и проценува од каков лек има потреба. Друго он е генерално весел и расположен, со делумно намален апетит, ама има зарипнатост и кашлица. Јас не тврдам дека нема да се средат и без инхалација, ама докторката проценила дека треба и решавам да и верувам. Кога нема друго посоодветно на пазарот, ќе користиме тоа што има. Тука не се третираат долни дишни патишта туку воспалени гласни жици и сува иритабилна кашлица. И јас самата не сум некој фан на инхалациите верувајте ми. Баш на маж ми вчера му реков дека се прашувам како нас не лечеле кога немало инхалатори по дома, па еве не живи и здрави. Ама ја немам таа храброст да одбијам терапија и да лечам на своја глава.

На MartinaMM, strelec231992, H.VAGA и 3 други им се допаѓа ова.
  12. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.111
    Sakala ili ne se tretiraat i dolni disni patista so samata inhalacija. Nevozmozno e da e poinaku, zosto koga vdisuva sekako lekot odi vo beli drobovi. Bezrazlika dali problemot se samo gorni ili ne, koga vdisuva od inhalacijata pareata sekako odi nadole vo drobovi i vlijae i tamu.
    Ti dve godini ama nie devet godini lecime deca i zatoa kazuvame od pogolemo iskustvo. Inaku ti replicirame na ova sto si go pisala kako odgovor sto e deksazonot sto ne e tocno bas.
    Bella_Stella напиша:
    За Пулмикорт не знам, не му го имаат препишано никогаш до сега на син ми. Дексазон е за инфекции на горни дишни патишта. Секогаш тоа му препишуваат, досега немал проблем со тахикардија.
    Nikoj neke da stvori krivica kaj drug, sekoj slusa lekar sto kazal. I jas sum zgresila nekogas kako neiskusna ama so tek na godinite sum svatila i sum ja popravila greskata ili sum profatila sovet od nekoj poiskusen. A i sekogas ama bas za se prvo citam upatstvo, citam sto davam na dete.

13. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.702
    Допаѓања:
    7.998
    Порано мила над камилица инхалации ни правеле.
    Јас пробав кога син ми имаше ларингит да седам со тенџерето во близина. Така секрет излегува од нос тоа е чудо. Кој носко кој црни камења :lol:
    Тој старски лек за мене закон искрена да бидам.

На DaisyDream, TheSecret и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    Ок, прифаќам дека си поискусна, нормално дека ќе бидеш, годините мајчинство се на твоја страна. Според тебе грешка е што правам инхалации со Дексазон моментално? Што е посоодветно, да не правам никаква инхалација или инхалација само со физиолошки? Не разбирам во кој правец се движи дискусијава. Исто како што не разбирам како може од форум да процениме кое дете за каква терапија е. Небитно дали се работи за моето, твоето или некое сосема трето дете.

15. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.533
    Допаѓања:
    4.716
    Тука пример и инхалација не се дава освен ако не е под надзор на медицинско лице.
    За ларингит пример даваат кортико знам ама треба ептен детето да има напад, иначе еве и синко имаше ларингит есеноска, поминавме со ладен воздух, вода со мраз, сладоледи итн.
    На колега минатата недела детето беше со таков напад, на сред вечер. Инхалираа само при прием во болница, и тоа ги земаа од дома со брза помош со се, потоа го пуштија на домашно лекување пак со истиот коментар, ладен воздух, сладолед итн.

На DaisyDream, lackygirl и TheSecret им се допаѓа ова.
  16. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    20.662
    Ќе пробам после и јас. Иначе памтам како висев со глава над тенџере покриена со крпа како дете. :D

На Mother of 2boys и Ceneva им се допаѓа ова.
  17. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.111
    Abe ne razbiras izgleda. Nikoj ne rece da ne pravis inhalacija. Tuku da ne tvrdis nesto sto ne e taka. Ete ti i crno na belo link od upatstvo od deksazon sto e i za sto se koristi. Sekako deka nema da ti kaze odi vo grcija zemi pulmikort tuku ke ti dade toa sto tuka ima. Mene nikoj ne mi kazal odi zemi od srbija tuku vidov deka zamenata ne deluva pa sama otidov zemav i na sekoe sega koga mi davaat tuka zamena kazuvam deka go imam orginalot i mi vika uste podobro toa inhaliraj ili davaj. Nikoj tuka ne sme krvi sto ni e takva drzavata toa e. Samo ti gi mesas rabotite sakajki da si operes sovest, za koja vprocem i nikoj ne te okrivi za toa sto davas ili ne davas, toa e tvoja oluka. I jas sum bila na toa mesto i znam sto znaci sovest za lekovi i dete i da se raspravas ocekujavki da smiris sovest. Ama veruvaj deka ponataka nema da ti bide taka..

Последна измена: 27 февруари 2025 во 14:59
  18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.702
    Допаѓања:
    7.998
    Тоа мене ми е страв,дали ќе погодам температура на пара за со крпа. Самата помисла што може да се деси језа ме фаќа. И си седев, тенџерето до нас, ама давид мал мирен па можеше така, сега кој знае, тешка работа.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  19. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.111
    Toa e najdobro za odzatnuvanje sinusi

20. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.070
    Допаѓања:
    12.080
    Мислам дека не се разбирате. Муабетот е дека дексазонот не е наменет за инхалација иако е кортико, туку за интрамускулно боцкање. И верувајте дека нема баш ефект како што си мислите. Токму затоа што не е наменет за инхалација има и многу мал ефект кога се инхалира, а доста контраефекти. Секогаш се подобра опција лековите што се нсменети за тоа.
    И мене пулмикорт ми е класа над сите, ама ако го немам порадо бирам кортаир отколку декса.
    Никој тука не те напаѓа @Bella_Stella нормално дека тераш како што доктор ти кажал, само се чудиме што прават докториве.
    И ако дете нема спуштено надоле, апсолутно нема никаква индикација да се инхалира со кортико. Едно е засипнатост, друго е ларингит.
    Мислам дека магистрирав за секакви респираторни инфекции, 6 години се мачиме, од 3 месеци има мака моево дете.

На Mother of 2boys, Sun&Moon, Lavender13 и 2 други им се допаѓа ова.