Да си операм совест? Абе сѐ убаво објаснуваш и на крај ќе кажеш нешто толку иритантно што сѐ друго ти паѓа во вода. Фала ти на времето и трудот. Разбрав јас сѐ што требаше да разберам.
Ја разбрав поентата на дискусијата. Ама ете препиеште на моето неискуство, од страв да не биде полошо ги правам инхалациите. Ете ќе пробам да не правам, па да видам како ќе биде.
Epa ok ako jas gresam, gresat i site drugi tuka sto istoto ti go pisaa za deksazonot. A i farmacefti, naucnici,doktori...samo ti si pravata. Teraj kako sakas mi e gajle i onaka...
Da taka e. Zatoa i pisav deka e najdobro za odzatnuvanje sinusi. Za laringit samo ladno i opsto za grlo sekade ladno se preporacuva. Ama nie balkan naviknati sme odma topol caj ako te boli grlo od sladoled ke se razbolis
Кој ти кажа дека грешиш бе жено? Прочитај убаво што пишувам. Значи сѐ убаво објасни и не реков во ниеден пост дека не е така. Не знам што читаш ти. Само не си ти ако не завршиш со глупи изјави од стилот дека си перам совест, дека не ти е гајле и онака итн. Ако не ти е гајле што коментираш?
Ne da ne pravis. Pravi si kako ti kazal dok. Ama ne bi bilo loso cim tolku cesto ima laringit da trknes do grcija ako ti e poblisku ili da ti donese nekoj pulmikort orginal. Podobro ke deluva tamu bas kaj sto treba mesto deksazonot. Ke si kazuvas na maticniot deka imas zemeno i ke ti kaze kako ponatamu da koristis.
Мм од многу мал проблем со ларингит,и тоа до гушење, свекрва ми стално со камилица го инхалирала и многу помагало. До 7 години секое разболување одма ларингит, до хитни и што се не. Баш страшни напади имал. И јас неа и верувам за начинот на кој се справувала во тоа време пред 30 години. Инаку нас и матичната ни рече дека можело и во бања полна пареа да седиме. Значи сепак помага и топла пареа.
Aj procitaj ubavo sto mi imas pisano i nekako kontradiktorna si so toa deka ne si rekla vo noeden post deka ne e taka, eve ti podole Kako i da e, tolku od mene, duri i poveke kazav sakajki da pomognam ama ti sekako pravi si kako sakas iskusna si.
Пулмикорт јас го зедов од Зегин ако сум грешка ако ми дали пилбиен пошто викаш дека во Македонија го немале.
Po pravilo i taka i treba, ama tuka e za zal taka kako sto e.... Se sekavam porano sin mi ko bebe prv pat bronhit koga imase jas isplasena pravo vo Kozle go odnesov i tamu inhalacii so ventolin i atrovent mu dadoa i toa me prasaa dali prv pat ke pravime so ventolin rekov da voopsto prv pat togas inhalacii pravevme iako veke imav inhalator kupeno. Doktorkata rece cim e taka tuka sega ke napravime prv pat ke posedite malku posle doma ke prodolzis. Sega posle godini mislam ne e praktika.
@Bella_Stella Бела, ич не ја сакам темава ради паметувањата погоре, ама пошто си имаш мака ќе ти пишам за да не ти се прави грижа на совест. Од искуство, за страшен ларингит ќерка ми ја боцкаа со Урбазон и пиеше Летизен (во тој период уште не беа инхалациите во употреба пуштени како сега, а за гнојна ангина обавезно антибиотик (исто често имаше). Син ми па беше многу често со спуштање на плуќа, а и често болен дур одеше во градинка, па во ординација памтам дека го инхалираа со Декса, па после тоа по совет од матичната земавме и за дома инхалатор, па ми препишаа ампули Декса и го инхалирав и дома. После тоа со Пулмикорт памтам често беше инхалиран, ама кога имало потреба од Декса, Декса сум давала. Сега најмалово го инхалирам често со ампули Синомарин, зашто често има чудна кашлица и секрет кој му врие горе високо, па по совет од докторката го инхалирам за да се развлажни и исфрли полесно (до сега фала му на Бога успешно). А за искуството, само ќе се насмеам. Еднаш големата по совет од докторка непотребно пиеше Сумамед. Ја сменив одма после тоа, зашто превентивно го дала ради претходна состојба и мислела дека е истото. Тогаш две деца имав, па искуството ми падна у вода, си испи големата непотребно јак антибиотик.
Ти благодарам за споделеното искуство Иви. Јас не спорам дека сум ‘нова’ и не толку искусна мајка и дека тука има многу повеќе и начитани и напатени. Ама многу е битен и начинот на кој што се кажуваат нештата. Неретко се осеќам нападнато кога и онака ми врие во глава и тоа ама баш ич не е во ред. Едно е на некој да му дадеш совет, сосема друго е да ја однесеш дискусијата во непотребен правец, ама тоа е, не сме сите исти. Како си го дозирала Синомаринот? Пола ампула, 2х дневно или?
При ларингити и слични состојби каде што има стеснување на грлото и дишните патишта е сосема погрешно да се користи топла пареа, топол воздух или топли пијалоци затоа што придонесува за уште поголем оток на гласните жици и поголема опструкција на дишните патишта и затоа се препорачува ладно, за да се намали отокот. Тоа што правеле на своја рака пред 30 години, правеле. И имале среќа што не било полошо, а можело. Јас лично, не сум за инхалации кога нема потреба, дури ни со физиолошки. Оти лечиш еден проблем, друг можеш да си направиш. За затнат нос инхалации да се прават, не ми е сфатливо, моиве двајца никогаш не сум ги инхалирала, освен ако не се смета со топла пареа во бања. Ако им верувате на матичните што ги следат и лекуваат вашите деца, нема зошто да се објаснувате на форум. Правете како што ќе ви кажат, и тоа е тоа. Јас лично не сум приврзаник на инхалации, сметам дека имаат повеќе негативен отколку позитивен ефект гледано долгорочно, ама не би навлегувала во детали, бидејќи веќе неколкупати сум пишала зошто. Моиве не сум ги инхалирала воопшто иако ми било понудено како терапија неколку пати, сме поминале без тоа фала Богу.
Се претерува ќе се согласам. Но дексазонот иако е раствор за инјектирање се инхалира. И за превенција се користат кортикостероидите
Јас не се објаснувам мила, само споделувам тоа што јас знам од некој што со години се справувал со ларингит. Можеби не е до пареата, туку до камилицата. Не можам да тврдам до што е. Јас си ја послушав свекрвата и кај синко помогна, и плус од секрет се исчисти. Па не му правев толку инхалации со пулмикорт, и не користевме спрејеви за нос. А плус јас не му правев како тие над тенџерето со крпи,мене ми е страв од такво нешто. Пареа и изгореници бегај таму. Си правев под мој услови, во близина не над и директно. Кај нас помогна. А кој сака може да си проба, кој не, не мора и толку.
А секрет од нос кој се слева надолу ќерка ми го има овој проблем најмногу и како би се лечел има 2 год.
Пола ампула наутро, останатата половина навечер. Вака првите денови, после по пола дневно (една ампула можеш да ја користиш 24 часа), дур не видам дека е смирено и дека искашлува и мирно дише. Јас па знаеш како велам, нема врска дали си со едно детенце или со повеќе. Некогаш многу потрезвено и поубаво сум реагирала со првото, него со останативе. Затоа и ти пишав, да немаш грижа на совест, и да не те погодуваат муабети од тука, зашто многу често се користат напади и јас, јас, јас све најнај знам пошто сум искусна. Најбитен е начинот на комуникација и на каков начин е нештото кажано/напишано.