Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Дали можеби некогаш додека он си играл а вие сте мислеле дека не ве слуша. Си разговарала со маж ти или со некој друг дека пример некои жени ги одбиваат со сенф децата дека мачкаат на градите. Децата се како сунѓер се впиваат. И кога мислиме се заиграни не слушаат иако не реагираат мозокот им регистрира се. Можеби некогаш сте спомнале ама не ти текнува. Тие повеќе од нас помнат. Јас кога имав "обид" знаевме со мм да иакоментираме леле како ќе се одбие девојчево ако не добие млеко плаче. И она си сфаќаше дека уште има млеко. Е последниот пат пак така проба со плачење ама тогаш јас и мм имавме друг пристап. Глумевме. Он ми вика леле плаче што да и правиме. И јас му велев епа што да правам јас џабе и е што плаче кога јас навистина немам млеко кај да и најдам.
    Не мора да значи дека е така, само претпоставка.

lackygirl and 1209 like this.
  2. 1209

1209 Форумски идол

Многу веројатно е, а исто може и да има пробано сенф, зошто мм јаде помфрит со сенф само и може некогаш пробал, не знае да каже мм, не се сеќава.
    Вчера пробав со чили сос, исто беше, го излижа и продолжи да цица.
    Он понеделник секако тргнувам на работа, само втора смена ќе работам и попладневна дремка ќе му биде со мм, ќе има маки првата недела, не знам како ќе се успиваат, знам дека многу нагло ќе му дојде. Ама немам друг избор тоа е. Белким ќе се одбие барем денски за почеток па потоа и ноќно. Не сакам сега одма толку многу промени наеднаш да му тупнам, кај на работа без мене скоро цел ден, па и ова, мислам дека многу стрес наеднаш ќе биде.
    Ќе видиме, многу ми е мака, тргнувам со грутка на грло. Не ми се оди скоро ич, ама морам.

3. Emy867

Emy867 Форумски идол

Како за превенција?
    Значи таму некаде во некоја нормална странска држава, дексазонот се дава само во контролирани болнички услови, а овде ние ќе превенираме со сериозни лекарства, лекарства кои можат сериозно да имаат негативно влијание на срце, крвни садови, бели дробови.

Јас знам дека вакви лекови како и антибиотици, ако се даваат во случаи кога нема потреба од нив, може само да го ослабнат имуниот систем. Ништо друго.

Не сум инхалирала никогаш, добив еднаш препорака (не се ни сеќавам со што зошто не обрнав внимание:tmi:, немав намера да ја применам препораката) , не постапив по истата, па детето пак си оздраве.

Last edited: Feb 27, 2025
    TheSecret, Lavender13 and Annath like this.
  4. fana

fana Форумски идол

Така за превенција :)
    Кортикостероидите се користат за превенција при автоимуни заболувања.
    Но, за да превенира мрсули, не се користи :)

Mother of 2boys likes this.
  5. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Да, многу ќе му дојде наеднаш. Нека се навикне некој период без тебе. Таман и преку ден нема да цица. И после полесно ќе ви биде само за ноќното одбивање т.е помалку подои ќе бидат во прашање.

1209 likes this.
  6. Emy867

Emy867 Форумски идол

Требаше вака да пишеш, затоа што овде дискусијата беше за ларингит, а не за автоимуни заболувања, онколошки, невролошки и сл.

Lavender13 and fana like this.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Перење со хипертоничен физиолошки раствор помагаше на таа возраст кај моиве, само навечер пред спиење ставав понекогаш деконгестив (Оперил, Септаназал). Со кашлицата го исфрлаа секретот, гледав носот да е повеќе прооден. И давав витамин Ц, пробиотик и Д3 за јакнење имунитет. Носовите постојанот течат или се затнати кога се во колектив, големи се моите веќе, ама пак знаат да имаат проблем со секрет што им се слева во грло.

ija likes this.
  8. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Баш така. Фала уште еднаш.

ivi1987 likes this.
  9. Black girl

Black girl Форумски идол

Da prasam bidejkji ste zboruvale. Kako sto sfativ podobro e inhalacija so cortair otkolku so deksa? Ili?

10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

@1209 заспивањето ќе испадни полесно од што мислиш, кај мене така испадна со 2цата.
    Иначе 2 дена нема дневно доење :party: :D само навечер и ноќе 2 пати, градите намалија со млеко, левата скоро и да нема, десната повеќе има. Бара ама не му давам и продолжува после со игра. Го залажувам 8)

11. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Браво! :rock: Јас уште имам млеко луѓе, не знам до кога вака. Градите уште ми се тешки и полни. Вчера осетив грутка на левата, се допрев и ми се измокри маицата. :drunk:

Ceneva, 1209 and lackygirl like this.
  12. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Nekogas podobro e nekoj da ti ja kaze vistinata apla vo oci nego li da te tapsa po ramo. Iako boli mene poveke mi znaci koga nekoj ke mi kaze jasno vo oci kako stojat rabotite a ne da me laze. Jas sekogas kazuvam vo oci na sekoj kolku i da e negativno. Ne sum covek sto ke te laze ili ke ti krie za da ne se navredis i slicno. I sleden pat tagni me, nemoj vaka podmolno da pisuvas za mene. Kako sto rekov jas sakam vistinata vo oci da mi se kaze kako sto kazuvam jas.

13. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

@1209 И јас за заспивање сакав да го пишам истото. :D Со мене секоја дремка со цицање ама не правела проблем кога треба со татко ѝ и баба ѝ. Паметни се, сфаќаат дека на друг начин треба да заспијат. Си има различен начин на заспивање со тројцата. Кога беше бебе и кога ќе прочитав дека се поприлагодливи од нас искрено не ми се веруваше.

@lackygirl на кој начин ги отфрли дневните?

1209, Carolin. and lackygirl like this.
  14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Да да, со секој различно заспива, исто и првото така.
    Не му давам, иди ми бара пика рака меѓу гради, му велам нема расипано е, па пробува пак ама пак го тргам, некогаш плачи ама лесно се лажи, ќе му речам нешто и ќе му се тргни вниманието, дури и да плачи се смирува брзо. Сега уште навечер и доста е.

Giiirl23 likes this.
  15. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Инаку мамасити, денес цел ден ми се мота во ум. Он како реагира од едно диши диши, како што спомнав како да го колат беше врескањето. Како ли ќе биде за операциите што ни следат, за спиштање тестиси.
    Давајте ум како да го припремам за такво нешто. Денес цел ден мислам и ме фаќа таква паника. А се ближи првата :worried:

16. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Sigurno ke bide pod celosna anastezija, ke spie, nema problem da ima. A pred da go nosat vo sala moze ke mu dadat nesto slabo za da go zasemeti malku za da e miren tamu dur ne mu stavat anastezija. Taka na mojot na godina koga se operirase vo sistina mu dadoa i nemase problem. A vaka od slusalkite drugo e, svesen e deka nesto mu pravat plus znae i laden da e stetoskopot pa mu smeta toa.

Mother of 2boys and Ceneva like this.
  17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Му даваат прво сируп и од него се зашеметува, мојов голем 5 год лани, ништо не памти пред опп, таму се припремите под ова дејство, после од ко ќе се освести малку криза е, ама не се плаши тие се појаки пд нас, иначе и на малово му се креваат горе, мобилни му се 2та,а едниот е поќе горе.. И ме нервира ама тоа е што е, ако треба треба.

Ceneva likes this.
  18. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Не се плашам жими се толку од операцијата, туку од неговото понашање. Малку ме смиривте сега. Иако како се ближи времето како се поголема кнедла да имам в грло. А најмногу се нервирам што мора два пати низ тоа да минува. Што не може и двата да се спуштат оддеднаш. Да си пукни човек од мака

19. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

:hug:

@1209 ич да не се секираш, супер ќе му биде. Бебево кога е со мене ме гледа како подвижна дојка, неделава сме дома двајцата, ако ми веруваш постојано е обесен, ми брца раце во блуза, ми крева блуза нагоре, благо речено хаос.
    Со мм се чуваа пред некоја недела два дена сами, јас на работа бев, и јадел, и спиел, и си играл, милина.

За ноќе исто сме хорор, бара постојано да цица, а не дека постојано влече, туку ете така колку да му е во уста.
    Првпат сабајле рано не се свртев накај него кога бараше, виде дека го игнорирам и презаспа сам (дури не ми се веруваше).
    И стварно немам поима како би го одбила кога ќе дојде време. А не сакам сега, зашто знам дека ќе ми биде криво како што ми беше за големиве, двајцата пред година ги одбив.

20. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Јас мислев немам веќе, посебно на десната, секогаш помалку цица. Ама ете денес ме боли. На допир. Вака нема ниту црвенило, ниту е жешка, ниту имам грутки. А баш боли. Сега кога ќе стане да цуца неа ќе ја форсирам. Ако не масажите од сабајле не ми бегаат.

Bella_Stella likes this.