Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.730
    Допаѓања:
    7.833
    Верувам.
    Имавме гости зимово, мајката дојде со инхалатор и кортико. Малата и била алергична на нешто, ни они не знаат. Кашлала и морало инхалација. Так рекла матичната.
    Јас останав зачудена. Оти кај нас нема шанси така.
    Ако мора инхалација ќе ти дадат у инхалатор соодветен. Ова јас што го имам дома инхалатор е за влажнење воздух практично со физиолошки, во споредба со тоа кога на клиника ка инхалираа.
    И тоа уствари и правам. Од парното што се суши воздух и ставам под нос, без маска да подише малку влажен воздух.
    Инаку кога ќе прочитам овде и малата ми е болна и како сите на доктор носат одма, испаничувам стварно. И одма се најцрните сценарија овде, како демек готово ќивна и спуши на гради. Оди да те чујат.
    Овде кога ќе се јавам и опишам што и е, ќе ме испрашаат и ми кажува кога пак да се јавам. Ако се повлече се е ок.
    И после одам и прашувам кај германките и си прочитала . Исклучи парно и сечи кромид, најчесто е советот.
    Еве вечер пак ќе сечам кромид. Тоа е.

На lackygirl, 1209, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.559
    Допаѓања:
    114.387
    @Ceneva @Bubce38 фармацевтски техничар работев во аптека.
    Магистер по хемиски науки - аналитичка биохемија :)

На Mother of 2boys, Anturium, Ceneva и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.533
    Допаѓања:
    4.714
    Давај течности, давај парацетамол, дете да одмара, не форсирај храна. И јави се за три дена ако не помине. Ако се влоши секогаш викаат да се јавиш порано. Ама така само да се појавиш во ординација, нема шанси.

Да чукнам во дрво, досега имал три настинки како почна во градинка, и тие ги поминавме релативно лесно. Ни додатоци давам во исхрана, ни дома седи. Надвор на ладно е цело зимо.
    Арно викаат за ладниот воздух, се поминува од тоа.

На lackygirl и јolene им се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.673
    Допаѓања:
    104.637
    Кај вас се поинакви инхалаторите да, не се како кај нас. Инхалација за алергија не е ретка појава, како би се олеснило дишење и оток на слузница.

5. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    2.928
    Брат ми во холандија херпес зостер излечи без никаква терапија, апслутно без ништо, без апчиња за болка. Додека пак снаа ми го имаше во мк кога живееа желудникот ја болеше од цела рака апчиња и плус сумамед. Е сега разликата беше што брат ми подолго време го имаше..
    Инаку децата кога беа тука цело време беа болни со антибиотици и инхалации, таму се скоро 2 години еве не се разболиле толку многу. Јас верувам дека тука е до воздухот што го дишеме.

На Lavender13, јolene и 1209 им се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.669
    Допаѓања:
    202.255
    И јас сум медицинар, освен парацетамол, пробиотик и летизен ништо не носам со мене. Само во Египет кога бевме носев цела аптека што не ми затреба, иако и таму имаше и можеше да се купи се што можеше да ми треба.
    Порано и листа знаев што да носам, и демек ќе носев, кога ќе видев колку место ми зафаќа во куфер/ранец, баталував и си ставав друго.

Реално, факт е дека воздухот што кај нас го дишиме е проблематичен, и дека поради него децава ни се со намален имунитет и проблеми со горнореспираторни инфекции што ескалираат, ама стварно мислам дека за тоа придонесува и злоупотребата на кортикопрепаратите и инхалациите за секое затнато носе. Веќе се гледаат последици кај поголеми деца, една од нив внука ми, средношколка. Ќе дојде до тоа цели осакатени генерации да имаме, со пореметени хормони. А тоа е потешко да се реши. Мора да се стави контрола на користењето на кортикостероидите и антибиотиците. Инхалации да има само во болница под надзор на стручно лице.

На Liza38, 1209, Splendor. и 16 други им се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.673
    Допаѓања:
    104.637
    Апсолутно! Кај мм во фамилија се сите топтан навлечени на капки за нос. Они не можат да живеат без Назопаз или Септаназал. И тоа е така бидејќи кај нас лековите се премногу достапни во аптека. Нема фамилија што нема некој антибиотик за секој случај, нема Дијазепам дома за секој случај, такви некои лекови кои не се баш безазлени. Мене кичма ме боли периодов и ајде да се напијам нешто, јас само бруфен и парацетамол имам дома, докторката ми вика Како немаш Диазепам дома, мора да имаш, провери. Не бре докторка у живот не сум се напила, немам едноставно.

На Bubish26, lackygirl, fana и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.969
    Допаѓања:
    18.393

Е мајка ми, луѓе женана голта апчиња ко бонбони. И кажав пред некој ден ако викам не се средиш со алчињава јас ке одам и ке и речам на твојата др да не ти препишува, она сама се лечи и и кажува што да и препише. Ај што сама се лечи па и другиве ги лечи околу. Брат ми испи 2 дози антибиотик пошо кашлал, а он алергија има и воздухов му прави проблем. Ама мајка ми докторот му купила, тогаш ја седнав да и кажам малку да мисли што прави. Не знам ама постариве генерации се ваљда така научени цела аптека имаат дома. Памтам кај дедо ми и баба ми имаше еден сел од шкафот што беше полн со апчиња, еве она си го следи примерот.

На Splendor., fana и јolene им се допаѓа ова.
  9. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.903
    Допаѓања:
    13.527
    Krvna slika ne treba da se pravi na rastecen nos samo. Kako od sto kje postavi dijagnoza? Seriozno? Treba da e strucen, no kaj nas nema asalen lekar I najlesno im e krvna slika.

10. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.730
    Допаѓања:
    7.833
    .
    Иста мајка имаме.
    Она и кај мене кога иде носи една ќеса лекови, ко тука да нема. Добро може нема аналгин или не сум побарала да видам. Сега кога ме фатија синуси, прв пат зедов оти го испив ибупрофенот.
    И на секое ми паничи да одам на доктор да ми дадат ант. Како ант да се магично нешто, а не ја разбира последицата од нив.

За корона на мм, се разболевме и двајцата де, он се погоди во мк да е и отишол на лекар му пиша ант.
    Јас овде се јавив на лекар, ми рекоа одмарај и седи дома.
    Кај него комплет крвна слика што ти знам. Кај мене ништо.
    Од дома неговите му запнаа да ги пиел, доктор му ги дал :drunk:. Ја му реков да де врати и да си ги земе со него, да не се расправа ама да не ги пие. И така поминавме и без ант.
    Ама друго ми беше, на здрав прав маж ќе му даваш ант оти вирус има. Лудило.

Е јас имам дијазепам дома, ама со поминат рок :D.

И исто за инхалација кај алергија. Нели треба да се најде на што е алергично дете, а не да се третира со кортико. Па и да поткашлува малку не е страшно.
    Пострашно за мене беше, што иако знаеа нашите гости колку ладно е кај нас, дојдоа со несоодветна облека. Посебно за детето.
    Од овде ги натерав да му земат на дете зимска облека и да пуштат дете надвор.
    Кај мене некна врнеше и не сакаше да де врати дома, сакаше на лизгалки. Ок.
    Ама облечена е со непопустлива облека, колку да и мине мерак да се полизга.
    И генерално многу сме малку надвор ние, за се едно сме со кола, порадо би у кафана отколку во парк. Затоа и сме болни повеќе.

На 1209, lackygirl, Carolin. и 3 други им се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.673
    Допаѓања:
    104.637
    Јас на мојот лекар му верувам, и на тие на децата, еве и двајцата пројдоа сега кс не правевме, ама кога требало сме правеле. За растечен нос не сме правеле за воља на вистината, ама за тт упорна да. Е сега за синко ќе правам кс и тоа од вена зошто имаше коксит, ќе мора да се прави Асо. Крвната слика кажува многу и често е прв показател за многу работи. Не знам што е толку проблем да се направи крвна слика. Иако на малото докторот без кс и без други симптоми само на слушалка слушна прво пневмонија после бронхит. Така да апсолутно треба докторот да си го погодиш.

На DaisyDream и fana им се допаѓа ова.
  12. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.903
    Допаѓања:
    13.527
    Pisav pogore za sto se pravi krvna slika kaj nekoi lekari. Rastecen nos i lesno crveno grlo. Plus znak prashalnik kolku se cisti mashinite. I za leukociti 14 sakase da dade antibiotik, a deteto streptokoka pneumonia vo nos, plus vakcinirano i bese vo dobra sostojba, no dzabe objasnuvav, taa se vodi po ks. Odi vo Germanija dali kje te bockaat za toa.

На Amelia. му/ѝ се допаѓа ова.
  13. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.111
    Za streptokoka obavezno se dava antibiotik pa i bez simptomi da e. Nema sto ti da im objasnuvas si znaat pedijartite. Nelecena streptokoka mnogu golemi problemi pravi so srce, bubrezi, revmatski artritis, izliv na kolk, na zglobovi i da ne nabrojuvam. Drugite bakterii kako hemofilis, moraksela moze i taka da pominat ako nemaat simptomi ili so lokalna terapija ama streptokoka mora da se leci. A bakterija se leci so antobiotik i so nisto drugo.

14. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.903
    Допаѓања:
    13.527
    Za pnevmonia ako e vo nos moze i so kapki. Vo Remedika mi go kazaa ova. Plus ima prenevar primeno. A taa bez bris prvo sakase antibiotik da dade, posle izleze brisot.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.669
    Допаѓања:
    202.255
    Streptococcus pneumonie може и со локална терапија да се среди, не мора антибиотик, особено ако е во нос па ич. Str.pyogenes е таа што прави проблеми.
    Кога веќе сте доктори, бар научете ги видовите и подвидовите на стрептокока, и која како се лечи. Во уста сите ја имаме streptococcus mutans, на пример. И за тоа антибиотик ќе земеш?

На 1209, Sofi.ja, Giovanna и 5 други им се допаѓа ова.
  16. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    9.111
    Paskalov dava antibiotik i za pneumonie ne samo za piogenis. Nas streptokokata ni napravi sum na srce. I dva meseca lezevme vo bolnica radi nea. Ti vo toj slucaj ne bi ja lecela? Vujko mi ima reumatiden artritis i izliv na koleno od streptokoka nelecena na vremeto i dolgi meseci lezeno vo kostozglobna vo Ohrid ko dete radi taa streptokoka. Inaku se vika pneumonie zosto moze pnevmonija da napravi. Ne e naivna streptokokata koja i da e.
    Inaku ti sto doktor bese? Stomatolog? Ili sestra? Paskalov e pedijatar so subspecijalizacija detski nevrolog, sekako deka nego ke mu veruvam negoli tebe. A i novava maticna e na istiot stav bas zborevme za ova zosto cesto ja faka mojot.

Последна измена: 1 март 2025 во 11:27
    На rikimiki му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.669
    Допаѓања:
    202.255
    Ама Превенар сите ја имаат примано, барем 90% од децава, пиогенис е поопасна, за неа нема вакцина, таа предизвикува шум на срце, ревматоиден артритис и проблеми со бубрези ако не се лекува.
    Не ми верувај, не мораш, го исплука Паскалов по темиве, гледам колку му веруваш.
    За пиогенис давав антибиотик и јас, и тоа на здраво дете. Се знае која е таа што прави проблем. Пнеумоние често ја има и во нос без симптоми, како и пиогенес во грло, исто без симптоми. Како ќе лечиш дете што ја има бактеријата, а нема симптоми? И не сум сестра, не сум ни дел од здравство повеќе, токму поради тие што сами се лечат и после докторите им се криви.

На 1209, Sofi.ja и fana им се допаѓа ова.
  18. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.903
    Допаѓања:
    13.527
    Abe ti de go falish de go kudish toj Paskslov. Cudno. Sto go smeni ako mu veruvase? Tvoeto ima primeno prenevar? Vujko ti na toa vreme ja nema primeno sigurno, ne znam sto go davas toj primer. Vo shkolite postojano ja ima pnevmonie. Ti izgleda gi mesas vidovite. Inaku Annath e medicinsko lice, za razlika od tebe, sto si vo sekoja tema najpametna.

На strelec231992, Ceneva, Spidy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.903
    Допаѓања:
    13.527
    Ja nemaat site primeno. Znam nekoi majki ne gi vakcinirale so prenevar.

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.669
    Допаѓања:
    202.255
    И моиве не се. Затоа реков 90% се вакцинирани.
    Иначе моиве никогаш не пиеле антибиотик за стр.пнеумоние, само за пиогенис.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.