Mojata piese za pnevmonie, poradi 14 leikociti, a vaka bese ok, samo tecenje nos i potkasluvase. Srce me boli, otposle stigna brisot, ama nejzinata maticna me ubedi deka treba da pocne so antobiotik. Vo Remedika mi rekoa za toa ne se pie, i plus so prenevar.
Мене будала ме направија неколкудневна температура што имав, а не отрчав одма кај матична по антибиотик. И одма муабети "а како планираш да ти помине кога не пиеш ништо?". Така сме научени, кивне дете, се закашла, одма труј го, не оставаат самиот организам да се избори и после се чудат зашто ова вака, а од кај сега па ова излезе. Епа... Дијазепам мора со рецепта. А тоа што штанцаат рецепти ко од шала е друг муабет.
Оооо ние носиме цел куфер,од секогаш,со апарат за притисок и шеќер, со стотоскоп со све Јас често спуштам на плуќа, за мене стално се носи, маж си носи и за неговата струка , сега малку поголемо куферче зедовме за таа намена, дека нели трет член имаме Маж не знае ни еден збор англиски или грчки ,нема ништо да се разбере у аптека ,па полесно ни е вака А до сега само вата ,ханзаплас , јод и завој имаме искористено за синко и за едно другарче од плажата . Им влезе летово голем трн или кој знае што беше ( помодреа од плачење ) на двете и татЕ одма извади куферот На сред плажа се распославме,одвај го најдовме јодот , све извадивме од куфер , тие Србите чие дете исто беше со трн останаа у шок кога видоа колку сме опремени . Још један мини ЕКГ докторе да набавиш и то је то му вика србинот
Јас за Паскалов или кој и да беше кај него во ординација доктор, ќе кажам само дека е се ама не и доктор. Ќерка крена 39тт тука, со мм на болница пошо беше склона на фрас и не ми се ризиковаше, тука и зедоја крв, мокрача, брис. Се беше уредно. Имавме лет после 3 дена ( инаку ореку ноќ и помина) и дојдивме Мк, за некој ден пак крена тт и подкашлуваше иначе обично ја носиме кај Искра Ремедика, аее му викам на маж мкогу го фалат ајде таму, ај што 2 саати чекавме туку за што? Само што влегов зини, еве антибиотик не цела минута, јас попарена излегов и лута. Следен ден кај Искра, 3000 отидоа ама пак беше направена кс, мокрача и брис. Резултати чисти. Поминавме без ништо значи. Ете за такви доктори ич муабет.
Ama clenkata, neka izvini, no ne znae sto zboruva. Go plukashe vo drugi temi toj nejziniot Paskalov, a sega go fali.
Go kudam za odnosot sprema pacientite, a za strucnosta nemam zbor. Nema primeno prevenar zosto ne bese vo redoven kalendar za imunizacija koga on se vakcinirase. Primerot so vujko mi e deka streptokokata ako ne se leci pravi mnogu loso. Anath e stomatolog (najverojatno) i moze da kaze za zabi, a za dete so streptokoka ke kaze pedijatar. Drugo sto te interesira?
Мене ме интересира. Како за стручноста немаш збор,кога велиш дека ви утнал дијагноза ,а ти си му однела брис дека детето има бактерија? Ти како да не памтиш што пишуваш.
Prevenar ja nemaat primeno decata rodeni pred 2019 god megju koi i sin mi. Prevenar vo poslednive pet godini se prima zosto od togas e vo zadolzitelen imuno kalendar. Znaci pogolemi od pet godini deca nemaat primeno, osven onie sto sami na vremeto odea vo grcija da ja nabavat i stavat. Pneumonie sin mi ja faka i vo grlo i vo nos. Sekoe vospaleno uvo mu bese od bakterija vo nos se dur ne gi izvadivme krajnicite. Bezrazlika koja bakterija, i sekako mora da se leci vo takov slucaj. Jas neznam za bakterija bez simptomi za zal. Za doktorot imam pisano pogore.
Ma nemoj be. Slabo si informirana. Moeto dete rodeno 2017 ja primi tuka vo Makedonija vo punkt. Kakva nabavka vo Grcija.
lele daj ne skokaj koga vrska si nemas ziti se. Prevenar 13 (ili pneumokokna vakcina) i rota vakcinata se vovedeni vo juli 2019 godina. Eve ti i oficijalno soopstenie od Ministerstvo za zdravstvo. Me namaci duri i da ti zaokruzuvam inaku mojot e 2016 i takva vakcina nemase, posle godina dve ne sovetuvaa da odime vo grcija da ja kupime da ja primi ama ne ja primi. Aj bas me interesira slikni od kniskata kaj sto pisuva kaj vakcinite deka e primena pneumomok vo 2017
Pa sto kazav bre jas? 2019 ja primi, ima edna doza samo. Sto ne ti e jasno? Ti rece onie sto se rodeni pred 2019 ja nemaat primeno. Ne mora da mi baras soopstenija, za moe dete znam sto ima primeno i koga.
Taa se prima do dve tri godini mislam bese vo tri dozi, a od tri nagore do maksimum pet godini edna doza samo. Decata rodeni od 2019 nagore zadolzitelno mora da ja primat zosto od togas e vo redoven kalendar, zadolzitelen, kako i drugive vakcini. Decata rodeni pred 2019, od 2019 ako ne navrsile pet godini imaat izbor dali da ja primat ili ne, za niv ne e zadolzitelna. Mnogu od niv i ne ja primile zosto ne bila zadolzitelna za niv, ako ne pa skoro i site, da ne recam poveketo, znaejki go stavot na naseto naselenie za vakcinite opsto. A pred da ja donesat vakcinata kaj nas onie koi imaa maka so streptokokata odea vo grcija. Imam nekolku primeri od okolina a i sum citala za drugi.
Моето родено 2016 требаше да ја прими, ама прво не сакав да прима три вакцини наеднаш ја одложив, па настина кога требаше да ја прими, неколку пати така се одложи, па на крај не ја прими. Од 2016 наваму се прима Превенар, а задолжителна е од подоцна. Тврдиш дека само за заби можам да зборувам оти сум стоматолог, а нема врска што цел медицински факултет треба да се помине пред да станеш стоматолог? Дефинитивно си неинформирана и само вадиш информации од ракав. И учев и полагав и микробиологија и педијатрија и сите можни медицински предмети, што секако не ме прави експерт за нив, ама имам познавања многу повеќе од тебе што ни биологија во основно/средно не си учела ко што треба. И да, одговорно тврдам дека треба да правиш разлика меѓу видовите стрептокока, оти не е иста стр.пнеумоние и стр.пиогенес и последиците што ги оставаат. Ама најдов и јас да се објаснувам со "доктор" поголем од докторите, кој сам си прави брисеви и крвни слики на своја рака. Не ми е ни јасно зошто носиш деца по доктори ако знаеш самата да ги лечиш подобро од нив.
Леле членкава е експерт за се значи. Напор. На неколку места на нозете му приметив мали модрици, скроз мали, кафеави, како во фаза на минување. Можно е да се има ударено, оти нели тодлер, ама дека се иста големина малце искрено се замислив, гуглав ама не најдов ништо слично на изглед. Што да пратам, за колку време треба да минат ако е од удар, да одам да проверам крв или да не си правам лоши филмови?
Има и кај мене модричиња, ме замислија и мене, ама сеа кога пиша и ти, ми олесна малку. Не знам, треба да провериме? Да не секираме толку?
Не верувам да е од друго, колку што кажуваш е каскадерче твоето, син ми е како од ратно поле излезен, нозете целите му се модри.