Колку е тоа многу? Моето пие по мин литар вода дневно, а почесто и повеќе. Не пие сокови, не пие други течности, само вода и чај. Оно пие сокови, не дека не, таман работа, ама не она да пие на дневна база. Понекогаш сокче ќе му донесе некој пример, или на гости, ќе се напие, ама не е да пие секој ден редовно и количина. Моето последно кога пиеше амоксиклав пиеше по 2ипол мл. Да не е утната и кај вас дозата. Инаку за лепење за тебе, скроз е залепен за мене, ама скроз. Ти не знаеш што е тоа мазење, ме фаќа со двете рачиња за лице и се пика во мене во лице да го бацувам. И големиот бил маза, ама не волку многу дефинитивно. Ако не пројде гушкање фаза после будење, подобро не му се приближувај.
Majki kakov vi e raspoedot na ishrana od 12 meseci dete? Stanuvame 7, 8 pojaduva I vo 9pak cica. Dali treba uzina da vmetnam I koga da ja davam? Zaspivame samo so cice I nikako poinaku. Dali seuste treba da se varat namirnici kako jabolko krusa I sliva? Sakam poleka da go odbivam, no nz kakvo mleko da ponudam I vo kakvo sise, zasto sise ne koristime. Na kolku meseci nemora da pie mleko(zasto ako ne prifati drugo mleko).
Па како се рачунаше тоа, по килажа оди. Ме пита матичната колку има и таа доза ми ја даде. Во аптека ништо не ми рекоа дека не е во ред дозата.
И моето не е крупно, 11 и пол кг е Како и да е, помина, го испивме веќе, назад нема. Ама барем да знам за следен пат. Како се рачунаше тоа знаете некоја?
400mg/5ml +57mg/5ml на 12 саата. Фактички два пати по 4 мл пиеше. Ќе израчунам после по упатството. Сега во моментот не можам.
Максимална доза е 45мг по килограм на ден. На дете од 11ипол кила, тоа е 500мг на ден, значи околу 5.5мл на ден, поделено во 2 дози (на 12 саата) е помалку од 3мл по доза. 4мл ти е дефинитивно многу. Обично и не ја даваат максималната доза, за твоето дете просекот би бил околу 2мл два пати на ден.
@Ceneva како јас да се читам за се што напиша. Јас поради овие работи почнав со неурофидбек, ми дадоа надеж дека ќе се подобри ама тоа тек после цела сесија од 3 месеци. На раб сум да почнам психолог да барам за мене, како е можно толку мало човече да има собрано бес во себе? Секој ден се прашувам тоа, каде погрешив во воспитувањето.. Син ми еве скоро 10 месеци е таков, тантруми на најјако пуштени. Се плашам од себе си во моментите кога ми е преку глава. Пред два дена се жалев на мм, тој е по цел ден на работа, бабите и тие во смени работат, син ми е 24/7 со мене. Денес го пуштив во градинка, еве од утринава медитирам и не знам колку цигари пушам од нервоза. Ама и силен е човече, во саботата ја преврти малата маса во дневна. Предходната недела бевме во бар со игротека, почна да плачи и нормално го кренав да го смирам, леле кога почна да ме тепа ми летнаа наочарите и не гледав за да си ги најдам, стана еден човек ми ги подаде, во моментот сакав да легнам на земја и да плачам заедно со него. Веќе не знам како да се понашам, веруваш дека се плашам од него? 2.5 години дете ќе почни дома да не команда, се плашам да сменам памперс, се плашам да излезам некаде со него, буквално се е со инает и страшни тантруми. Ако некој знае спас слободно нека ме посоветува.. очигледно почнав да се губам во мајчинството. Имам пробано со б6 уште во летото и со калма б, не делуваат. Додека пишувам целата треперам, колку ми е криво што е моето дете такво кога ќе видам други деца што се залажуваат. Секој ден се молам на бога да заврши ова лудило, од нервоза почнав да се истурам на сите посебно мм го јаде стапот.
Сега читав во упатството, даваат 70 мг поголема доза у посебни случаи. Кај нас беше грлото партал и плус увото потечено, каналот му беше практично затворен. И рачунав иде 4 мл. Таа доза ни ја има дадено. Ама за следен пат ќе си прашам дали баш е морање најголемата доза. Сепак фала што ми израчуна
Да не си правиш Моево само вода пие, ништо друго, еве како не цица дење пие по 1 л вода, од прилила, немам мерено ама тука е негде.
Те гушкам, мојот не е таков стално. Има напади на бес ама не како завчера и вчера сабајлето. Мм штом му се развика значи било надвор од контрола. Еве го како дојдовме дома е ок. Посмирен е. Знае да заплаче и издраматизира, ама брзо поминува. Сношти и спиеше убаво и мирно. Заспа во 9 и прво станување му беше во два по полноќ. Што тоа многу многу ретко се дешава толку да сврзи. Инаку по првиот саат одма се буди. Јас сакам да пробам калма б па ќе видиме. Ќе направам консултација со матичната.
Сега што се случи. Му велам ајде дојди да те облечам и да одиш на тобоган со дедо. Иди и ми вика извини и ме бакнува топење. Дали е можно да е толку свесен дека не бил добар предходните денови? Верувајте се ми помина, и најмалата лутина во мене. Ама почна глава да боли, од што се опушти душава.
Мислам дека кога се во некоја регресија имаат најчести напади, некои ми викаат и дека е карактер, пример ако не може да помини со точакот низ врата и веднаш вришти и фрла се околу него. Незнам дали да очекувам експлозија од зборови после овие напади, или едноставно му беше досадно дома бидеќи 6 недели бевме сами и константно болен. Морам да признаам дека пред операцијата во Октомври беше смирен некој период, после операција се врати на старо. И многу сонува цела ноќ блада, пред два вечери се разбуди и трчаше низ кревет викаше не не не.. Како и да е, ми ја одзеде желбата за второ дете
Ne be ne ic ne e opasna pnevmokokna bolest. Leci si so trevki Sekako deka ne e ista i treba da znaes sto predizvikuvaat i dvete ako ne se lecat. Inaku zar neznaese deka antibiotik se dozira spored tezina pa si davala pogolema doza, a ete si ucela kaza
И мене ми е одземена желбата за друго дете. Што од постпородилното закрепнување, кое беше хорор. Што од последиците од пораѓајот што ги имаше врз синко ( што фала богу се заврши ок ) и на крај овој негов темперамент/карактер што ли е, и јас не знам. Ама јас немам сила ниту физички ниту психички да гледам уште едно дете. Нека ми е он жив и здрав, друго немам што да кажам.
Искрено бааѓи се намачивме и ние за него 2 години, со спонтан па вонматерична па клексани цела бременост и на крај царски кој едвај болките ги издржав, ама се заборавив. Најверојатно ако намалат тантрумиве ќе заборавам и за ова па ќе размислам и за трето
За 2ро се одлучивме после 4 год после 4тиот роденден од синко научив дека сум бремена, е сега видете па колку ми требало иначе идеална разлика е 4 год, на првото завршени тантруми, ново дете си имаш, не е веќе тодлер. Иначе првиот син беше со најголеми тантруми, вриштења, неспиење секогаш пред некој Скок во развој или регресија, после тоа следуваше нешто ново, малово немаше скокови јако изгрзени како брат му ама регресиите да ги осетив па така моментално е во оваа регресија на 18 месеци заспива и станува одма по пол сат, саат... Па презаспивај нон стоп, многу долго трае, 2 месеци ќе се сторат веќе Иначе уште кризира дење за цицање, не му давам ама си бара
Само што го видов на слики во градинка колку е среќен, ова дете е за таму дефинитивно. Делот кај што пиша дека завршиле тантрумите ми го направи денот Не барам многу, дете ко дете знам дека некогаш ќе плаче, ама бар да не е често и да се смирува лесн, не јас да се мислам 5 минути дали и како да му се доближам. А за ќотекот што го јадам во такви ситуации не коментирам Ама ко што ми е среќата, сигурно и второто ќе биде исто Второво има такви тантруми?
2ипол месеци поминаа, уште со рачето бара и кој ке го фати се смее. А му збориме бебињата цицаат, диме кога бил бебе цицал и ке рече ДА, а сега е голем и не цица ДА и ке ме погледне такаа малку тажно. Ама пред спиење обавезно, уште некогаш во сон го гледам со устето си цица