Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.706
    Допаѓања:
    7.998
    Да би седел за во уво. Како препариран е кога чистиме уши. Убаво му иде :lol:
    А вака со обичен само кога има цртан и кога спие успевам да му мерам.

2. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.792
    Допаѓања:
    24.854
    Хахаха дечкото како мене, јас овожавам да чистам уши и помини замини си чистам, знам не е ок ама тоа е хахахах
    И ние имаме со опција за на чело и во уше, под мишка нема шанса, не сакаат така.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.706
    Допаѓања:
    7.998
    Јас чистам ушна школка, и му иде убаво. Изгледа има алергија некоја и нон стоп се чеша. И дава уши да му чачкам

4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.914
    Допаѓања:
    23.873
    Едно е здраво дете и чистење уши, др е болно и мерење тт :envy:
    Сепак секое си е различно, како мислите така прајте си :D
    За чистење уши стојат и мојве

5. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    857
    Допаѓања:
    2.064
    Последниве два три дена забележувам кај малото појави на агресија. Тропа силно со рачињата кога е во столче за хранење, знае да вика силно, кога го пресоблакам клоца со нозете… кога ќе го кренам во раце се смирува, се гали, покажува со прстот кај сака да оди.
    Вака знае поголемиот дел од времето да е мирен, си збори бебешки или игра.. ама и период кога покажува доза на агресивност.
    Реално ме плаши реакцијата, би сакала да напоменам дека расте во доста мирен дом, не е повишено тон ниту па има од каде да види агресивност. Воопшто не сум нервозна личност ниту сопругот.
    Фаза некоја ли е? Имате ли вие слично искуство?

6. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.706
    Допаѓања:
    7.998
    Стои тоа дека болно дете и здраво не е исто. Ама и кога е болен дава уши да му чачкам. И затоа мислам дека со ушен ќе ми дава. На безконтактните не им верувам. На крај пак со обичен ќе морам да проверувам. Ќе купам ушен,па ќе кажам искуство само се надевам нема да е во брзо време ;)

7. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.603
    Допаѓања:
    9.047
    Не да ни е мирен домов не се ни гледаме а не да се скараме од обврски :rofl:

Не гледа тв, дозволени се само песнички си слуша танцува и си игра на земја. Ама е ултра агресивен на моменти со изразени тантруми.
    Е сфатив дека таков е само во мое присуство. Цел ден е бајче штом сум јас дома со другите одма мава шамари плаче со зајдување ако не му обрнам внимание. Најмногу ме загрижува што не смееш ништо да му земеш, брчка во тањир не можам да го нахранам- ако земам лажица одма зајдува со полна уста плаче а цели денови со баба му јаде мирен.
    Се фрустрирам дека јас сум виновна и дека не можам да контролирам 14месечно бебе а не сум му дала се живо да прави
    И карам и ќе забранам земам зошто е ваков во мое присуство - не знам ... ама исто се однесува

8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.914
    Допаѓања:
    23.873
    Се ова е нормално.

9. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.981
    Допаѓања:
    1.708
    Добро бе мајки тие што се на адаптирано колку пијат млеко дневно? 1 год има ноќе пие 2 по 210 и денски 1 180. Ама ако јади убаво нејќи млеко ете денес ни денски а ни сега пред спиење,ако пие млеко не јади ни ужинки. Како да постапам не знам скренав веќе. Чекам да заспие па да му стоплам пак низ сон да давам. Кажете чаре???

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.682
    Допаѓања:
    104.671
    А зошто му е млеко? Ако не сака не мора.

11. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.036
    Допаѓања:
    1.542
    Зошто млеко ако си јаде се?

12. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.981
    Допаѓања:
    1.708
    Па не знам мислам малку му давам млеко. А денес јадеше јајце и лебче па пола шмукалче па скоро 180 гр макарони па 1 јогурт со овошје па бисквити бебешки со млеко за вечера. Прв пат вака да јади ама вчера не пиеше мн млеко а сите ми велат млеко уште треба да пие околу 400-500.

13. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    1.981
    Допаѓања:
    1.708
    Што знам бе мајка ете сите ми велат демек уште мал е треба да пие околу 400-500 мл дневно а тој ако пие млеко сфатив помалку јади. Сакав да скратам денски да не давам ич барем нека јаде убаво.

14. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.630
    Допаѓања:
    13.929
    После годината ни милилитар млеко не му е неопходно. Сирење, јогурт, кисело млеко ако јаде, обично млеко или формула сосема може да се исфрли после годината.

На јolene и lackygirl им се допаѓа ова.
  15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.914
    Допаѓања:
    23.873
    Исто ќе кажам, нема потреба од млеко после година ако јаде други млечни производи. Првото дете после одбивање (после14 месеци) воопшто никакво млеко не се напи, не беше фан ни на млечни производи, па еве го 6 год.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  16. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.734
    Допаѓања:
    7.858
    Ноќе не и давам откако ги воведоа сите оброци. Уште пред годината, 9мес мислам беше.
    Давав сабајле, пред дремка и навечер. Ама многу мала количина од 90 -120мл.
    Мојата е млекарка, сега бара од сабајле кога ќе стане и пие 120мл, и навечер пред спиење 90мл.
    Ноќе давам само ако стане и побара, многу многу ретко се случува и тоа кога е болна и не можела да јаде и спие.
    Ама овие од сабајле и навечер, веројатно до трето одд ќе си ги пие. Станува отвара очи и право вели ајде тати млеко.
    Навечер после туш само повторува, крема, млеко, заби, цуце, гуш гуш :D. Да не случајно прескокнеме некој чекор :D.
    На пладне ми ја одучија во градинка. Фала им.