Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.012
    Допаѓања:
    18.574

Има регресија ама и многу учат периодов, тука се со моево. Многу нови зборови пушта и тоа има голем удел. Гледај да следиш иста рутина ке се среди.

Еве вчера на пример се фатил за главче а јас миев садови и ми вика "мамо гава" се зачудив, и после го прашувам а што имаш на главата и ми вели "коса" е буквално вака чисто го кажа коса ко од пушка, кој му кажал како му кажал појма немам.
    Периодов почна да гледа дарко биберко или биби и боби па може од таму нешо да научил.

На warrior, lackygirl и Ceneva им се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.361
    Допаѓања:
    20.741
    Многу учат од тв, нормлано кога се пушта умерено и дозирано. И син ми секој ден ме изненадува со зборови што не сме се труделе да ги научи. Ама за нив доволно е и да ги слушнат во разговор. За косата исто и мене ме изненади. Јас го учев цело време, рака, нога, глава итн, а он еден ден набројува и се фаќа за коса и вика кооосе. :D Вчера не можеше да дочека да се изладат палачинките ги чепка и вика жеееЖко и дува. :D Се стопив. Некни ја кажа и првата реченица од три зборчиња, ‘мама даи јајце’. :inlove:

На fana, Luminary, Mother of 2boys и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.012
    Допаѓања:
    18.574

Јас до сега му немам пуштано ептеен некогаш ретко. Ама периодов го интересира, се загледува македонски приказни на ТВ кога има обавезно. Пролистав што има како и дарко биберко гледа најмногу тоа го интересира со боите дури се научи да ги распознава ако не знае да ги каже и деновите од неделата, биби и боби ваљда мал е сеуште да ги разбира само питоми и диви животни му држат внимание, по 15-20мин гледа некогаш ни толку. Ама вршат работа кога нема што да му правам веќе дома. Ама ептен учи се изненадувам, јас на пример мислам мал е да знае бои ама он си ги научи, бројките ги бори до 3 ама знае да ги распознае до 7 и такви некој слични работи низ игра ги учи за кои јас не сум свесна дека ги научил.

На 1209, lackygirl, Ceneva и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    1.553
    Што да давам за кашлање навечер?
    Бевме минатата недела на преглед, свиркаше малку, правевме инхалации со вентолин, рече 3 дена докторката и доста е. Преку ден е ок, не и се слева, навечер ја фаќа кашлање и неможе да прекине. И течеше нос, сега веќе не.
    Што да и давам? Како да и помогнам да извади шлајм?

5. Dpokahontas

Dpokahontas Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    321
    Допаѓања:
    127
    Имам детенце од година и четири месеци, од пред скоро време почна само да си го чука главчето со рачињата. На пример ќе јади и ќе почни да фрла храна на земја кога ќе му речам да не фрла дека не е убаво така тој почнува да се удира по главче со рачињата. Многу сум загрижена, пробувам на многу начини да му покажам да не прави така ама без успех. Ве молам да споделите дали сте имале ваков проблем и како се справивте?

6. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.626
    Допаѓања:
    9.109
    Исто прави моево кога ќе му речеме не така кога ќе го "искараме" па после му викаме не се удирај мама само внимавај со "....тоа и тоа"
    Нормална фаза е

На Dpokahontas му/ѝ се допаѓа ова.
  7. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.782
    Допаѓања:
    44.168
    Кажете ми, последица ќе има или од тоа што денес кога го оставив да одам на работа многу беше вознемирен, се откорна од плачење, ми вели мама не оди, мама земи ме, се тегли по мене татко му го зема он плаче липа…срцето на милион дела ми се скриши, цел пат плачев.
    Кога е болен и кога му требам јас го оставив да тагува и да плаче по мене …ужасно се осеќам.

8. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.274
    Допаѓања:
    11.508
    7 од 10 одења на работа ми се такви.
    Растресена и нервозна го почнував секој работен ден, ама веќе не. Го одлепував, му тргав прст по прст од мене. Отрпнав и искрено знам дека малку се и лигави. Кај мене таа е ситуацијата, ама јас одам на работа повеќе од 1 година, кај вас е новонастаната ситуација и уште привикнува детето.
    Ќе му мине.
    Јас си се изненадувам сама од себе што во некои ситуации останувам камен ладна, ама едноставно морам да одамна работа. Тоа е..

На Carolin., lackygirl и 1209 им се допаѓа ова.
  9. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    159
    Ѝ излегуваат повремено како псоријаза нешто, не знам баш дали е тоа, се ми е тоа слично, ама веќе месец време нема ништо, чисти нозе и раце а се чеша крвнички. Не знам зошто сум скептик за такви масла колку и да се природни, за мало дете. Затоа прашав за мислење. Фала ти.

10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.659
    Допаѓања:
    13.989
    13 месеца, главата си ја мава од троседот кога нешто не му е по кејф. Јас си викам како не се мава од земја него тука на мекото? Зошто само драми. Вчера се удираше зошто не му го дадов далечинското. Не е дека којзнае што се нервирал. На возраст кога ни сами не знаат што сакаат, а не знаат ни да кажат, ќе има такви испади, тоа е.

На Carolin., lackygirl, LiquidLuna и 2 други им се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.821
    Допаѓања:
    105.402
    Абе чоек и ние деца оставаме во градинка, вриштат, пиштат, ама па тоа е. Не можеш да не одиш на работа. Мојот веќе разбира убаво па си правиме муабет и сабајле се договаравме за да оди во градинка и издржа на договорот.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.986
    Допаѓања:
    6.158
    Какви се траскања имало во овие година и пол што ја оставам во градинка. Сега се се поретки ама знам дека ако еднаш ја вратам дома ќе си го врзе тоа во глава и ќе ми излези низ нос.
    Сум се јавувала и кај воспитувачката да прашам дали е смирена и секогаш ама секогаш во рок од 2-3 минути е смирена.
    И после работа нормално си се гушкаме, ниту споменала за оставањето наутро, ни ништо.

На lackygirl и 1209 им се допаѓа ова.
  13. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.438
    Допаѓања:
    24.269
    Секое искачање од дома сама е проследено со нејзино трескање и мислење дека нема никогаш да се вратам а сум отишла по цигари пример
    Нема последица да има, ама може се почесто да има вакви епизоди затоа што сфатил дека одиш некаде. До сега ако не се лажам беше само со него? И затоа му е малку тажно веројатно

На Carolin. и 1209 им се допаѓа ова.
  14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.782
    Допаѓања:
    44.168
    Да јас и мм бевме со него ама повеќе јас.
    Две недели веќе работам и до сега немаше проблем, ќе кажам одам на работа ти седи со тато и он ќе си седе без проблем.
    Денес не знам што беше, значи ужасно чувство. Ама и болен е, веројатно за тоа, нешто и исплашен беше, нешто вознемирен што му се скарав оти еден саат го молев да го облечам…му се струпа.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.821
    Допаѓања:
    105.402
    Моето од пневмонијата навака е лепенка за мене, може и до тоа да е. Еве 2м ќе направи и повеќе е таков.

16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.946
    Допаѓања:
    23.963
    Мојов многу се пушти со зборување, се кажува, секое зборче го повторува, почнува и да врзува по 2. Многу ми е интересен, 19 месеци направи на 16ти.
    Денес пак до 3 си стоеше в градинка, сабајле малку на оставање плачеше, ама јадел, спиел.. Е сега ко ќе почнат да си ги земаат децата плачел, ама и други плачат тогаш, ја отворив вратата и со солзи беше, ко му викав ко ме виде уште поќе почна да плачи :( само до дома што го префрливме толку го видов, 2ра смена сум. Вака многу ми беше грдо и со првото, ко ќе сум 2ра не ги гледам ич :( жал ми е многу.

На Mother of 2boys и Carolin. им се допаѓа ова.
  17. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    1.043
    Ќе сфати дека секогаш се враќаш. Инаку и кај нас уште е со плачење некогаш разделувањето наутро, но после веднаш се смирува, само му е тешко да се раздели.
    Си плачев и јас долго време после оставање во градинка.

На lackygirl и 1209 им се допаѓа ова.
  18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.726
    Допаѓања:
    8.046
    Враќање дома и почнаа плачките на велико. Дефинитивно си бара друштво. Печен е за во градинка. И криво ми е што не може да оди. Ама сега кога ќе се поднесува, ќе поднесам и ќе барам дебели врски да го примат.
    Дур бевме во мк ни еднаш не заплача, ама со дада и батко мали си играше само така. Со мерак да ги гледаш