Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.367
    Допаѓања:
    20.748
    Па не мислам дека е загрижувачки зошто има доволем фонт на зборчиња за возраста, прашање на време е кога ќе почне да ги поврзува.

На 1209 и Giiirl23 им се допаѓа ова.
  2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.947
    Допаѓања:
    23.971
    Ќе почни преку ноќ. Супер си е 50 зборчиња се таман за возраста.
    Мојов почна така преку ноќ се да повторува, а имаше многу бурен период, скок, регресија, не спиеше по цели ноќи плачеше и еве го резултатот, исто и првото дете така беше. Почна вака, Гого, мама, тато, сите споени, демек сите не кажа, па се смееше сам. За вода покажуваше кон шишето и само праеше ммммм, демек дај, сега пред 3 дена почна да вели Вода, вда поќе ја вели, некош ќе речи Дааај вда, Гого нана (за брат му), фом (слон) мн го сака Хикори дикори дак, таа дури и ја пеј, има слонче плишано и само со него е в раце, му направив саат и не го пуштија 2 недели со него играт, го качува слонот горе на сатот па прај Баам фом пана... Некни му се пушти цело го рече Хикои дикои дак, па прај Дан дан дан демек така ѕвони саатот :D
    Исто му се пушти, уан ту ти фо :rofl: тоа од песничките што ги сака. Дарко Биберко го вика Дако, Даај Дако и покажува на тв, Тв гледа претежно со свекор ми, кога го чува тој му пушта и така седи со него, кога сме дома сите не пуштаме, посебно со брат му нон стоп со него игра, се занимаваат сами. Ова ново што ми текнува сега. Рам сам сам многу ја сака ќе забораев, неа ја игра цела со кореографија и пеј сам сам сам гуи гуи :rofl:
    И уште нешто, нз како и ова дете се заљуби во часовници :lol: првото до 4 год од рака не пушташе, секоја нова година Дедо Мраз му носеше, за родендени обавезно 1 саат ќе купевме
    Слика од Биг Бен :D
    Screenshot_20250319_091444.jpg

Последна измена: 19 март 2025 во 09:18
    На Ceneva, PollyPocket, Carolin. и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.729
    Допаѓања:
    8.048
    Денес купивме спортски патичиња, броевите пречудни. Адидас, нике, пума, скечерс 14 цм барав сите имаат различно бројче со таа должина на газиште, кој 22,23 или 24 хаха. Оди најди им крајот. Никаков стандард да се нема. На крај купивме што светат. Како да имаше со нив ќе си легнеше (facepalm):rofl: колку беше радости :inlove:
    Инаку тема говор, сите ќе презборат. Кое покасно кое порано.
    Моето е како папагал. Само повторува по нас што кажуваме. Врзува и реченици кратки прости што би се рекло. Дај ми вода. Дај ми бана. Убаво си бара. Смешен е кога вариме кафе и кажува мамина шоља, бабина, дедина. Кога си иде татко му кажув дошо тата. А бисерот кога излегов јас и се враќам и целиот таков улетан дошо мама :rofl::rofl::rofl:
    Ама и тоа научи дошла мама ... Прцул мал падежите ги учи :$
    Брои до 10 ама со боите имаме мака. Се ни е зелено. Некогаш ќе погоди ама пак си почнува после зелено и крај :?:. Не знам дали имам простор за грижа. Ги разликува тоа знам дека знае да спои жолта со жолта, зелена со зелена. Ама вака кога кажува се му е зелено (facepalm)
    Сите животни ги знае да ги каже и како викаат и се. Сите превозни средства исто ги знае и ги кажува.
    Исто бисер треба да ги запишам некаде натоњи вика на наочари :rofl::rofl::rofl:
    Ги има уште ама предолг ќе ми е постот.

Мислење дајте за боиве да паничам ?

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.664
    Допаѓања:
    13.997
    На ќерка ми исто зелено се и беше до 3 години. Многу рано прозборе, не реченици со 2 или 3 збора, абе цели приказни пред 2от роденден раскажуваше. Ама бои никако. Што и да прашав каква боја е, зелено го викаше. И се заинатив една недела ќе учиме бои. И одма ги научи. Реално не беше мала веќе, супер збореше, не гледав причина зошто и бои да не знае. Само не и било гајле пред тоа, или јас не сум ја прашувала доволно за да знае точно да каже. Како и да е, мислам дека знаење бои е небитно. :)

На 1209 и Ceneva им се допаѓа ова.
  5. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.729
    Допаѓања:
    8.048
    Читав дека за бои на три години распознавале за кажување. Ама што знам. Го учам. Имаме кругови во бои да ги ставиш на сталак. Јас му велам црвено стави тој фаќа портокалово. Некогаш ги погодува ама ретко. Форми знае. Ама со боиве хаос :D
    Одиме по улица и гледа црвен ауто и тој зелени ауто. Иди следен бел тој пак зелени ауто (facepalm)

6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.789
    Допаѓања:
    44.280
    :talk:
    Ете мојов знаеш дека збори многу, сигурно и на инста го имаш видено, ама бои никако да поврзе правилно. Еден ден ќе ги погоди, следен ден се му е портокалово, трет ден само зелено.
    Мислам дека нема место за паника.

Кај моево плачките еден ден беа, денес пак ме испрати со барање да сум работела да сум земала пари и да купам бонитоп:D

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.866
    Допаѓања:
    25.122
    [
    Мојава со дада и учи многу. Пошо големава многу сака да бои и нон стоп бојците се на земја, па малово шкрта и тоа, дада и кажува и ја прашува каква боја сака, па гледам плава и жолта ги научила кој се.

иначе за зборување пред недела/две имавме тежок период со плачки преку ден, непослушност, па после тоа преку ноќ почна да има огромен фонд на зборови и исто пофторува како папагал. Најважно е што зборовите не само што ги кажува туку и го знае нивното значење, па еве овие денови и почна да сврзува по два збора. Стои дада, пана тантата ( падна ташната), Аја адење такам
    си кажува битно дек е гладна хахах пресмешна
    Дада на нејзина возраст не зборуваше толку ама ела сега запри ја.

8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.367
    Допаѓања:
    20.748
    На мене па не ми ни текнало на бои да го учам, камоли да паничам. :wasntme: :D

9. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.367
    Допаѓања:
    20.748
    Не можам значи веќе со тие заби. Тројките ги вади од почеток на јануари. Еден период беше мирно, од вчера пак сме со плачки. Синоќа негде пред три се разбуди со такво плачење, душата да те заболи. Намачкав гел, дадов ибупрофен и се смири за брзо. Денес рано рано почна да плаче, уште околу 10. Плаче и вика бојееее, бојеее, кажува дека го болело, кутро детенце мое. Не ни знаев дека знае што значи тоа. Такво жално плачење, не знам. Само сум среќна што нема да го памти ова, ама мене срцето ми се кине. Еве вечерва ни гел, ни осанит, ни лек за болка не делува. Малку попушти и пак плачки. Набабрени се скроз, нека пукнат веќе зошто пукнав јас.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.729
    Допаѓања:
    8.048
    Ох душа мила. Се измачи он и ти со него.
    Еве го мојов се затна во носето, па така жално плаче да пукне човек. Се арен беше, почна да кива денес многу и кога заспа, по некое време оп го слушам почна да крчи на носот.
    Ќе видиме што ќе испадне, чеша уши, може алергија ( подолго време сумњам дека има ), рацете се му се пикнати во уста, чачка кај 5 ките долу. А не можам да видам. Не дава. Или некој вирус имаме собрано.
    Само нека минува оти жални се.
    Ве гушкам

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.367
    Допаѓања:
    20.748
    :hug: