@Ceneva мајка, не знам кај вас како е ама моите за црвено грло никогаш антибиотик не пиеле, само бруфен. Најчесто кај мали деца е вирусно.. пак ќе кажам не знам кај вас како е ама тоа е наше искуство. @atz1995 мојата имаше 4г кога фати коксаки, дланки и стапала беа нафрлани ептен и не можеше еден ден да гази воопшто. Тогаш добивме некој сируп, тт немаше, а јас префатив од неа и имав само 2-3 на дланки и полна уста. Она лесно помина, јас вода не можев да се напијам од болка. Додека се како меурчиња и додека пукаат се заразни. Една недела одмор и не мешање со деца посебно. Ние немаме искуство како Лаки, не и се луштеа ноктите, нити имаше ослабен имунитет. Некој период ги имаше раните како плускавви изгледаа ама толку.
Да да маката на лице. Јас го држев свекрвата маската на уста цело време. @Bubish26 па не баш само црвено, да не речам партал, за такво грло антибиотик морало, брисеви не ни даде да правиме, треба да се чека 3 дена за резултати, може да се влоши дур чекаме, а и плус ларингит сега. Затоа и слабо јаде. Се држи за врат често. Инаку таквите инфекции почнуваат секогаш од вирус ама уз пат со пагање на имунитетот и некоја бактерија се накалемува. Крвната слика ништо не покажа како да е здрав. Може рано направена,не знам. А тој мрсолав со обоени мрсули, почна ларингитно да кашла. И решив да верувам на докторката, не бевме кај нашата, одсутна е. Ама оваа важи за најдобар педијатар овде.
@Bubish26 Обичен бруфен сируп како што го има кај нас или има таму некој препарат што содржи бруфен плус нешто друго за грло што го даваат( фактички за болка они даваат)
Само за црвено грло и на мојава не и даваат атб секогаш ама ретко кога останало само на црвено грло. Во пракса за 5-6 дена се комплицира во бронхит, или ќе покаже дека и некоја бактерија се насобрала и така. Ретко кога само вирусно е кај моево дете.
Бруфенот има антивоспалително дејство и многу ми е криво што моето дете не може да го пие зошто е нетолерантен на бруфенот, многу добар лек е, ама а дадам он припаѓа и почнува да добива грчеви, дури и како голем имам дадено од 200 пола апче и пак исто беше. Едноставно не го трпи бруфенот. Не накалемуваат инфекција, туку од вирусот се вцрвува грлото, се прави јако воспаление и може да направи гнојно грло, чепови, јако воспаление кое си бара антибиотик.
Обичен бруфен, за инхалација е подруго имаме маска, се прска еднаш само и толку,пумпицата е налик на тие за асма. @Ceneva @Miss_S епа за тоа викам кај нас како било, на моиве им поминувало од бруфен, не сме дошле до бактерија, а за ларингит исто само инхалација спреј. За обоени мрсули не ни одам на доктрор, доколку е само тоа и се весели.
Па кога е грло во прашање повеќе случаеви завршува со некоја компликација. Сепак они се секојдневно со деца и знаат да проценат кое грло може без антибиотик, а кое мора да прими. Во странство имаат многу поинков пристап. Може е подобро, ама тоа е не сме таму, туку тука.
И секое дете различно. Ќерка ми, од зелени мрсули може бронхит да направи додека трепнеш, од болно грло исто. Да не ја подречам пример со уши немала мака никогаш ама скоро пак секогаш респираторниот систем и е погоден. Поиздржлива е каде каде спрема претходни месеци, научени и ние од различни искуства ама верувам на доктор кога ќе рече дека е за антибиотик без исклучок.
@Ceneva исто ми има речено доктор ако плачи додека инхалира било поубо, повеќе имало ефект. Имаше конјуктивит и моево од четвртокот почна, петокот имаше многу, помина со тобрадекс капки. Денес пак в градинка, пак плачеше на оставање, ама многу плачеа внатре, нови деца има па и тој почна со нив. Сношти пак свеки го заспа, спиеше до 4 со мм в дневна, после со мене в спална, презаспа в раце тогаш без плачење Единствено што ја става раката меѓу гради и така си стои ама вака правеше одамна и пред да го одбијам. Исто и преку ден ми ја става така му велев и сношти нема млеко, ме боли, имам боле. Па покажува на една мозолка што ја имам на чело и вели Бое да му велам и тоа е боле, па прај некој фаци и после си слезе си замина да игра со брат му.
Јас кога го носев се надевав дека ќе поминеме без ама ништо. Ич не сакам антибиотици. Ама кога се мора мора тоа е. Инаку за мрсули и јас не отидов 5 дена мрсулав беше пред да почне ларингитот. Вака си мислев дека ќе бидам од оние родители што трчаат одма кај лекар, ама сум изненадена од себе. И за тепература три дена не носам, ако 4 иот има тогаш одам. Ама тоа може се должи дека сум дома, не работам, па можам да го пратам 24 /7, инаку сигурно би била хипохондрик, познавајки се Фала ви на сите други, да ве тагирам посебно, што ме умиривте со инхалациите, мислев дека ќе немат ефект ако така плаче.
Не е коксаки. Многу ситен осип има по цело тело и др вика од вирозата било и од самата тт. Кевна слика топ ни црп ни ништо... Качува тт докај 38.5 еве не знам ...
Јас не го имам мозокот наместено дека треба да ја одбијам иако почна да ме нервира во последно многу. Чисто онака реков чек трикот со сенфот да го пробам, па се намачкав ама мојот сејадач, лижеше, ќе напраеше фаца, не не не и пак продолжи си
Мајки дали вашите знаат да одлутаат да се загледаат некаде и неколку секунди да не реагираат на довикување ? Бебко 15месеци знае некогаш да си се замисли на 2 3 сек па ќе чуе викам и глуми дека не ме слуша ама утрово баш ме преплаши 10тина секунди залута со погледот и целосно беше како стаклен поглед го викав не реагираше па го грабнав и се насмеа. Душа немам цел ден се преплашив зошто не осетив дали зема воздух.. Не знам кај да го однесам чисто да ми се смири душа И срценцето вака некако на рака пребрзо ми личи како да му измерам откуцаи?
Јас мислам немаш простор за паника. На секој жив човек му се дешава така да се згледа во една точка по неколку секунди. На моето му се има случено. И никогаш не сум помислила да го носам некаде. А нивниот пулс е по брз од нашиот, кај децата е така. Не се грижи. Зошто тек нема да ти се обраќа и ќе глуми дека не те слуша. Јас по моево по 10 пати ќе викнам и ништо не ме регистрира, и кога ќе станам зема бега. Зошто обично тоа се случува кога прави нешто што не треба
Koja poeftina verzija na kozmetika za bebe bi mi ja preporacale kako dobra? Ako nekoja ne e ok ne mi ja preporacuvajte . Ne baram ni nesto epten eftino , moze onaka sredna cena ama da e ubava Do sea samo uriage i mustela koristime ama 750 ml mi odat za 1 mesec
Како успеваш 750мл да истрошиш за еден месец? За бебиња/мали деца не се става премногу купка. Не знам да ти препорачам поефтино зошто до сега само Веледа(кога беше бебе), Мустела и Уриаж сум користела. Моментално користам Уриаж и едно шише ми трае сигурно 2-3 месеци.
На Алверде од дм е супер козметиката. И последно немаше во мојот град шампон од алверде и зедов на бејби лов некој ултра сензитив и тој ми е супер и сега него го користам.