Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.800
    Допаѓања:
    8.159
    Раце миеме повеќе пати на ден, од дм еден детски сапун има со пумпата, на бабу лове, најефтин за деца. Не знам кај нас дали го има.
    Со бидерма не мијам раце, скапа ми е, а ја сум скржава :D.

Сваќе на одмор сме. До последниот ден не знаев дали ќе тргнеме, закачи вирус, воспали уше, потече гној, извади горни тројки, доби антибиотик и тргнавме.
    Пола го истеравме во Словенија, само еднаш ми поврати по пат, после почнав да давам вомекс и сега на возење друго е. Нема што да се мачи дете без шируп за патување, кога не може и не може без да и се слоши.
    Важно од базент не може да ја извадиме, по цел ден е внатре. Помодре и плаче оти ја вадиме.
    Ја исфрли од хлорот нормално. Цела се чеша, ама мачкам биодерма и реков ако мора после дома и кортико ќе ставам. Нека се изигра дете, а и ние со неа да одмориме малку.
    Сега втор дел од одмор тераме во Австрија и се враќаме за викендот надзат. И сега велам не одам веќе во лето на одмор, со мало дете да се пржиме на плажа не бива, ама вака супер излезе.

Зетко голем маж веќе, се изнацица доста му е. Нека расне голем, ти супер издржа. Сега ти посакувам многу сон и одмор.
    Кај нас малата се пресели во спална, креветче а види се дере. Како ќе ја одвикнуваме да спие во свој кревет поима немам, ама ова не го бива. Најмногу место зафаќа на креветот, ние се искрививме веќе. Ќе треба уште еден кревет да купиме и да ги споиме ако продолжи вака.
    И утре ќе нема да сакаат ни да не гушнат и ќе се срамат од нас. Море прдлиња мали, само да се живи и здрави.

А газе и јас само бе можам да измијам, ја пуштам вода, она директно опрема за бањање зема и се шллапа цела(poolparty). Уште да не се дере за коса и се ќе е во ред.

На DaisyDream, LiquidLuna, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.036
    Допаѓања:
    18.619

Ме охрабруваш да го поддржам мм во идеата германија-македонија со кола и уз пат некаде да застанеме :?:
    Јаз за толку пат не знам како да се нафатам со кола, а општо тргам сегде ама со авион :rofl:

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  3. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.168
    Допаѓања:
    2.056
    Се соблекувам надоле и јас само по гаќи и одиме во тушот. Тој знае веќе каква е процедурата, се врти со главата потпрен на моите нозе и му мијам газ :D:D:D:D

На DaisyDream и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  4. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.800
    Допаѓања:
    8.159
    Зависи нели и до која Германија. Кога бевме на север беа повеќе од 2000км.

Кај нас оптимално се покажа дека малата до кај 600 км издржува, после веќе се буни и плаче. Се изместува со дремката, малку и е една, па ќе заспие уште еднаш, ама тоа се решава после еден ден.

Тргавме рано сабајле во 5. Она беше возбудена, ние мислевме нема да не сети и да ја ставиме директно во кола. Она не сети само што се разбудивме. Па ние додека се спремаме да излеземе, она дома си играше во 4 сабајле :drunk:.
    Тргнавме, мислев ќе заспие, не си седеше будна скоро саат ипол, па дремка пола саат, па пак будна, па пауза си играше. За неа целото патување е доживување. Застануваме на места каде што има за играње за мали деца. Она се осеќа како од игротека во игротека да оди :D.

На LiquidLuna, Carolin., Mother of 2boys и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.977
    Допаѓања:
    24.070
    Во леѓен :rofl: :rofl: @јolene свеќе уживајте, малку промена супер ќе ви дојди :hug:
    @Carolin. Браво за храброста, ама си седи дете. Моево не седи во седиштето :worried: в раце кај мене одвај 30 мин пат издржувам, подалеку го немаме носено, не бива. Ова е поинакво, првото до Албанија 6 сати седеше во седиште, од прв пат седеше од 8 месеци. Ама ова мало ѓаволче дупло ми враќа за мирнотијата на брат му :doh:
    Го заспав прв пат јас без цицање вечерва :party: :party:

На Ceneva, Carolin., јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.036
    Допаѓања:
    18.619

Епа баш од таму е идењево. 2000км, планот му е ваков тргаме вечерта околу 9-10 бебо на спиење, возиме цела ноќ до Австрија, шетаме некој ден или таму или Словенија или и двете и после тоа уште една ноќ до дома. Да сме одкажеле летен одмор и ова да ни биде шетањето ама не знам хаос ми е главава со неговиве фикс идеи. И уште ме заебава бе, тоа повеќе ме нервира. Јас сум била секогаш за шетање сеа мене страв ме фаќало. Мислам сака да ме фати на инает :rofl:
    А јас 300 сценарија направив што ако плаче, ако крене темп ако се разболе ко да не ќе полни летово 2 години туку ко да има 2 месеци. И ко ништо од ова да не сум поминала се понашам ама ај. Што вика другарка ми после криво ке ти биде.

@lackygirl седи седи, не можам да се жалам. Знае да закенка ама сепак седи. Мислам голем удел има и тоа што јас и сама го возам. Мора да седи, нема избор. Повеќе аздисува кога мм вози, а јас сум со него позади.

На јolene и lackygirl им се допаѓа ова.
  7. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.766
    Допаѓања:
    8.090
    Хаха ова ко моево. Мојов го трти газот се наведнува на напред, навален на мојата рака, а со нозете рикверц фаќа за да стигне под чешма. Туш не користам за миење газ :rofl: оти ми го зема и го врти и автоматски јас цела сум мокра. Ние сме со када дома па малку по сува останувам :rofl:
    Во мк кај моите морам да се соблечам по ѓаки и мајца за да влезам во туш и да му измијам газ :lol:

8. La-loca

La-loca Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    988
    Допаѓања:
    6.274
    @lackygirl а претходните вечери од кога го одби друг го заспиваше? Собирам искуства, твоите ми дојдоа супер зошто детално за секој ден пишуваш:hug:
    И како го успивате сега со нишкање? Ноќе кога ќе се разбуди само нишкаш или стануваш и во раце го заспиваш.

9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.977
    Допаѓања:
    24.070
    Сношти прв пат јас го заспав откако го одбив, в раце со нишање ама седната на спална, така и цицаше претходно, пола сат ми требаше ама заспа, иначе 4 дена свеки го заспиваше се погоди и слободна прва смена па супер ни дојде, оти со мене беше лошо многу, е сега сношти стана неколку пати и морав пак вака да го презаспивам, ама па не бараше цицање што е напредок, носот затнат и изгледа затоа стануваше.
    Морам вака оти ако плачи го разбудува брат му оти и тој в спална спие, да беше сам можи и ќе го оставав до мене да поплакува ама условите се тие. Па здравје засега е ок, се издржува :)

На La-loca и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.917
    Допаѓања:
    105.953
    Стои и мијам со туш, машко е па го скокотка тушот и забавно му е.

На Amore123 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.820
    Допаѓања:
    44.637
    Со многу молби и убедувања, ама застнува во чешма и клекнува, го мијам, дига нога на чешма како кутре да го измијам напред и така:D
    Мм во туш го мие и јас така некогаш ама обично завршуваме бањати па избегнувам.

Јас моментално користам од Виолета со козјо млеко гел за туширање и искрено многу ми е погоден, а е доста ефтин.
    Раце мијам со обичен сапун течен.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  12. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    2.375
    Ние ја користиме Хип, шампонот и млекото за тело од прв ден како е роден и за ништо не би ја променила. Си го навикнав дека тоа е неговиот мирис, јас презадоволна сум од хип, не се нафрлил до сега, убаво впива и прилично долго трае.

13. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.800
    Допаѓања:
    8.159
    Ние ноќе патувавме еднаш кога ќерка ми беше бебе 4м. Цел пат го преспа.
    Ги клацка кола, бел звук спијат гајле нема.
    Ако маж ти може да вози ноќе, нема зошто да се мислиш. Ние немаме навика ноќе да возиме, од сабајле да.
    Ако се прави барем 2-3 дена пауза, оти да не. Ем ќе видиш ем ќе прошеташ.
    Во Словенија остануваме во порторож во еден хотел. Скоро па секогаш таму. Има базени со морска топла вода, има и бања во истиот комплекс, игралиште пред хотелот.
    Мислам и во еден од хотелите има игралиште, ама нас времето ни се погоди па надвор бевме.
    Дм блиску и маркет. Полупансион земаме секогаш, храната одлична. Цените поповолни од другите хотели.
    Овде во Австрија кај сме сега е хотел за деца фактички, ама поскапи се. Има ол инклузив и сауни и бањи. Дури и градинка има, ја оставив сега да одморам 1 саат. Сакав на пливање да одам.
    Ама нели не може се да биде супер, аман еден одмор да одиме негде без маж да се разболи. Еве го пак е болен во соба го болело глава и лошо му било :@.
    И така да испијам кафе оти на повик сум, ако се јават да ја земам. Требаше маж ми да е на повик, а ја во спа. Па после она додека спие он да оди и вечер заедно.
    Ми иде искрено да го натепам. Само дете да не се разболи ми е.

На Carolin., LiquidLuna, warrior и 2 други им се допаѓа ова.
  14. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.168
    Допаѓања:
    2.056
    Официјално од вчера е коксаки. Се појавија неколку брунки на стапалата како плуски, на лактите. Многу лошо изгледа луѓе што вирус е ова. Сигурно има и во грлото, одбива да јаде едвај се ранеме :worried:

15. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.393
    Допаѓања:
    20.812
    Во лавабо. :D Огромно ни е лавабото и он може да застане комотно во него. Се гледа на огледалото а јас го мијам. :)

На lackygirl, Carolin. и Ceneva им се допаѓа ова.
  16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.977
    Допаѓања:
    24.070
    Со помин, сиг има во устата, течно повеќе, пр попара бисквити, супа со лепче, така нешто давај. Околу 1 недела имаше мака моето како што памтам од пред 3 год.

На atz1995 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. DaisyDream

DaisyDream Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.909
    Допаѓања:
    4.796
    Nikako, probav edna vecer i rikase do zaogjanje, vo maz mi nejkese da odi..a jas so 300 obvrski nedelava, ne sum svrtena doma, i ostaviv sega za vikendov prodolzen. Pa so Gospod napred, ke pisam tekovno sto ke se desava.

На lady1987 и lackygirl им се допаѓа ова.
  18. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.393
    Допаѓања:
    20.812
    Што ви се покажало како најефективно против сува иритирачка кашлица? Вака си е добар, нема веќе ни секрет од носето, освен чат пат водичка што знае да му потече, ама поткашлува суво како нешто да му смета. Кашла и надвор и внатре, значи не е до воздухот дома. Навечер е најизразено. Две тројки пробија, уште две се на пат. Жвака цуцли, цевки од шишиња, ама не знам кашлицата дали е поврзана со тоа. Му дадов лоратидин пред спиење, да видам ќе смени ли нешто. Утре ќе го носам на контрола за увцата, па ќе кажам и да го преслушаат. Се нервирам што е вака баш пред патување. Демек дома го чуваме здрав да биде и пак…

19. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.048
    Допаѓања:
    6.301

За овој прашај дали смее
    https://zegin.com.mk/mk/krka-kherbion-sirup-od-islandski-lishaj-150-ml

20. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.766
    Допаѓања:
    8.090
    Ден хаотичен. Од умор не можам да заспијам, иако имам нов преубав кревет и душек ( да се пофалам мора :lol: )
    Синко не сакаше да спие на него. Скоро во 23 заспа со молење. Како да го бара стариот кревет. Си велам божее ќе навикне ли.
    Утре контрола кај лекар, јас го гледам подобро. Нека минува аман да можам со луѓе да се видам :rofl:

На 1209, Fenix05 и lackygirl им се допаѓа ова.