Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.393
    Допаѓања:
    20.812
    Пишува дека смее, иако мене некако ми е страв од сирупи. Да не направам полошо. Вас ви има ли помогнато овој?

2. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.642
    Допаѓања:
    97.972
    За сува кашлица Лихен форте. Кај ќерка ми пред една недела ја среди одма сувата кашлица.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.976
    Допаѓања:
    24.065
    Јас давав на првото после 2 год, сите години тој го користам Лихен форте, после 2 оти тој тогаш почна в градинка и тогаш почна со настинки. На малово му дадов еднаш зимава.
    Иначе и моево е со течни мрсули, од 3ките ќе да е, оти сите заби со мрсули ги извади. Значи премногу го измачија, аман, дадов и блокмакс малку пред спиење, давам и осанит и џабе, раце цели пикнати в уста и течат лиги :worried: Сношти имавме пак лоша ноќ, премногу плачеше пред заспивање, ајде заспа со мене, после во 4ч како ноќен терор да имаше, се плашеше в сон и стана и премногу плачеше дури гласот му се фати и почна ларингитично да кашла, дали од плачењето или ќе излези пак некој вирис ќе видиме. Го оставив дома.

4. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.035
    Допаѓања:
    18.614

И моево плаче ноќе последниве 2 вечери како да липта не знам подруго како да го опишам. Ем спие ем цел е напрштен и плаче. Кај моите сме ама предходните вечери не плачеше па не верувам до тоа да е. А и не му е прв пат да спие тука. Вечер ке одиме дома па ке видам дали пак ке плаче.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    545
    Допаѓања:
    476
    Колку траат плачките навечер за цице? Година е дете. Секое сабајле у 3 станува, вчера го заспивавме со маж ми од 3 до 5... Вечер е ноќна не знам дали ќе можан сама..

6. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    972
    Допаѓања:
    1.940
    Го одбиваш, затоа плаче? Или и после доење се расонува?

7. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.763
    Допаѓања:
    8.083
    Бевме на контрола. Подобар е. Да го допиеме антибиотикот. Инхалации нема потреба веќе. Уште малку носето го зафркава ама минува.
    @Bella_Stella како сте вие мами. Бевте на контрола?

8. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    545
    Допаѓања:
    476
    Кога се буди навечер сака да цица, со песни нишкање се расонуваше сношти..
    Преку ден заспива нишкајќу и не бара.

9. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.393
    Допаѓања:
    20.812
    Бевме мама. Увцето е добро, уште два дена ни кажаа капки да ставаме. На плуча е мирно, нема наод. Ама носот е чешма, вода му тече не се сопира, лиги плус. И од окцата пак ко жолт секрет му се прави, не знам што е сега тоа, ако знае некој нека каже. Јас ставив пак тобрадекс од што не знаев шо да правам, а пет дена ги примаше, вчера сабајле ги завршивме. Денес му се појави поручек кога веќе бевме вратени од болница. Не му дадоа ништо освен инхалации со синомарин. Јас земав сируп Хербион од исландски лишај и плус сега пред спиење му дадов Рупафин, па да видиме. Забите ја прават цела збрка, уште две тројки се мачат да пробијат. Нигде не ми се брза, обожавам што е тодлер, ама кога ќе ги извади сите заби ќе славам во кафана жими се!

На Carolin., Ceneva, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    972
    Допаѓања:
    1.940
    И мојот е иста возраст, ама од раѓање до сега се буди за цицање. Цица и продолжува. Се расонува само кога е болен, го мачат заби или скок. Провери 4ки да не му растат или 9ти скок да не ви почнал. Инаку преку цела ноќ спие? Не се буди воопшто?

На warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.763
    Допаѓања:
    8.083
    Ќе дојдам и јас в кафана за поддршка, и за други маќи со синко. Со заби немавме некој проблем. Ама затоа спиењето му е хаос. Се преживува луѓе, не се буди да цица, ме тера да шетаме низ куќа и исклучиво во раце да ми е и да стојам. Не смеам да седнам. Кај никој друг нејќе. Капнав буквално. Кога ќе заврши ова лудило не знам. Ама и јас ко ти ќе славам.

12. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    545
    Допаѓања:
    476
    За цицање се буди ама сакам да го одбивам и мислам од ноќните да скратам па после само ќе ми остане утринскиот и тој пред ноќно подој.
    Проблемот е шо нема преспиено ни една вечер и не се издржува веќе. Сега станува минимум два пати.
    У 8ми скок е сега, излегуваат доле 2ките ама многу е ако чекам сите заби да му излезат. Ако цица коха ќе стане одма заспива. Ама точно станува у 3 сњкоја вечер шо мислам од навика е ..

13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.895
    Допаѓања:
    25.229
    Охх рано е за неиздржување.. мислам дека во оваа тема нема мајка што на година детето и спиело цела вечер :^):rofl: Иначе, прво дење треба да се одбие, па после ноќе по правило. Ако тргнеш да одбиваш нема назад, затоа или темпирај кога е маж цело време дома или издржи.
    Иначе после годината скокот знае да е многу терсене и одбивање за време на скок или растење на заби според мене е погрешен тајминг. Тоа човече мало поминува низ огромни промени, болка, бара утеха и сигурност највеќе во тие периоди и мислам дека не му е потребен стрес додатен, но на крај одлучувате вие.

На DaisyDream, warrior, MilaSs12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.393
    Допаѓања:
    20.812
    Се согласувам со Бубиш. Избери период за одбивање кога нема да е во скок, да вади заби или да е болно. И точно дека прво е посоодветно да се тргнат дневните подои, па утринскиот, па тој пред спиење и ноќните. Тешко дека ќе успееш ноќе да не даваш ако даваш преку ден и за спиење. Погрешни сигнали ќе му праќаш само на детето.

На DaisyDream, warrior, MilaSs12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.393
    Допаѓања:
    20.812
    Колку долго смее да се става Тобрадекс во очите, знае некој?

16. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    1.163
    Јас ставав 10 дена ама препишани од специјалист. Му отече окото и црвено му беше, плус и маст навечер стававме.
    Инаку мислам дека може 7 дена да се ставаат.
    Кај вас штом има толку секрет од носот му доаѓа. Да пробаш да ставаш во нос?
    Мене така ме советуваше матичната за малиот кога имаше секрет од очите.

17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.393
    Допаѓања:
    20.812
    Смее ли тобрадекс во носот? Прочитав сега упатство пишува дека смее до 10 дена во очи, он примаше 5, ќе продолжам уште 5. Се нервирам многу, и температура качи сега, а кашлицата од сува како да станува влажна. Во вторник треба да патуваме, а сега види што се случува. Како за инат секогаш во петок се глупостите, а во понеделник па и неработен ден е. Не знам, немам памет што да правам. Се нервирам ептен.

18. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    949
    Допаѓања:
    2.360
    Јас му ставав 7 дена точно. Му беше повлечено после 2-3 употреба но продолжив точно 7 дена

19. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.045
    Допаѓања:
    6.290
    Пиши плус една мајка за во кафана.

Би ти препорачала ако има опција во болница за крвна слика и брис да го однесете баш ради патувањето.
    Кај моево со овие симптоми испадна бактерија.
    Не значи дека и кај вас е тоа.

На Mother of 2boys, Ceneva и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.348
    Допаѓања:
    18.517
    И моето е со коксаки. Првите мозолчиња му беа во понеделник во пеленска регија. Се исфрлаше до вчера,значи 5 дена.
    Ние со ништо не третираме. Единствено може со хиперманган рече матичната,ама кога мм ја наполни кадичката со розева боја дете се исплаши и не сака да се бања така.
    За во грло прскам прополис.
    Докторката рече кога излегуваат мозолките им е мака,тогаш може Б6 таблета.
    За јадење по неутрална и мека храна.

Каков шампон користите?
    Користиме корин де фарм,ама некако му е сува косичката.