Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.088
    Допаѓања:
    40.452
    7-10 дена. А алергиски ли е? Ако не е алергиски практикувај тобрекс наместо тобрадекс, тие се без кортико. Сепак кортико не е препорачливо толку и често во очи.

Инаку мислам сум ставала и во нос, ама имам пријателка во скандинавија таму обратно препорачуваат од очи да се аплицира дури и за синуси и нос ако станува збор зошто од таму поефективно се слева лекот надолу отколку дирекно во нос. Штом се и очињата зафатени јас би терала преку очи терапија. Сепка ова е мое мислење, на крајот како ќе каже доктор така е најдобро.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.393
    Допаѓања:
    20.812
    Не знам дали е алергиски. Синоќа имавме страшна епизода. Качи температура негде пред 1, ја симна за брзо ама после нејќеше да спие за жива глава. Дремевме во дневна до 4 сабајле со милион неуспешни обиди да го носам на спиење. Во 4 веќе не можев да гледам и го однесов и реков нема излегување од тука, сега се спие. Леле кога почна да вришти, трескање ствари од земја, дерење на цел глас, хаос беше хаос. Појак тантрум од тоа до сега немал. Се смири некако и заспа за 20ина мин. Денес јас сум како згазена од воз, он е релативно добар. Окцата беа чисти сабајле, ама ќе ставам капки до понеделник. За друг пат ќе знам дека Тобрекс се подобра опција, сега матичната ми кажа Тобрадекс. @Miss_S брис нема каде да направиме, а сакав и јас за мирна душа, крвна слика направивме пред малку, еве ја. Мене ми личи на вирус, чекам матичната да се изјасни. Бактерија имал еднаш до сега во носе и тогаш изгоре од температура, а моментално нема, освен еднаш синоќа што качи. Сирупот од исландски лишај мислам да не му го давам веќе. Дадов еднаш вчера, ама кашлицата сега е сменета, повеќе како влажна и не знам дали е ок да давам од него. Преку денот сега нема кашлано, ќе видам кога ќе легне да спие како ќе биде.
    IMG_3759.jpeg

3. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    415
    @Bella_Stella камо да е само вирус, да оди на подобро работата и најубаво да си поминете на патувањето. (fingers)

Дали некоја има искуство со некоја ваква пигментација и за што би можело да се работи? Да ја носам на кожен лекар?

Изгледа како да има бело кругче ама не сум сигурна дали е тоа или пак има делови кои и се покафеави, па така изгледа. Дека инаку е прилично бела во лице и тело.

Прикачени фајлови:

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Irimiri

Irimiri Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2021
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    160
    Очите можеш и со физиолошки раствор да му ги чистиш со памукче или газа. Ако се повторува едно по друго подолго време може и брис од очи да направите.

5. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    210
    И кај нас е слично, ушите поминаа ама очите не. На лекар ми кажаа да продолжам со маст 7 дена хлоранфеникол, ама не гледам подобрување...

6. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    811
    Допаѓања:
    1.166
    Смее, јас ставав. Ако имаш детско одделение однеси го на преглед. Да си тргнете мирно на патувањето.
    Штом има и температура не е лошо да го види лекар.

7. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.393
    Допаѓања:
    20.812
    Фала ви на сите, да не реплицирам поединечно. Се слушнав со матичната и ќе бидеме во контакт дур сме на патување. Ми кажа да земам со мене антибиотик па зависно од тоа како се одвиваат работите ќе ми каже дали да го почнам. Засега само инхалации со Кортеир ми рече да му правам заради кашлицата. Се надевам дека ќе се подобри и нема да има потреба од атб. Многу ми е криво што толку долго планирано патување вака ни се одвива, ама тоа е, со деца е очигледно така.

На strelec231992, Carolin., Ceneva и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    9
    Bebe ima 16m pie voda po minimum 900 ml sigirno dnevno , dali e normalno toa? Mu go zemam siseto i vristi

9. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.300
    Допаѓања:
    2.894
    @Bella_Stella Имам ставано 5 дена тобрекс по една во секое окце и по една во секоја ноздра. Бактерија имаше стрептокока пнеумониае. Во едното окце имаше само жолт секрет и солзеше ама по совет од педијатар стававме вака зошто бактеријата ја покажа и во нос и во око.

10. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.818
    Допаѓања:
    44.619
    Мислам дека е многу ова за толкаво дете. Дали сте провериле до сега бубрези, мокрача, шеќер?
    Му се приметува да, се гледа побело место, на друго место има ли?
    Може е добро да го види дерматолог ако не се повлече, оти имам другарка што на мала возраст вака и има започнато ветлиго, не сакам да те плашам, веројатно не е тоа ама ако остане подобро да проверите.

11. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    9
    Bubrezi ne ama do sea k. Slika mu bila super .
    Jas isto pijam mn voda moze po 5l dnevno a nemam problem.
    Bas me zamisli

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.818
    Допаѓања:
    44.619
    Не знам вистина колку е мерка за дете, ама ако цица и други течности ако пие може и премногу да е, не се замислувај многу, ама прашај за секој случај.
    А шеќер мислам дека друг начин да се испита преку крв, е од обична кс, ама не сум сигурна, пршај.

13. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    9
    Eve najdov nesto za voda.
    Osvem ad navecer drugo ne pie, sok nesaka ni da pomirisa.
    E sea i ja na presoblakanje da sedi miren go naviknav voda , ako sme nadvor i pocne da place pak voda

Прикачени фајлови:

14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.977
    Допаѓања:
    24.069
    Не е многу, моево на 19 месеци и поќе пие, шише од 260мл по 4 5 пати денот го полниме и го пие, ама ништо др не пие, од ко го одбив само на вода е.

На DaisyDream, Carolin. и OneMiss им се допаѓа ова.
  15. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.009
    Допаѓања:
    1.735
    Ti pisala i dr clenka, i kaj sin mi vaka so sekret mrsuli ispadna bakterija. Napravete bris.

16. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.818
    Допаѓања:
    44.619
    Луѓе денес детево се уби од икање, значи ика неколку минути и прекинува, по саат два пак почнува, отсабајле така, веќе се загрижувам. Знам дека обично не е ништо ама вака цел ден не икал никогаш.
    Како бебе и во стомакот икаше често и долго ама одамна не сум осетила вака, има простор за грижа?

17. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    415
    Нема на друго место ни на раце ни нозе. Помислив на тоа ама прочитав дека на олку мала возраст (година и 9 месеци е) е препреретко. Се надевам не е тоа. Ама ќе ја однесам да кажат што е работата.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.764
    Допаѓања:
    8.087
    Не можам повеќе со овие негови будења и плачење. Готово ќе скренам со умот. Дај кажете некоја што имала искуство. Секоја вечер е иста приказна. Кај да го носам не знам. Не е за цице работава. Нешто го вознемирува, а не кажува уште што е. Преуморна сум. Ми се спие ми се плачи да врзам асално сон. Па не памтам кога последно имам три саати врзани.
    Значи и прозори на будност се е ок тоа. Има убав ритам. 5 саати буден пред дремка. Дремка саат и пол - два. И 6 до 6 и пол саати буден пред ноќно. И тој пак со овие вакви будења.

19. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.316
    Допаѓања:
    3.017
    Како за исто дете да пишуваме цело време, само што моево во Јули ќе прави 3г:drunk: И ноќе и дење исто е, ако најдиш нешто пиши ми. Кога е почесто будењето ноќе и преку ден е со неподносливи тантруми кои траат со часови..
    Го носев на неурофидбек, мозочниот бран делта, тој е за спиење и е многу висок кај него, еден циклус поминавме и сега е на пауза, промени 0 засега.

20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.977
    Допаѓања:
    24.069
    Минатава недела имаше неколку вакви лоши будења, скоро секоја вечер е така нз и јас веќе што е, дали терори дали заби...
    Ноќеска и тт поткрена 37.5 па сега нема, плус кашла со шлајм и мрсули има. На доктор петокот бевме немаше ништо. Денес ќе го однесам до итна, блиску ни е 100м до куќава, се знајме и со докторите па нека го видат.

Иии стана по старо 6 без 10 ;( по ново 7 без 10, кај не спиена, кај рано, кај сатот менат ми се чини 12 е веќе :D Се поминавме, јадење, 2 пати преслечен, еднаш покакан, изигран :rofl: а само 9 е.

Последна измена: 30 март 2025 во 09:02
    На Ceneva и Carolin. им се допаѓа ова.