1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    11.601
    Исто сме. И пред две недели беше ист. Не може да тргне на градинка повеќе од два дена.
    Периодов ќе си го паметам.

На Bella_Stella и lackygirl им се допаѓа ова.
  2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.782
    Допаѓања:
    8.118
    Мојов не оди во градинка па ете го пун е секрет. Не се меша многу со деца оти и нема многу дечиња, ни во улица кај нас, а и од друштвото никој не остана во градов. Ама бевме за мк и внук ми беше мрсолав, си собравме и донесовме дома. Па свекор и свекрва фатија од него, а таман он се оправи и сега ајде пак на ново круг. Ете ме мене денес цел ден затната и јас. Сите ќе се изредиме. Таков е периодот. Само нека поминува без опструкции

3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.982
    Допаѓања:
    24.083
    Јас по втор пат врвам ист пат... Таа прва година во градинка 2021 еве ја се повторува сега, цела недела е болен, допива антибиотик денес полн е шлајм, вчера бевме на болница Битола, ок е на плуќа, само му аспирираа секрет со цевче во нос, денес ќе одиме пак, многу му олесна вчера, ноќеска конечно малку поубо дишеше. Па да помини до понеделник и пак да почни в градинка. Мора да оди мора ова да се помини, ама попаѓавме и ние со мм, преморени сме. Само в раце сакаше да спие. Башка сите не префати освен брат му, па се тешам дека вака ќе биди здрав како големиот за 2 години :D
    Дур не почнат в градинка не знаете колку сте среќни :D

На јolene, Ceneva, Carolin. и 2 други им се допаѓа ова.
  4. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.171
    Допаѓања:
    2.060
    Градинката дефинитивно е меч со две острици. Еве сабајле стана закашлан на лик на ларингит, не го пуштив во градинка отидовме на доктор потврди нема ништо на гради, само зарипнато поткашлува. Додека се излечивме од коксаки сега ова. Од друга страна во 10 за 12 ме фаќа за рака и ме носи во кревет да легнеме за 10мин беше заспан. Значи си го знае редот од градинката. Секоја вечер плус си заспива на време...

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.782
    Допаѓања:
    8.118
    Меч со две острици да, ама така се гради имунитет. Дома сам не се гради. Се си има свои предности и маани. Ама сепак местото на децата е со деца, не дома со баби и дедовци. Мене ми е криво што моето не оди. Ама ќе се потрудам да го примаат сега со овие уписи.

На atz1995, Carolin. и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  6. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    962
    Допаѓања:
    2.408
    Бидејќи сме како мајки поактивни во овие групи, ми се појави на фејзбук пост кој не ми излегува од глава.

Ерика има само 22 години. Таа е родена во Штип во сиромашно семејство. Со сопругот Здравко се запознале во училиштето каде учеле заедно. Неколку години се во брак и живеат во распадната куќа во село Дулица, Македонска Каменица. Пред два месеци добија и бебе, малата Мила која спие на импровизиран кревет од душек ставен на цигли. Немаат ниту храна. Живеат само од ниската пензија од свекорот кој еднаш месечно се симнува во градот да купи храна за да преживеат.

#СрцеНаДланка оваа недела во 15:30 часот на #АлфаТВ и на нашиот Јутјуб канал:
    https://youtube.com/@revolutionproduction4350?feature=shared

Ова е дел од текстот на видеото во кое збори мајката, станува збор за бебе девојче старо 2 месеци. Ве молам мајки, сите кои имате девојчиња (облека, играчки, било како да можеме да им помогнеме :u:
    Ако не можете да испратете пишете ми во порака, ќе помогнам јас колку можам

На 1209, Bella Nella и Ceneva им се допаѓа ова.
  7. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.400
    Допаѓања:
    20.825
    Чудно нешто е ова, не знам што е. Сабајле качи до 37.8, се разбуди, го расоблеков и пак заспа по некое време и сам ја симна. После цел ден си беше свеж како ништо да не било.

8. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.032
    Мајки ве молам за помош,утеха не знам што е ова чудо.:x
    Бебе година ипол од раѓање спие сама,цело време без проблем ,дремки,ноќе се' супер.
    До пред неколку денови кога наеднаш кога ќе види дека ја легнувам се мава од земја,зајдува,урла,се фрла. И не спие.
    Навечер се буди и со саати седи будна.
    Не би требало да е скок,ниту регресија.
    Дајте некој совет ,нешто.... :tmi:

9. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.782
    Допаѓања:
    8.118
    Немам појма мама. Ние правевме крвна слика. Црп покачено, грлото уште благо црвено. Секрет густ жолто зелен. Ќе видиме во вторник резултати од брисеви. Матичната се плаши да не развива бактерија зошто менува многу брзо секретот. Па даде антибиотски капки за во нос. И со едно ставање се одзатна дете. Па ќе видиме што ќе испадне

10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.060
    Допаѓања:
    6.322
    Кои капки ги даваат таму кај вас?
    Инаку за брзо да се опорави баткото.

11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.782
    Допаѓања:
    8.118
    Неодексацин ни препишаа, инаку даваат и гентокулин, како послаба варијанта.
    Една година се немаше разболено, а сега како не зареди,не можеме да се оправиме. Ама ќе биде добро. Битно градите чисти се. Пати горен респираторен тракт, што ме теши во целата ситуација. И уште побитно тој е весел. Едино што се мора на сила да се става. И после вечерта преживува и плаче и бара да го шетам. Капнав веќе, без грб и раце останав. Немам замена, зошто не сака кај никој. Само мама и крај. Ни тато, ни баба, ни деда не признава. Мајкар прав!

12. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.065
    Допаѓања:
    1.557
    Маж ми и дал 2 пати вентолин(сабајле и сега вечерва, на 12часа) во инхалација и кортаир повеќе од што треба.
    2мл вентолин и цел кортаир.
    Ми се слоши, се препотив 100 пати.
    Колку е опасно???
    Кај имам стресови уште од хоспитализација, уште ова ми фалеше сега.

13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.400
    Допаѓања:
    20.825
    Да поминува побрзо. Он нема секрет, чат пат само водичка од носот. Ќе видиме вечерва како ќе биде.

14. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.782
    Допаѓања:
    8.118
    Да биде се во најдобар ред ви посакувам :hug:

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.391
    Допаѓања:
    8.243
    Колку месеци има?
    Мојата околу 2 год не ми текнува точно сега колку месеци имаше вака ем не можев да ја заспијам на пладне па и вечерта исто беше. Тогаш имаат некоја транзиција ваљда. Се случуваше да нема дремка некои денови. Ама јас упорна бев и сега уште има дремка.
    И кај нас е некогаш со закани дека играчките ќе ги дадам на друго дете и одма слуша и легнува да спие ова за ноќното. И се осеќав многу лошо поради тоа ама не се потресувам толку искрено сега, за нејзино добро е.
    Преку ден јас сум приметила дека околу 4 и нешто часа и е идеален прозорецот на будност и многу брзо заспива. Ама ако е подолго будна малку потешко се успиваме. Ама никогаш ама баш никогаш не се случило кога ќе речам ајде време е за спиење да бе почне да плаче и да се бунтува а заспива брзо преку ден. За тоа што рече за знаци дека не дава за спиење, и мојата не дава. Ама баш др.гуд најт ја слушав на фб и викаше дека децата што се поактивни потемпераментни(таква е ќерка ми) не даваат знаци дека им се спие ама дека тоа не значи дека не им се спие. Пример ќерка ми не само за преку ден, и навечер да не земам да ја легнам таа ќе седи будна цела вечер. Баш за нова година се заседовме абе часот беше 1 и кога и реков за спиење она нејзиното стандард не сакам да нанам.
    Пробај станувај го кај 8, 8:30. Нека има дремка кај 12,12:30. За да можеш вечерта после 9 да се спремате за спиење до кај 9:30, 10 да заспие. Пробајте, може е период. Ако не бива, терајте вака. Со сила нема убавина.

16. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.400
    Допаѓања:
    20.825
    Фалаа, исто и кај вас. :hug:

17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.400
    Допаѓања:
    20.825
    Не се стресирај зошто ништо не можеш да смениш сега. Следи ја, не верувам да може да предизвика нешто сериозно. Само повеќе внимавање во иднина. Никој не е виновен, се случуваат грешки.

18. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.400
    Допаѓања:
    20.825
    Пробај да смениш нешто во рутината, макар и одреден период да заспива во друга соба. На година ипол баш има регресија во спиење, а кај некои дечиња е баш екстремна. Ќе помине.

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  19. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.972
    Допаѓања:
    1.722
    Мајки вие што имате порачано вреќи од нанам..за година бебе која големина порачавте ..сакам да порачам пролетно есенска..од 6 до 18 или поголемата да ја порачам..