Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    829
    Допаѓања:
    1.185
    а, тогаш е друг проблем. Јас мислев дека на местото на 3 излегува ама погоре и затоа така ти пишав.

2. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    829
    Допаѓања:
    1.185
    Screenshot_20250407-140622~2.png

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.744
    Допаѓања:
    14.214
    Ова не е за занемарување. Ќе збориш со стоматолог, ама вака не треба да биде. 99% од прашањата што ги имаат мајките се џабе паничење, ама ова не е таква ситуација. Не дека е којзнае што страшно да никне забот криво, да не ти создавам стравови, ама речиси сите искривувања на забите најлесно де решаваат што порано се почне.

На 1209, Lavender13 и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  4. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    5.125
    Фала ти. Што е процедурата? Што доколку не се среди? Се ми оди умот дека тука ќе ме искулираат, као нормално е. Имав рутински преглед закажано за средина на мај, сабајлево се јавив да презакажам за побрзо заради ова, па 10 мин се објаснував со сестрата зошто сакам побрз термин, на крај мислам и се здосади да се кара со мене па ми даде термин за петок. Иначе ме убедуваше дека е ок.
    Леле сеа уште толку се уплашив, он во принцип ич нејќе да му чепкаш низ уста, не знам ни петок прегледот како ќе помине, едвај и мене ме остава да видам.

5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.744
    Допаѓања:
    14.214
    По телефон и јас би ти рекла дека се е во ред. 99 од 100 пати кога некоја мајка ме прашала за нешто за млечни заби, така е нормално ама нејзе и изгледало чудно. Немаме доволно образование на темава и најверојатно очекуваат дека не знаеш и паничиш.
    Пак ќе речам, не е за паника, ама не е за оставање. Се средува со ортодонтски третман се ако на време се реагира. Мислењево го сведувам на една слика и можеби грешам, ама за мене најголема опасност гледам за коренот на 2ката. Кога никнуваат заби еден врз друг, се разјадува коренот. Како кога паѓа млечен заб зошто никнува траен под него. Дека се млечни не е тоа толку страшно, секако треба да се сменат, ама неправилен редослед во менувањето на забите може да доведе до други посериозни аномалии кај трајните заби. И тоа се средува со протеза, ама ако има начин да се спречи на помала возраст е подобро. Во најмала рака треба да биде следен од ортодонт, дури и да не може или нема потреба да се интервенира сега.

На Lavender13 и Thinkerbell. им се допаѓа ова.
  6. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.311
    Допаѓања:
    2.939
    @Lavender13 Има тука стоматолози и стручни што поубаво ќе ти објаснат, јас вака лаички од искуство. Брат ми имаше вакви 3ки и млечни и трајни и доста рано доби фиксни протези и се среди се.
    Тоа до 20 години дека не се чепка вилица не знам на што алудирале зошто јас имам спротивно искуство. На 13, 14 години ми имаат вадено здрави заби, неколку зошто имам крупни заби а мала вилица и немаше друг начин за да се средат забите (потврдено од повеќе специјалисти, дека било вистинска одлука). И 8ци имам 2 извадено на 17 години. Цело основно носев мобилна протеза. Мислам дека рана превенција посебно на ваков очигледен случај е клучна.

На јolene, Lavender13 и Spidy им се допаѓа ова.
  7. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    5.125
    Тука во принцип од што имам слушано многу е тешко да се добие протеза, најголем дел од балканциве што ги знам чии деца носеа фиксни доаѓаа на Балкан за третманот пошо тука не им одобруваа, не знам поради која причина. Затоа ме плаши малце дека ќе се опуштени.
    @Spidy ти благодарам на објаснувањето, гледам терминот е со специјалист одонтолог, појма неам што е тоа. Ама е србинка, може нема да ме одјебе одма. :D

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.744
    Допаѓања:
    14.214
    Тоа е специјалист по болести на заби. Ќе те препрати кај ортодонт, специјалист за протези, ако смета дека има потреба. Јас би рекла да инсистираш на тоа, или барем панорама ако можат да му направат на детето со која барем по мејл можеш да се консултираш со ортофонт во Мк.

9. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.701
    Допаѓања:
    5.669

Дали кога ќе го доприш гребе така ко цврсто да е ко забче да чепкаш , ако е така исто и ќерка ми имаше баш на исто место само од другата страна , во Мк не и го чепкаа рекоа као само ќе се повлекло со тек на време. Тука во Германија кога и ги поправаа другите заби ( беше и под анестезија заради нив) и го отстраниа и тоа , немаше никаков пр ни мака после тоа , ко нешто залепено на непцето да и тргнале само точка црвена два три дена имаше , не разбрав точно како го именуваа , но е безопасно како мало делче беше од коренот или коската на забот ( незнам точно како да се изразам и јас (facepalm) ) и беше само надворешно.
    Во Мк докторката несакаше да а чепка ( не се ни замараше додуша таа ) па малце ќе а болело во моментот , оти со некој инструмент ли незн што требало да го повлече , и остави само да и се среде , ама ние тука одма го решиме и тоа кога и ги поправаа забите.

10. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    5.125
    Баш го чепнав и не е толку испакнато ниту па гребе, сега па повеќе ми оди на тоа дека е некое меко ткиво? Не можам да видам добро, за жива глава не дозволува да му чепкаш низ уста.

11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.821
    Допаѓања:
    8.171
    Ќе го однесеш сега и ќе видат што е. Ќе си бидеш на чисто и ќе гледаш опции што понатаму. Инаку таму имаат техники како ќе го видат. Дома нас повеќе ни се лигават.

12. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.701
    Допаѓања:
    5.669
    Не е страшно немој да се секираш , штом не е тврдо може и само да се повлече побрзо , или можеби да е и некоја реакција од самиот заб ако е расипан да има процес внатрешно . Мислам и ти си во странство ,многу подруго пристапуваат со забите кај децата не оставаат ни точка , и на терминот ќе го средат добро и да не дозволува тој , тие ќе успеат на некој начин , ама нема да го остават така .

13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.744
    Допаѓања:
    14.214
    Ај побарај Epstein pearls дали на нешто такво ти личи. Тоа многу често го има кај бебиња, и скроз е безопасно.

На јolene и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  14. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    5.125
    Ќе се обидам изутрина да проверам пак. Ама по тоа што читам за ова што ми испрати, би требало од секогаш да го има, т.е да е роден со тоа? Дефинитивно немаше како бебе, ќе го забележев порано.

15. Splendor.

Splendor. Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2023
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    440
    Кај моето се појави на 5 месечна возраст, на истото место, бело ама помало од вашето. Излезе Epstein pearl дека е и помина само од себе.

16. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.744
    Допаѓања:
    14.214
    Не, се појавува па се губи.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.421
    Допаѓања:
    20.894
    Користам да. Син ми ќе полни 2 години во петок и планирам да го дотрошам шишенцето што го имам и повеќе да не давам. Откако е роден до денес давам редовно.

18. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.421
    Допаѓања:
    20.894
    Супер поминавме мама. Се вративме вчера вечерта, уште средуваме импресии. Патувањево не охрабри да се шетаме почесто на подалечни дестинации. Мали уживаше максимално. Среќа температурата одма се симна и двете вечери и утредента си беше екстра спремен за шетање. Ептен јако пешачење удривме, секој ден во просек по 23-4 илјади чекори. Он уживаше, дел одеше, дел во количка, дремка надвор на воздух, излезени од утро до мрак. Времето ептен ни се погоди, права пролет 20+ степени. Е сега се вративме назад во зима, ама тоа е што е. Нас секако ќе ни е забавно деновиве, се спремаме за роденден во петок. :inlove:

На kozuf, Carolin., Giiirl23 и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.821
    Допаѓања:
    8.171
    Супер. Баш ми е мило! Сега да спремајте се за роденден :hug::l:

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    5.125
    Дефинитивно е некое меко ткиво, не гребе уопште. Ама не е ни испакнато, не знам како да опишам. Да не го гледаш дека е тука, да се водиш само по допир, не се чувствува дека е тука, како да не постои.

На Ceneva и јolene им се допаѓа ова.