1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.115
    Допаѓања:
    6.413
    Потпис сестро. Ама ич не ми фали сето збеснување и лудување.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.041
    Допаѓања:
    106.650
    Страв ми е да кажам, ама ќе кажам, се смири дете многу последниов месец, друго дете имам. Со муабет се разбираме дури, со Мами ај да се договориме да напраиме ова! и одма иде, ни а ни б.

На 1209, DaisyDream, kozuf и 5 други им се допаѓа ова.
  3. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.177
    Допаѓања:
    2.064
    За колкаво дете станува збор извини? Моево е 20 месеци и прави се со двете раце. Искрено не би го ни форсирала со едната или со другата зошто во моментот најбитно ми е да научи правилно да го прави тоа што го прави, на пример јадење со прибор и сл. Не можеш да знаеш што им е во мозокот и во моториката и мислам дека баш е подобро ако сами сфатат со која рака можат подобро, а не ние да форсираме..

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.029
    Допаѓања:
    6.424
    И ние имаме некој мирен период. Откако му излезе едната 5ка се смири ептен, си има моменти ама со муабет се разбираме. Затишје пред бура јас си мислам дека е, уште 3 петки има за вадење :(

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.041
    Допаѓања:
    106.650
    Ги извади сите Ѕвекослав мој, близнакот на малата на Луна.

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    800
    Не стигнав да ве прочитам ама да се убацам со прашање, особено за тие што имате и поголеми дечиња. Од која возраст од прилика е соодветно да се носат на поточиња и слични настани? Другарка ќе го носела на нецели 2 години, мене ми е тотален нонсенс на прв поглед, ама па ме копка сеа дека мојава е пресреќна меѓу деца и музика, може и не е така бесмислено и ќе се радува?

7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.951
    Допаѓања:
    25.369
    Зависи од детето. На моиве и на двете 2 саати ќе им здосади. Да е театар големава седи ама песнички не.. малово исто има неполни две ама не можам да ја замислам да гледа. Ќе поигра можеби малу и ќе трне по скали да се качува, а мене ќе ми зоврие главата. Ич да не те копкат, има време.

На Bella_Stella, Splendor. и kozuf им се допаѓа ова.
  8. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    883
    Допаѓања:
    3.425
    Моево го носам некаде од 2 ипол години на претстави, мјузикли, кино, дино шоуа, ама искрено мене ми е поинтересно од него :D Лани бевме на една претстава, цела ја помина седнат на земја, свртен со грб накај бината, играјќи си пожарникар со ногарката од столчето :rofl: Како и да е, го сметам за квалитетно време поминато заедно, па затоа одиме, а реално и сега на 4 години не гледам кај него некој посебен интерес, можеби дури накај 5-6 би покажал.

9. sweetgirl92

sweetgirl92 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    473
    Допаѓања:
    1.926
    Зависи од детето. Моето е скоро 3, па ни на крај памет не би го носела... Нема шанса да доседи. За нова година имаше претстава и незнам што ме натера да се излажам, како влеговме по 5 мин излеговме. Таков си е место не го фаќа.

10. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.820
    Допаѓања:
    8.170
    Се зависи од детето. Моето сите животни ги знае и кажува кое како вика. И мислев носењето во зоолошка само додатно ќе го воодушеви. Ама беше тотален промашај, беше рамнодушен и на крај се наплаши од коза :rofl:

На 1209 и DaisyDream им се допаѓа ова.
  11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.951
    Допаѓања:
    25.369
    Според мене не мислам дека местото им е на толку мали деца во театар и кино, супер што заедно поминувате време ама никој не сака да му смета детето додека платило карта за да гледа со неговото поголемо дете кое е заинтересирано стварно за представата. Вашето можеби било мирно али сум била во ситуација кај што дете буквално го реметеше мирот и уживањето на другите. Пак ќе кажам, има време за се.
    Еве мојава е 5г и оди на театар и кино, послено бевме договорени со уште две нејзини другарки и наместо ред, тоа беше ужас. Почнаа да се смеат да зборат и како свесна за тоа дека не можи такво однесување си отидовме дома на сред филм.

На 1209 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  12. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    883
    Допаѓања:
    3.425
    Тоа е до детето. Моето отсекогаш седело мирно или си играло мирно, ако не го интересирало баш да гледа, никогаш не реметело ничиј мир и секогаш имало и помали деца од него на се што сме оделе до сега и немам приметено некои екстремно немирни деца што сметале на другите.

13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.744
    Допаѓања:
    14.212
    Зависи од детето. Ќерката на 2ипол првпат ја однесов на претстава, на 3 год на фестивал. На двете бевме во друштво со други деца на иста возраст, неколку месеца разлика меѓу ќерка ми и нив, и ќерка ми следеше, тие што беа со нас дали 30% од времето воопшто гледаа што се случува.
    И сум била на претстава каде 7 годишно дете правеше неред цело време, организиран роденден со 20тина деца од еден клас, само тоа едно беше проблематично. До детето е, не до возраста. И мислам дека родителот треба да биде реален кога првпат го носи на која возраст и да е дека ако не го интересира подобро е да го напушти настанот отколку да смета на сите останати.

На strelec231992, 1209, DaisyDream и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    1.962
    Моето на Поточиња на нецели година ипол го однесов и беше воодушевен. И аплауз им даваше и браво викаше и се радуваше и играше. Тогаш дека прв пат го носев на таков настан, за секој случај купив карта најблиску до врата, ако не сака да седи да можам да излезам одма без да вознемирувам други. Ама дете уживаше. Последни ја напуштивме салата. Не можам да ти опишам која радост беше кога ја слушна химната на Поточиња. Цела недела потоа на сите кажуваше каде бил.

На Златно славејче на штотоку наполнети две годинки беше и тоа на двата датуми. Исто супер си поминавме. Во Cineplexx на театарските претстави што беа пред Нова година, на сите беше, ги изгледа од почеток до крај без да мрдне од столче.
    Недела кога сме во Скопје го носам на претставите во Public room, обожава да оди.
    Претставите ги бирам да се 3+ и да траат околу 30-40 мин и ги следи без проблем.

Сега викендов пак ќе идеме на Поточиња и сабота и недела и знае дека ќе одиме и секој ден прашува дали е сабота за да одиме на Поточиња.
    2 години и 5 месеци има инаку.

Нема врска возраста, до детето е. Мојот и по кафани и кафичи си седи, на родендени 20 мислам бил до сега, никаков проблем немало, ултра примерен е.

Последна измена: 9 април 2025
    На warrior, 1209, Isabela23 и 5 други им се допаѓа ова.
  15. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    17
    Majki bebe sabajlevo koga stana imase kako krv vo ligata epten malku i na krevetceto kako tocka krv vaka go vidov ne gledam od negde da tece , dali moze da se griznal vo spienje ili od zabce nesto

16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.005
    Допаѓања:
    24.142
    Со првото дете секаде одевме, кафани, кафичи, в кола седеше по 6 сати в седиште, на претстави, театри не бидејќи тоа му беше фобија, никако не сакаше ни песни ни ништо, ама мирен секаде седеше, в количка си седеше, затоа второво ми наплати и за него :rofl: ни количка, ни кола, ни кафана, ни кафич, никаде не ни се оди со него, нз ни за одмор што ќе правиме, мм вели не ми се оди надвор од државава знам што ќе биди, ќе се премориме, ќе се искараме и се ќе биди само одмор не, лани на 1 година одвај 4 дена издржавме Охрид, нз како ќе го додржам в кола, не седи в седиште, станува, и до Охрид дали ќе издржи саат и пол возење ^_^ а големиот па сака, се радува тој и нз стварно што ќе биди.
    @OneMiss можи се има чукнато, удрено.

На warrior, Carolin. и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  17. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    17
    Da se ima udreno ke placese ova nikakva reakcija.
    Mene me plasi deka vo spienje od nigde nikade

18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.115
    Допаѓања:
    6.413
    На ќерка и се има случено кога излегува заб да има крв во плунката.

На OneMiss му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Isabela23

Isabela23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2014
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    226
    Најдобро процени си сама. Јас го носев на 12 месеци во Филхармонија и супер си помина :) Сака музика, а на претстави уште нема одено, мислам дека нема толку да му е привлечно.

20. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.319
    Допаѓања:
    3.022
    На 2.5 години го носев на проценка и тогаш ми го кажаа тоа, јас и сега не го предупредувам а знае да јади и со лева и со десна. Но ми кажаа дека почесто ако работи со десна да ја форсираме таа рака или обратно.