Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.824
    Допаѓања:
    8.177
    Мене ми кажаа прво одбивање од цице, па цуцла да се тргне. И сега мислам дека згрешив. Требаше помал да му ја тргнам цуцлата. Ама тоа е што е, сега ќе тераме по моменталната ситуација. Џабе мислиме шта би било кад би било, нели ;)

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.062
    Допаѓања:
    18.724
    @1209 среќен роденден на дечкото, жив здрав и најсреќен да е :^::party::inlove:

Јас денеска му удрив генералка, одсабајле со бебо чистевме прво нашата соба за да има кај да спие попладневна. Он спиеше ја горе изрибав. И после ручек баба му го зема, а јас место кафе прередував шкаф со моите фикс идеи. Ама уште ги нема шетаате некаде па сега направив едно набрзина.

Бебо е добар, па и повеќе шета со луѓево му здосадив официјално на детво. :rofl: Со брат ми кога е, јас не постојам само "уко" и вика "укооооо". Него ќејфови и само по газот му оди. Расте јаде збори, мрсули течат и така :lol:

Мислењево повеќе за во мајчински ама тука го почнав :D

На lackygirl и 1209 им се допаѓа ова.
  3. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    148
    Мајка син ми исто беше закачен со цуцлата , има год и 7м. Иако ја користеше само за ноќно спиење, преку ден беше во градинка веќе ми се смачи со цуцлата и ми беше страв за искривување на вилица.

ја исеков на врвот, два саати пред спиење му ја дадов во дневна (нешто што не го добил) и му кажав како глувчето му ја изручкало.

два и кусур саати на секои 5 мин го прашував кај е цѕцлата и викаше “цуце аш”.

вечерта 5мин прокенка и ја остави. Наредниот ден цел ден му ја давав исечената цуцла, истиот муабет го зборевме. Бевме решени со маж ми дека е толку и дека ако треба нема да спиеме(второ откажување ни беше ова, првото не успеавме пошто одеднаш му ја тргнав, не бевме спиени 10 дена зошто одбиваше секакво спиење па потфрливме).

Успешно е одвикнат 3 недели, навечер уште пие млеко со класична цуцла но не прави никаков проблем

4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.824
    Допаѓања:
    8.177
    Моето сам дупка им прави, ги гризе во последно време, и пак му е во уста и не се буни. Ама јас од страв да не му летни некое парче од цуцлата и да се задави одма му ја менувам со нова. Ете сега само што му дадов нова зошто на старата странично дупче и направи, ја изгризал и пукнал и после го гледам бута прсче и пак ја цуца (facepalm)

На 1001Ana1001 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.177
    Допаѓања:
    2.064
    И моево е зависно од цуцла. 20 месеци е, не ја бараше воопшто преку ден, но од скоро научи каде стои и оди таму се крева на прсти да ја види и вика по мене да му ја дадам. Имам пробано и да му ја кријам да викам ја нема уште повеќе плака. Во градинка не му ја даваат, но тој знае дека стои во ранецот во кутија. Преска само што го зедов од рацете на учителката веднаш почна да се тегли по ранецот и да вика циицициии. Еве што ќе се прави не знам...

6. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    1.163
    само решителност треба,кога ќе решите нема и готово.е сега жртва е неколку дена сон ама ќе биди.колку арно толку лошо со цуцињата

На lackygirl, Spidy, Ceneva и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    148
    Така е, проблемот настанува кога цуцлата веќе станува хендикеп наместо помош. Чим навечер почна да се буди викајќи пошто му паднала, и не знае сам да презаспие знаев дека сум ја претерала. Се чувствувам многу полесно и побезгрижно искрено. Следен предизвик е летово и од пелени да го одвикнам

На Isabela23, Lavender13 и Ceneva им се допаѓа ова.
  8. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.824
    Допаѓања:
    8.177
    Убаво напиша. Јас сега го одбив од цицање, барем месец нека помине ќе го одвикнам и од цуцла. Знам дека ќе биде тешко и плачки, ама ќе се спремам за тоа. Се спремав за тоа и за одбивањево, а на крај многу лесно се одбивме без плачки. Таа среќа со цуцлата кој знај дали ќе ја имам.
    Исто планирам пелени на лето да пробам. Сега гледам не е спремен сеуште. Ама за два три месеци доста се менуваат работите

9. Butterfly30

Butterfly30 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2024
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    74
    Не можев да најдам соодветна тема па ќе пишам тука .
    Да ми предложите играчки за 16+ машко
    Веќе све што имаме ни е здосадено, не знам што би земала :mm:

10. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    213
    Знам и за многу дечиња кои само со разговор многу лесно ја имаат оставено цуцлата. Едноставно некои дечиња некогаш се спремни и треба тоа како мајки да го осетиме најверојатно. Секое дете индивидуално, се молам да поминеме лесно со цуцлата ама ќе причекам барем после 2

11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.824
    Допаѓања:
    8.177
    Моето е дива коза :rofl:. Шала на страна, многу е немирен. Ништо не слуша. Само те гледа и прави бељи. Така да чисто сумњам дека ќе упали објаснување, барем не во скоро време :clap:. Ама нека ми е жив и здрав, како ќе биде така.
    Едно нешто се има сменето и многу ме радува. Почна да бара да му читам. И цела сум happy. Дај боже да продолжи така

Последна измена: 15 април 2025 во 23:40
    На LadyInPainting и kozuf им се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.042
    Допаѓања:
    106.689
    Така мислев и јас, моето е буквално магаре на мост, сабајле додека не му кажав Ајде Марио, одиме мајка во градинка, дај раче, не мрдна од место (сред ходник, ни напред ни назад), си сака чоекот објаснување, не е мутаво ко бате што го мкневме кај ќе ни текне.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  13. n0Limits

n0Limits Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2017
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    671
    Dali ima majki cii decinja na 15+ meseci seuste pijat adaptirano mleko okolu 650-700ml vo 24h? sum probala sekako..i da namalam kolicina i da ne dadam mleko, no toa e takvo vristenje sto sekogas mora da popustam na kraj... pie ednas pred dnevna dremka okolu 200 ml, pred spienje nakaj 20h pie 230 ml i ednas okolu polnokj uste 230 ml pa spie do sabajle... ima 3 obroci plus 2 uzini.
    kravjo mleko probano, no ne prifaka.
    Probav i pred dnevna dremka da ne davam mleko, no placese 2 saati bez prestan i ne zaspa dodeka ne dobi mleko. Ocajna sum...a ima okolu 13kg.

14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.120
    Допаѓања:
    6.430
    Повеќе од 180мл, не сум дала Ад никогаш. Колку што се сеќавам на таа возраст стануваше еднаш ноќе. Давав 180мл пред спиење и 180 ноќе, фактички на кај 5 наутро беше тоа. Постепено почнав да и го намалувам ноќното на 150мл, на 120мл, на 90мл, кога веќе сфатив дека од навика станува, а не од глад. До кај 20 месеци скроз и се одвикна од пиење ноќе млеко.
    Сега или давам Ад пред спиење ако побара или чашка јогурт со вечерата.

15. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.063
    Допаѓања:
    760
    Да пробаш вода да даваш место ад ние така се навикнавме наместо ад вода пијат и така заспива, иначе на отприлика колку твоето сама си престана ад да бара и кравјо не и давав.
    Според мене од навика ти бара не дека е гладно.

16. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.025
    Допаѓања:
    1.752
    Toa e mn mleko spored mene. Konsultiraj se so pedijatar. Sto jade vo tekot na denot, znaci ne e bitno deka ima 3 obroci tuku kolku e kaloricna hranata. Jas taka pravev znaci ke davav primer vecera banana biskvita jabolko to sekako ne drzi mn. Pa smeniv davam leb, testenini, meso poveke na primer za uzina 1 davam ovosje dr uzinka davam lebce namackano so nesto.

На n0Limits му/ѝ се допаѓа ова.
  17. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    1.141
    Мајки што спрејче за затнато носе користите да е ефикасно? 13м имаме

18. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.673
    Допаѓања:
    9.290
    Ocean bio aktif од зегин солен раствор ама дека јака прскалката кива исфрла сè

На malecko5 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.824
    Допаѓања:
    8.177
    Дали имате користено од кремите за сончање на sun dance на дм што се?

20. n0Limits

n0Limits Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2017
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    671
    Ne prifaka voda nikako, vristi dodeka ne dobie mleko...

На ija му/ѝ се допаѓа ова.