1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.988
    Допаѓања:
    25.541
    Сите тие мисли ги имаат, имав на почеток и криза во смисла бебе не сакав да го гушнам пред дада да не се осети неубаво и само плачев. Помина за месец/ два. Мојата имаше кризи некогаш беше понепослушна ама со сестра секогаш со разбирање и љубов. Она е дада што никогаш нема посегнато да ја удри ако и растурила нешто малава или да покажува љубомора. Ја чува во парк, игротеки ептен заштитнички. Љубовта само се дуплира кога ги гледам дека се имаат една со друга, пошо карактерно се различни и кога ќе пораснат ќе се надополнуваат. Јас сум сама, мама е сама, знаеш ли колку ми е тешко што немам полна куќја свој луѓе да ми дојдат да продлавиме нешто? Според мене 3+, најидеално 4г разлика. Иначе ќерка е 10.150кг шо да ти кажам? Јас бев засекирана уште од лани па барав одговори од педикатри и тука да не има недостаток на хормон раст.. ми рекоја не ама чекам за некој месец имаме пак на матичен контрола и уште еднаш да слушнам што понатаму. Моја ќерка 2г со внука 6 месеци исто број носат.. сега летните кога ги извадив 74 шорцеви и се точни.

На Carolin. и lackygirl им се допаѓа ова.
  2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.023
    Допаѓања:
    24.212
    Мене желба за 2ро ми дојде после 4 год :D останав бремена со 2ро кога големиот направи 4 год. Кај мене 4 год и 8 месеци се покажа идеална разлика. Си играат заедно, јадат заедно, спијат сега заедно, малото не заспива без бато, мора заедно, нон стоп го бара, учи се од него (дури и пцовки :D :D прејаки се.

На DaisyDream, Carolin. и medena147 им се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.450
    Допаѓања:
    20.954
    Да и јас мислам дека таа разлика од 3-4 години е ок. Знам дека ќе биде така, длабоко во себе знам дека имам уште многу љубов за давање. Ама сакам барем уште малку да ме има само за себе и да не треба да го дели моето време и внимание. Многу тешко го добив и може и затоа сум дополнително таква. А дека сакам уште едно детенце, сакам. Само уште да се решам.

За килажата шо да кажам ај. Сите подароци што ги доби за роденден се 2-3. Се му е големо и ќе носи дури здравје следно лето. Маички и шорцеви исто и него му се точни лански. Во половинката е тесен претесен, ножињата соленки. Ќе пораснат они, ама очигледно не бива да не се секираме ние. Кај нас 99% е генетика зошто и маж ми и брат му растеле така и биле ептен ситни бебиња/тодлери. А сега се високи, крупни и двајцата. Нема на кој да е ситен, и јас не сум ниска. Ама ќе видиме, само нека се живи и здрави.

На Carolin., strelec231992 и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  4. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.982
    Допаѓања:
    1.735
    И јас се породив 20 дена пред бато да направи 4ри...ама ми е полесно поголем...побеќе разбира , помага ...некогаш знаеме и да се скараме ама се е нормално

На Carolin., lackygirl и medena147 им се допаѓа ова.
  5. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.857
    Допаѓања:
    8.250
    Добро не му беше баш нула. 1 кома нешто не знам точно. Ама така ми објасни ендокринологот дека после 6 месеци како што кажа ти па се до кај 10 тата година кај машките деца тестостеронот мирува. И треба да биде низок. И таму околу 10 години почнува да се зголемува. Јас кажувам што ми кажа детски ендокринолог. А тоа да дека дека до 6 месеци им е ногу висок на машките деца и го викаат ран пубертет.
    Можеш да ме замислиш каква бев кога појдов кај неа... Докторка моето дете ала и нема тестостерон што е ова. И само се насмеа и објасни. И во стилот да беше висок ќе требаше терапија вака си е како што треба.
    И спомна дека затоа децата дур се мали дали машко или женско имаат речиси исти однесувања. Зошто хормоните мируваат.

А кога сме кај облека и моето од лани скоро се му е точно :lol: не е многу подебело од твоето. 11 кг и 100 грама е

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.233
    Точно за хормоните, не е дека немаат ич, низок али присутен. Охооо на 4-5 кога ќе фатат да мастурбираат, не дека тоа го прават од ништо. Јас мака со големиот ептен имав, па сега се нервирам дали дека многу зборев тогаш сега не сака да се пипне, дури и за отварање не сака сам, ќе го болело.

На lackygirl и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  7. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.665
    Допаѓања:
    5.279
    Леле што збориш? Вистина ова??? На 4-5 години??? Јас мислев тек таму кај 10-11, ама на 4-5 како му објаснуваше што (не) треба да прави?

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.233
    Леле ќути, и тоа во школски двор пред сите, бааааммм гаќите доле. Срамови. Ништо, објаснуваш дека не смее. Ми има кажувано воспитувачка во градинка дека детенце додека не се задоволи не се смирувало, цело време плачело, вика го оставав само, другите ќе ги занимавам и ќе среди работа и доаѓа, ќе го измијам, ќе го средам и продолжува играта. Немаат ејакулат нормално, ама имаат дразби.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.023
    Допаѓања:
    24.212
    Screenshot_20250426_172320_com.huawei.browser.jpg Screenshot_20250426_172326_com.huawei.browser.jpg Screenshot_20250426_172340_com.huawei.browser.jpg
    :D да да :D јас никогаш не го спречив и мислам дека од 3 почна, не често. Не треба да се спречува таа фаза е нормална и мора да ја поминат, барај го Фројд.

На DaisyDream, Mother of 2boys и Lavender13 им се допаѓа ова.
  10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.988
    Допаѓања:
    25.541
    И ја сум во шок.. не знаев. Добро што пишавте, да видам така некое ќе мислам нешто не е ок..

А некои со женски деца тука поголеми? Исто и кај нив е или ? Хаха

11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.233
    Исто, една внукичка на 5-6 имаше таква фаза.

12. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.665
    Допаѓања:
    5.279
    Леле каков шок ми е ова не сте свесни :D ќе го оставам татко му да се справи со ова, не можам јас.

На Besbes24, Splendor., Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.023
    Допаѓања:
    24.212
    Да, братучеда моја ко беше мала застануваше на нешто на нога, на топка и се триеше, ние викавме се стега :D

@Lavender13 ништо страшно, ќе си се фаќа и ќе прекини :D ништо нема чисто е. Никако прекинување, нормална фаза.

На Mihaela123456, Mother of 2boys и Lavender13 им се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.233
    Си не, прекинување никако, ни под разно, само зборење. Јас му викав дека тоа е за дома, во соба, не е за надвор.

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.857
    Допаѓања:
    8.250
    Хаха ме пресмеавте. Иако сликата го глава не ми е баш убава :rofl:
    Секако убаво да се знае, да знаеме како да се справиме кога ќе дојде време
    @Bella_Stella убава тема отворивме :$:wasntme:

На lackygirl, Mother of 2boys и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  16. Butterfly30

Butterfly30 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2024
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    78
    До кога трае ова лудило , за све плаче , све што не може све сака и ако не му дадеш плаче се фрла на земја . Не сака со ништо да си игра , не знам веќе ни што играчки да му земам . Нејќе во количка нејќе да го држиш за рака , нејќе да го облекуваш све сака сам а не знае хаос.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.023
    Допаѓања:
    24.212
    Кај првото до 4 години :D

18. Strawberry99

Strawberry99 Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2024
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    7
    Majki, 14 meseci sme, imavme redovno mirno nokjno spienje, sega odednas otkako nastina i se smeni se. Kenka place nejke da zaspie ili se budi vo tekot na nokjta i sedi so saati. Mala pomos, dali e skok vo razvoj, zabi ilj e samo faza i treba da ja izdrzime? Se soocil li nekoj so slicno vakvo? Pomos

19. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.857
    Допаѓања:
    8.250
    Секогаш кога ќе напишеш до 4 косата ми се крева :rofl:, а јас надежна од зборувањето од страна на пријателки, познаници со поголеми деца, и ми велат после три друго дете ќе имаш издржи :drunk:
    Ајде до три нека е (fingers)

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. natash.a

natash.a Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    179
    На 20 месеци пробува да го прекачи бебешкото креветче, ми е страв да успее па да падне, се мислам да ја префрлам на голем кревет ама па некако 20 месеци мислам дека е рано