Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Love86

Love86 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    195
    Pravevme krvna slika koga piese antibiotic za crveno grlo,imase pokaceno CRP no hemoglobimot bese dobar.
    Minatata nedela pak bevme go preslusaa I grloto e vo red. Sega samo ne povtorivme krvna slika,ama ke odime denovive.
    Za imunitet davam madzun I vitamin c,a za apetit vo plan mi e da kupam Kinderimun prasokot,ili Pikovit ili b kompleks
    Znam deka zvuci mnogu loso "silen samar" no iako se iskluciv na moment speak ne bese do tolku silen za da go ostetam uvoto ili da predizvikam potres.
    Do tolku mozam da se kontroliram,no mos taka zvuese vo postot

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.952
    Допаѓања:
    327.211
    му удрив толку силен шамар,го искубав...твои зборови се кои мене ми звучеа малце грубо.Периоди се тоа кај децата и ке се стрпиш.И мојата овој период слабо јаде а мн пребира.Готвам за неа и посебно па фрлам или е цел ден на еден вид храна ама неможам поради тоа да ја удрам .

На eli25, TheSecret, julia87 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.987
    Допаѓања:
    9.354
    Aaaa veruvaj ako imas nejadac ko mojot, i toa sto smee da go jade nekogas ni za ziva glava neke, koga ke stanuva, se tegne, koga site mozni predmeti po doma ke mu gi stavis vo hranilka, koga dvajca pozadi tebe izigruvaat majmuni za da jade, koga posle tri frleni kasi cetvrtata ja isturi od inat, koga posle odvaj edno lazice piknato vo usta povrati od placenje veruvaj i te kako ke poludis i ke ti dojde da udris. Jas mnogu pati vo takva situacija sum so nejadacov i potpolno ja razbiram majkava, AMA nikogas nikogas ne sum go udrila sekogas se vozdrzuvam

На MamacitaBuena и TutiFuti им се допаѓа ова.
  4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.952
    Допаѓања:
    327.211
    сите деца биле нејачади во дел од фаза од животот.Ствара нервоза,и мене ме нервира.Ама едно е да ти доага да удриш друго е да удриш.Биднало веќе да не ја развлекуваме сега. :)

На Annath, eli25, LaDyDoLl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.650
    Допаѓања:
    37.270
    Последно нешто би ми било да удрам дете ако не јаде.
    Па земете си се себе за пример, периоди има кога залче во уста не ми се става, и ај нека земи некој да ме прекрши од ќотек.
    Има деца не јадачи, но затоа сме ние тука, измислувај, лажи, поткупувај и нешто мора да успее. Со ќотек се прави само контра ефект, а сите добро знаеме колку паметни се денешниве деца. Трпение мајки, ќе пораснат за миг па после нема да сакаат ни на маса со нас да седнат :)

На marchi-cool, azelea, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.550
    Допаѓања:
    66.861
    Мајки имаме голем проблем, никако не можеме да и земеме крв на малата. Веке 2 пати ја носиме плаче, вришти уште кога ке влеземе во болница. Ја држиме јас, маж ми и две сестри, без глас останува од плачење и никако не можат да и ја погодат вената. Еве денес бевме втор пат, безвеза ке ја боцне и ништо вели, не можам да погодам, многу е силна, многу мрда . Ми е страв трауми ке има многу се плаши и на крај пак незавршено. 12+ сме. Како се справувате вие?

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.952
    Допаѓања:
    327.211
    а зошто од вена?
    на толку мало дете од прсте се зема

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  8. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.550
    Допаѓања:
    66.861
    Не знам @joy1 овде од вена земаат, и ја врзува раката со ластик и никако не може, кутрото се убава од плачење со ништо не се залажува.

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.952
    Допаѓања:
    327.211
    ау ти беше во Америка
    а болна е или рутински?
    ако е рутински остај ,па пробај за 2-3 месеци пак.Нели ако не е хитно

10. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.550
    Допаѓања:
    66.861
    Да, во Америка. Рутинска проверка е прв пат, пред да наполни година не проверуваат крв. Јас одвај чекав шубе ми беше, гледам дека во мк многу порано земаат. Ке мора да одложиме некое време да подзаборави.

11. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.987
    Допаѓања:
    9.354
    Последна измена: 4 ноември 2017
  12. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.550
    Допаѓања:
    66.861
    Немаа, барем кај нашиот педијатар немаше. Наредниот пат ке одиме во главната болница, поопремени се па се надевам ке завршиме работа овој пат. Не знам како е во Мк ама овде во последно сум толку исфрустрирана од докториве ..

13. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    33.252
    Sinko e skoro 14 meseci I otkako zakaci bronhit go odbi mlekoto.Ne saka ni ad mleko ni kravjo .Samo ednas vo denot mu davam so banana,so biskviti,puding ili cokolino.So oriz I griz ne saka,gi jade napraveni samo so voda.
    So drugo sto mozam da mu davam za sa vnesuva mleko?
    Jogurt pieme po 800grama.

Pedijatarot mi vika nema potreba od grizi pa toj bil golem za da pie cisto mleko.Dovolno my bilo vo hrana da vnesuva. I ic da ne se sekiram koga si pie jogurt.

14. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.987
    Допаѓања:
    9.354
    Cim jogurt pie 800gr nema potreba. Si vnesuva dovolno mlecen protein so jogurtot.

На 24.07 и joy1 им се допаѓа ова.
  15. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    Мајки денес ни беше на гости тазе вакцинирано дете со ревакцината што е на 18 месеци. Јас незнаев за тоа па се дружеа со синко скоро два сати, плус дури пиеше вода синко му го зема неговото шише и наеднаш се напи. После кога ми кажа се здрвив. Што може да му биде на моето? Има место за паника? Сега се размислив неможам да спијам.

16. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    Ништо не му е на твоето дете.

На Верче4 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    33.252
    Јас пак..

Почнав да му давам сируп за имунитет имунобор,но нели треба да се дава насабајле на гладно два часа пред јадење.Но синко не сака уста да отвори(во спиење му го давам)
    Е сега дали можи да му давам сирип насабајле кога ќе стане па по 10 мин. да пие јогурт (нели е пијалок) па да си доручкува?

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.805
    Допаѓања:
    202.806
    Ако има железо не, џабе ќе му го даваш. Многу е некако за дете два часа пред јадење, ама сигурно имало зошто да е така нагласено. Важно е да се ресорбираат корисните супстанци од лекот, а тоа најубаво оди на празен желудник. Почекај барем половина час.

На 24.07 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    Мајки кажете ми лек против кашлица. Малиот втора ноќ неможе да спие му се слева секрет се затнува цело и плаче неможе да спие и се закашлува тоа мислам од секретот што го голта. Докторката ни даде спреј септоаква, вика нема ништо на гради и друго не ни даде, кажете нешто за полесно да го исфрли секретот се дави кутрото не спие и плачи.

20. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    До сега од "лекарства" имаме користено само сируп Mucovit на Erba Vita. Сум му го давала на детето кога било со одлична крвна слика, без никакви симптоми и чисто на гради само кашлало. Педијатарот не ни дава ништо во вакви случаеви ама една позната постара докторка ме просветли за сирупчево. На природна база е и со две пиења кашлицата ни исчезнува скроз.

На Верче4 му/ѝ се допаѓа ова.