Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.875
    Допаѓања:
    8.272
    Па мислам дека не си во право. Сончањето е процес што ниту еден крем не може да го спречи. Тие креми се за да се заштити кожата од изгореници од сонце. Да не дојде до црвенило, и да тоа сончање биде постепено и здраво. Тоа е мое гледиште нормално ;)
    Инаку за сега мачкам пред самото излегување надвор. Не го мачкам пак дур сме надвор. Може и треба ама не гледам потреба за сега.

2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.045
    Допаѓања:
    24.249
    Јас ништо не мачкам :tmi:

На Mother of 2boys, Besbes24 и јolene им се допаѓа ова.
  3. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    5.329
    Спф не е алатка за безбедно сончање, не постои такво нешто. Буквално функцијата на спф е да спречи продирање на ува/убе зраците длабоко во кожата и да предизвикаат нејзино оштетување.
    Доколку си фатила барем и малце “боичка” по нашки, штетата е веќе направена.
    Црвенилото се уствари изгореници, и во зависност од организмот и типот на кожа, може да бидат минимални или со посериозни последици (пликови, отоци).
    Иначе јачината на спф е должина на трање на заштитата, доколку не се лажам 100ка е околу 3 часа, помалите имаат пократко траење.
    Може сега и не е толку јако сонцето во поглед на јачина на зраците, ама после долга зима и неизложеност на кожата на сонце, итекако знае да создаде баш непријатни проблеми.

4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.875
    Допаѓања:
    8.272
    Е не мачкам се уште често. На одмор мачкам на секое хаха. И кога сме изложени повеќе време. Малку е само пред излегување очигледно. Ама ништо не му фали, арен си е. На тоа малку мачкање значи ок е :lol:

На DoubleK и Lavender13 им се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.471
    Допаѓања:
    21.020
    Кога беше 4 месеци, на првиот летен одмор го мачкав со Гамарде на секои 30 мин, а скоро 90% од времето беше под чадор со Ув заштита и пак фати боја. Како би го објаснила ова?

6. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    5.329
    Спфот не е 100% заштита, затоа и пишав дека не постои такво нешто како безбедно сончање и изложување на сонце. Спфот е само филтер, конвертира еден тип зрак во друг вид.
    Заштитата може да се намали при допир со песок, вода ( доволно е и потење ). Единствена 100% заштита е избегнување сонце.
    А самата појава на боја е одбранбен механизам на телото, значи дека сончевите зраци веќе си го направиле своето.
    Јас еве трето лето по ред користам и ув костим за на плажа за него, досега не сум приметила да има боја.
    На лицето да, ама тоа го препишувам на фактот дека цело време се чепка по лицето и што и да намачкам, не држи.

7. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.910
    Допаѓања:
    8.636
    Оди сваќе како сме си се нашле.
    Јас до сега не мачкав. Па април беше бе мајка му. Знам дека е штетно и опасно и се. Ама не сме јули да му се невиди и не се по цел ден голи под сонце.
    Малата е со потемнети рачиња, шо си игра по надвор.
    Купив капа со такво парче и накај вратот што фаќа, откако ја видов. Почнав да мачкам откако ми рече у градинка да ги мачкаме. Предходно не ми ни текна. Сега и таму крема треба да носам.

На Carolin., fana и lackygirl им се допаѓа ова.
  8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.045
    Допаѓања:
    24.249
    Исто, не биле многу изложени на сонце досега, затоа и не сум почнала. Немам ништо земено.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    5.329
    ТУка крема побараа од градинка уште почеток на април. И навистина не се голи, ама цел ден се надвор, многу знае он да се тргне од сонце, си копа во песокот, таман му е топличко таму.
    Таму бар знам дека мачкаат на секои 2 часа, ги земаат сите и наеднаш ги шлапаат.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  10. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.167
    Јас ги имам пробано скоро сите- ова од ДМ, Мустела, Веледа, а најзадоволна сум од Каротен Кидс и јас со истото се мачкам околу едно шише и пол до две на лето за трите :)

11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.045
    Допаѓања:
    24.249
    Кое?

Прикачени фајлови:

12. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.167
    На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.875
    Допаѓања:
    8.272
    @DoubleK Јас лани го користив каротен и јас сум задоволна. Ама тоа ќе земам кога ќе почне појако сонце и кога ќе имаме поголема изложеност. Не ми се даваше толку пари за уште од сега кога не сме многу изложени и да го фрлам недотрошен. Сепак имаат рок од кога ќе ги отвориш, колку време таму три месеци мислам дека беше.

На DoubleK му/ѝ се допаѓа ова.
  14. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.167
    да, ние дека трите и бели и нон стоп ми се исплати искрено. А мене ми се допаѓа оти лани на сред јули во најјако сонце не заштити и затоа продолжувам,

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.875
    Допаѓања:
    8.272
    Е друго е кога користат повеќе особи. Јас само за синко. Јас за себе користам послаб фактор.

16. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.134
    Допаѓања:
    3.983
    Треба да примаме вакцини сега на годинка, мрп сакаме да ја одложиме. Како сте постапиле вие што сте ја одложиле? Ви правеа ли проблем, ве прашуваа ли зошто одложувате? Ми треба ли потврда некоја? Да се подготвам :D.