пазете со ваквите сирупчиња,не се препорачуваат испод две години да се даваат.Овој конкретно има во него мед,бел слез,рибизла,тегавец ,тимијан,еукалиптус.Некои деца може алергија да покажат на некоја од супстанциите.
Секако дека на било кој сируп треба да се проверат состојките дали има детето некаква алергија и првиот пат да се даде 2-3 капки па да се почека неколку часа да не има некаква реакција. Инаку убаво joy ме потсети, на упатството на сирупот пишува над 2 години а на син ми му дадов кога имаше година и 7-8 месеци. Многу се мислев и ми беше страв ама докторкава ми кажа дека го давала на дечиња над година и од сите овој и бил најделотворен. Не те убедувам, напротив. Го споделувам моето искуство и мојот лек. Секако консултирај се со лекар. Се надевам ќе ви помине брзо. Инаку сирупчево сум го давала 3 пати до сега по две три дози и ни завршило работа а секој пат за кашлица лекот ни е лажица мед од борови иглици. Од кога ми донесоа немам никакво лекарство употребено.
Мајки, пред недела дена на детево мое му падна обетката и стоеше без обетка. Денес пробувам да ја ставам, но никако не можам. Од назад кога потстегнав како гној нешто течи по малку. Можно ли е да е зараснато местото? Да пробувам пак да ја наместам или...што е паметно? Имала ли некоја мајка слично искуство?
Stavi ja a prethodno namackaj ja i obetkata i uvoto so antibiotska mast. Ako ne ja stavis ke treba pak da pravite dupce
Жени очајна сум ќерка ми никако не прифаќа храна. 13+ е а од 6м почнавме со цврста храна и од почеток е иста песна, 1-2 лажичиња преку сила ке изеде. 3 пати дали се има десено да изеде 100 грама кашичка. Не знам што ли не пробав, и давам и сама да јаде парчиња, само ги фрла. Немам волја веќе да готвам, само правам и фрлам. Се си велев ајде мала е уште, ама многу се нервирам кога гледам по групиве мајки постираат полни чинии и пишат дека бебињата сето го изеле а ние одвај едно лажиче. Се тешам со тоа што цица барем и убаво си напредува, 12 кg има. Многу често цица и по тоа гледам дека е гладна ама не сака храна. Не знам дали правам нешто погрешно. Ве молам за совет.
18+ месеци сме и имаме 12 кг Исто сака сама да јаде во спротивно ништо не става во уста И давам и нејзе едно тањирче и внатре и ставам од јадењето малку колку да е мирна а јас ја хранам...колку што се може да не без ништо Пробај со цртани,песнички... И ние се мачиме во последно време со јадењето
@SofiMar_ и мојата така ми правеше до дека цицаше.Се готвев и фрлав. Решив да и ги намалам подоите и да ја доам само пред заспивање.Кога не сакаше да јаде не и давав да цица и чекав да огладне кога ќе огладнеше почнуваше да јаде. Сега не многу ама многу повеќе од претхидно.Сите ми велеа се лажи со цицето не и давај нон стоп цице и беа во право.Од кога ја одбив почна да си јаде повеќе.Пробај не нуди цице штом не јаде одма да огладни малку и да знае дека треба да јаде. Исто пробај да нр и даваш само блендирана храна може сака залчиња и да џвака или обратно ако и даваш залчиња пробај блендирано. Има и деца што не се многу по јадењето како мојата
Zdravo na site clenki napravi malata 18 meseci i denovive sum zagrizena poradi sto fontanelata ne i e se uste zatvorena ,dr velea do 18 ima vreme ima ajde cekav no ne i e uste .Nekoja so slicno iskustvo podocna da se zatvori fontanelata ,treba li da odam pa lekari ili da cekam do 24
Син ми имаше широко отворена фонтанела и мн споро му се затвораше. После вториот роденден скроз му се затвори.Ама појди си на доктор прашај за секој случај.
Do 2 godini treba da se zatvori, ne se sekiraj. I onaka na 18m se odi na ortoped kje vi kaze ako se dr e ok nema mesto za grizi. I mojot e so seuste otvorena, 16m e
Da ve prasam za sovet I.mislenje.. moeto sonce ima 19meseci, pocna nosot dq mu tece, imase 2 dena temperqtura ama samo vecerta I odma my se simnuvase.. uste malku zatnat. Ama mnogu e smenet, samo place, se luti za se I seto, ne spie ic mirno, se budi I place vo son I samo mene me bara a jas sum trudna veke 6 meseci
Da prasam koj probiotik e najdobar da se dava podolgo vreme i sto vlijae na imunitetot na deteto citav negde no ne zapamtiv
Мајки што е најдобро за затнато носе..Синко од синока неможе да спие не му тече само му е затнат..Обично кога се разболува и му се растекува па ке видиме..Дали инхалации, капки или спреј..?
Синока го инхалирав му олесна малку и после 10мин пак му ставив потоа спреј се мачеше околу 2часа и заспа..Утрово пак го инхалирав па ке видиме вечерва како ке бидеме..Ти благодарам @danichap Мајки пак јас цел ден детево не спиеше и уште не сака..Очи чеша се тегне плаче очите му се црвени многу и внатре и однадвор и капаците..Се гледа дека му се спие ама цело време се чеша и кенка..И главата ја чеша рани се направи..Искуство некој..?
Ако има проблем со носето не може да заспие зошто не може убаво да дише. Нас ни помогна сецкан кромид по глава односно под креветчето каде што спие. Мојот кога има затнат нос кашла од тоа што му се сливаат мрсулите во грло. Само кромид ни е спас. Мислам дека @danichap првпат го примени. Смрди корне цел стан на кромид ама ефективно е па сите се наспиваме. Инаку јас инхалирам вадам мрсули па прскам спреј кога е многу затнат. Може да не спие и ако вади заби. Го боли па има мака.
Незнаев во која тема точно да пишам па ајде тука некако најприкладно ми дојде.Ние сме 16 месеци и уз муабет со една братучедка ми кажа дека детенце на иста возраст знае да покаже кај му е носето устето мешето колку години има.Син ми ништо од ова не знае,ама ни јас не сум се потрудила да го учам.Тоа дете за да го знае сето тоа претпоставувам дека постојано му повторувале па научило.На пр му викам како ти прави носето ми покажува диши со него ама кај е носето не покажува а нели нормално знае каде му е.И сега прашањето ми е дали јас треба да работам на тој начин со него да му повторувам и да го натерам да научи нешто.Јас по цели денови му зборувам му се обраќам си играме си редиме играчки итн само незнам дали со ова грешам.Дали сам ќе си учи или во ред е јас да му кажувам и барам повратен одговор.Знам дека сите деца се различни и се ама кога ќе ми кажат за некој пример што е тука со возраста неможам а да не се запрашам дали е во ред моето дете да не го знае тоа.
Твоето дете сигурно знае нешто што другоно дете не го знае. Многу мразам луѓе што ми прават вакви споредби, е зошто не прави вака, е зошто ова, зошто она, на комшивката детето знае и слични такви компарации. Секое дете е различно. Ич да не се секираш. продолжи да му зборуваш, да си играш со него, ке си научи се.