Прашање до мајките што ги дојат децата после годинката: како се справувате со коментарите од околината? Позадина: Стварно не мислам дека е нечија туѓа работа да ме прашува и да ми кажува дека треба да прекинеме кога не сум побарала совет дали треба или не или не сум се пожалила во муабетот со дотичните личности. Не сум конфликтен човек генерално ама ова така ме тригернува што ми иде да се расправам. Не знам да се справам и да одговорам добро без да се изнервирам.
Мајка на две доени до 2г т.е второво уште цица 25месеци полни. Немам добиено коментар ама побогу шо имаш да објаснуваш и да слушаш коментари за твое тело и твое дете? Моја работа велиш и крај на разговорот
Доењето е одлука на мајката и бенефитите се докажани научно, но пробај да не си ги земаш при срце коментарите и советите зашто не сите се злонамерни. Мене сестра ми некаде околу 12 месеци ми рече подобро е да ги одбиеш кога се помали зашто после е потешко. И беше ужасно тешко навистина. Последните месеци пред да ги одбијам посакував да ја послушав
Се осеќа разлика меѓу добронамерни совети и прашања околу доењето; се осеќаат и некој зајадливи личности, што сакаат да се направат попаметни и не знам што уствари сакаат да постигнат, да се направат над тебе. Ама откако го добив син ми, не се замарам со никој, ама баш никој. Он ми е важен, да е среќен. Ако не сака да се гушка со комшиката, тетка му или братучедите, не мора. Ќејфови нечии да исполнува не треба. Нека ми е здрав и среќен. Така да следно кога ќе прашаат @kozuf , речи им до кога сака/м
Јас после 40 дена имав коментар "ти си будала што доиш, ајде таму шишето и биди раат, градите ќе ги стегниш со крпи и за некој ден ќе немаш млеко"... Сега е 13 месеци и среќно си цица на сабајле и на вечер... Не можам милниот поглед пред доење да го оставам туку така и ќе цица уште долго.. А за коментарите или се правам дека не слушам или им кажувам дека јас си знам што е најдобро за детето.
Јас не доев ама ќе си дадам за право да ти одговорам зашо јас па обратните муабети ги имав Ако не си побарала совет или помош за да не се расправаш врти на сарказам. Јас така се вадев/м зашо од непосакувани коментари ќе завршам у затвор кај и да е
Добро утро мајки. Сакам да прашам како подметнувате овосје на децата. Мојава има 1ипол и освен банана ништо друго не дака да јаде од овошје. Пробав демек и јас со неа да јадам - ми плука. Пробав сама да држи да јаде - не сака. Пробав шарени форми - ни тоа. Летен период е има убави овошки. Дајте triks and tips.
После втор роденден реши дека овошјата се бљак, барем повеќето. Кај нас поминува секое мешавина во смути. Го пие без проблем што и да ставам. И измешано со грчки јогурт. Или ептен ситно сечкано или грубо блендирано и со јогурт. И оставам редовно во нејзините чинии и сечкано и секако, па како ќе проба така. Обавезно како овошна салата од мешавина со овошјето што го јаде како парчиња и некој нов вкус.
Која терапија ви ја дале за вирусна пнеумонија докторката вика дека малу и било спуштено на гради нема температура, крвна слика и црп во ред од симптоми само кашлање и носот од време на време од вчера инхалираме со кортаир ама ево денес уште била истата состојба.
Лошо ли е ако заспива у количка дете од 15 месеци? Со татко му заспива у раце, со песни приказни, се шетат низ собата. А со мене се тегне и у количка го нишкам со бела бука и шшш звуци. Од бебе не заспивал така ама не можам де тегне у раце неќе ни легнат, ни исправен, неќе ни на кревер да се гушка..
Доењето е интимна работа, и одлука само и само на мајката. Дои до кога ви е убаво на двајцата, и уживај. За одговор, слободно можеш да си безобразна, затоа што самото прашање е безобразно. Јас доев до 3 години. Оние што ме знаат, или нежно пробуваа да кажат дека е доста, или не кажуваа ништо, затоа што ме знаат дека сум конфликтна особа. Оние па што се дрзнуваа да зборат, а не ме знаат, најчесто добиваа коментар дека ке дојам до 1 одделение. Спреми се, ке помине ова со доењево, па ке бидат пелените на ред. Пред 2 години некаде ке ти кажат дека ние сме ги фрлале на 1 година и ти доцниш.
Можно е од никнување на 3ките да крева 39+ температура? Некои доктори ми викаат од тоа е.. Нема никакви симптоми, за проверка на крв ми рекоја да поминат 3 дена за да покаже точно. Пред две недели беше со антибиотик..
Можно е , ама провери си крвна слика ќе видиш. Ние сите заби ги извадивме со 40 температура.( 1-2 дена ). Никакви други симптоми , крвна слика супер све . Препишаа на забите