1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Madi

Madi Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    155
    Да препорача некој добар орл за дете 14 месеци?

2. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    49
    Majki care za modrici da nema ? Jas stvarno neznam od kaj mu se modricive ama sekoj den ima po nekoja nova sto paga sto ke se cukne samo mackam so frezyderm ama ne e ubavo nonstop da e so modrici neznam kako da go naucam da pazi . Preeska se pikna pod masa nejkese da izleze na iskacanje lupna celoto pak trcam mackam.

3. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    873
    Ќере таа возраст едвај по 2 почна да врзува и тоа неразбирливи и ретко. Зборам и јас цело време како што викаш ама не пали :|

4. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.230
    Допаѓања:
    19.261

Немој да ги споредуваш, воопшто. Сега заедно да ги ставиме може синко ке збори повеќе ама девојката да е понапредна во нешто друго. Има деца не зборуваат па наеднаш почнуваат со цели граматички точни реченици. Додека некои порано почнале па им треба подолг период да почнат убаво да зборат.

На WhiteCat33, _Nofilter_, Butterfly30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. _Nofilter_

_Nofilter_ Нов член

Се зачлени на:
    Четврток
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    8
    Утре одиме кај Бомјанска - Струмица , ќе споделам искуство. Инаку ми ги препорачаа и Зографски - Велес и ПЗУ Аудитус- Скопје. Само барај со време , бидејќи немаат термини.

На Madi му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.230
    Допаѓања:
    19.261
    Го боцнаа вчера со мрп, нема темп вака весел е, јаде, трча скока не допира ама на спиење квичи и ноќеска и сега. Му ставам ладни облоги ама ништо нема на рачено само малку црвено кај што го боцна. Што му е со квичењево не знам ко кутре некое е, само спие ке се заврти ке проквичи и ке продолжи..

7. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.319
    Допаѓања:
    2.069
    Може да го боли рачето, па затоа така прави во спиење.
    Покачена температура најчесто може да се јави 7-12 дeна после боцкањето.

На kozuf и Carolin. им се допаѓа ова.
  8. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.395
    Допаѓања:
    18.633
    Дај му еднаш далерон нека му ублажи симптоми. Кај мене големиот на 8ми ден качи 39тт.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  9. WhiteCat33

WhiteCat33 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    2.071
    Колку треба да е прозор на будност кај бебе 1 година? Успивањето стана се потешко и потешко:( мислев скок е ќе помини ама не уште полошо стана. Како ги заспивате на оваа возраст?

10. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.230
    Допаѓања:
    19.261

5 саати. Стануваше во 7, дремка во 12 до 2-2ипол, вечерта во 8-8ипол спиење.
    Следи го ама одприлика толку им е. Нас најтешка транзиција ни беше таа на година, од 2 на 1 дремка.

На _Nofilter_, DELFINA81, WhiteCat33 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.780
    Допаѓања:
    10.844
    Ние сме сега во таа таранзиција од 2 во 1 дремка :sweat: 13 месеци се.
    Спијат во градинка,арно ама дома околу 16 30 - 17 како пак да им се приспива,никакво време е тоа.Ако не дремнат стануваат кисели,се им смета....
    Сакам што побрзо да преминеме во 1 дремка,да не се замарам со успивање :D
    Вие кога преминавте во 1?

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.600
    Допаѓања:
    1.448
    Ние преминавме мислам на 11 месеци некаде или порано, не ми текнува и се до ден исто, и преку викенди.

На DELFINA81 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.780
    Допаѓања:
    10.844
    Супер,така е полесно со 1.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Isabela23

Isabela23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2014
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    309
    Какви сандали или папучки да му купам да може да ги носи без чорапи? Има ли некои што сте задоволни? Не сака чорапи, топло му е. А страв ми е без чорапи да не му се разранат нозете. Што носат вашите синчиња :)

15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.875
    Допаѓања:
    14.538
    Најтешка е промената од 2 дремки на една, ама највредна. Како да ти се дуплира денот ќе се осетиш, на позитивно. Двете деца одма после годината им сменив на една дремка, ама јас имам деца што многу малку спијат. Може да стане пред 6, да спие 1ч накај 12ипол и да заспие во 21ч. Се случува да поспие 2 саата, ама може и 40мин, почесто е пократко. Ама спие цела ноќ. Знам за деца што држеле две пократки дремки и до 2 години.
    Ако им се приспива пак накај 5, најверојатно им е кратка дремката во градинка. Им галамат деца околу и ги будат. Јас сепак би рекла издржи ја кризата попладне и легни ги порано, може и пред 8. Што побрзо се навикнат на една дремка, подобро за сите.

16. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.230
    Допаѓања:
    19.261

Почна околу роденденот да ми меша еднаш со една, после со 2. Ама на 14 месеци се стабилизиравме со 1 и така тераме од тогаш еве уште нареден месец прави 2.

На DELFINA81 и DaisyDream им се допаѓа ова.
  17. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.919
    Допаѓања:
    4.955
    Е а баш сакав да пишам син ми ептен малце спие. 18м е, премина на една дремка. Сабајле 6:30-7 се буди. Дремкава зависи , некад 10:30 некад 12 заспива. И спие од еден час, до два и пол часа, кога како. До вечер криза го фаќа попладне кај 17часот ама не заспива. Околу 21:30-22ч вечер е куфер. Значи да не му се секирам. Јас поспанка од него сум, овој на татко му е :D

:hai:
    FB_IMG_1751451107514.jpg

Последна измена: 2 јули 2025 во 12:13
    На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.875
    Допаѓања:
    14.538
    Мене двете деца ми се на минимум спиење од секогаш. Ако на одредена возраст требало да спијат пример над 14 саата, тие спијат вкупно 12-13 во 24ч. Уште како новородени, каков буден прозорец од 30мин, дирекно по 2 саати будни биле :lol: големата на 2ипол години веќе можеше да истера ден без дремка. И малиот исто така ми личи дека ќе направи.