Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.121
    Допаѓања:
    25.971
    Ако уште имате две дремки, 9 саатот е касно за станување, втората дремка е ептен касно, таман да наполни батерии за да заспие во 11 вечер.
    Доколку ви одговара 9 саатот станување, пополека укинија втората дремка. Така ќе ти заспие порано и ќе почнете да фаќате ред со по една дремка која ќе тра саат и пол минимум.

На firequeenn му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.158
    Допаѓања:
    24.523
    Исто ќе речам 2 дремки се многу ако станува во 9ч. Време е за 1.

На firequeenn му/ѝ се допаѓа ова.
  3. _Nofilter_

_Nofilter_ Нов член

Се зачлени на:
    26 јуни 2025
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    11
    Апдејт : Докторката е одлична. Смирена, знае како да го заигра детето. Прегледот помина ептен безболно и мирно.

На kozuf и Madi им се допаѓа ова.
  4. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.121
    Допаѓања:
    10.485
    Мојов последнава недела ја исфрла втората, му се спие после градинка ама шанса нема да заспие и во 7 кома е.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    3.056
    Јас му земав од К&К и е без чорапи. Претопло е мајка за чорапчиња. Има убави сандали, напред се затворени кај прстите, а отворени од страните и назад да му дише ноџето

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Isabela23

Isabela23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2014
    Пораки:
    389
    Допаѓања:
    310
    Има и он такви од таму, но се жали кога е бос. Мислам дека не му се удобни. Ајде нарачав од Ипанема да проба :)

7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.158
    Допаѓања:
    24.523
    Мајки не се трошете многу за сандали, само 2 месеци ги носат (ако воопшто ги носат) повеќето деца преферираат патики оти посигурно се осеќаат. Големиот носеше сандали само 1 лето ко имаше 2 и пол год, потоа секое наредно купувавме и така стојат скроз нови. Патики си носи сите лета, во жешкото секако се дома.

На јolene, kozuf и DaisyDream им се допаѓа ова.
  8. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.241
    Допаѓања:
    19.309

Моево има како сандала патика од кога ги земавме друго нема облечено ама јас и на босо и со чорапи му ги носам.
    20250609_113706.jpg

А такви како крокс купивме на одмор во џамбо пошо немавме влечки за на плажа па идеше со сандалите ама вечерта сакаше пак да ги носи, а тие полни песок па барав да му купам или такви како патики за во вода или некој сандалки излегоа влечки на крај. И сеа ги мкне сегде нив оти биле со кола :rofl:
    20250701_083004.jpg

На AngelOfArh, TammiB5, Skyler81 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    652
    Допаѓања:
    873
    Тешка транзиција, исто бевме и ние со градинката, до кај 15 месеци бараше да спие дома пак. Ама во градинка спиела кратко па затоа после беше уморна. После почна по 2 саати да врзува таму, и дома си беше ок без друга дремка.
    Иначе за да издржи ја занимавав со деца да си игра, иготека, скокање, боење, зима беше па тешко искрено.

10. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    9.482
    Сезона на голи колена, неспретно трчање и одрани колена- отворена
    Прв пат одра коленца, не страшно малце се гледа како крвче ама ништо страшно но сепак совет за
    Чистење, со што?
    И дали да земам некој спреј за поголемки одраници? Реално нас не дека не носеле на доктори или ни ставале нешто (освен 70° ракија на дедо :rofl:) ама сепак сакам да сум си спремна зошто сум си паничар :wasntme:

Дома имам кутија со газички, бетадин, фластери, некое кремче за рани ама за да си имам и со мене за надвор нешто за прво чистење/мачкање?

11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.158
    Допаѓања:
    24.523
    Ништо, бетадине ако ти стои, ако е подлабоко удрено, ако е површински ништо, мојве не стојат за мачкање.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    4.960
    Octanisept ти е безбеден, мене за дезинфекција на пирс ми го дадоа, и баш пишуваше дека и за бебиња е безбеден.

На kozuf и Fenix05 им се допаѓа ова.
  13. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.121
    Допаѓања:
    6.661
    Хидроген и јод ставам на подлабоки рани, гребаници веќе не ни гледам кај има, зашто кај па нема :D Уште ова да го мачкам по 100 пати на ден и кај ми е крајот.

На Butterfly30, Fenix05 и lackygirl им се допаѓа ова.
  14. Oxsana

Oxsana Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    406
    Мајки имали простор за паника што ќеркичката се оди на прсти. Уште не е проодена, а сака да оди по цел ден ја држам за раце или една рака кога ја пуштам сама да ја гура проодувалката си ја гура но се е на прсти некогаш знае да застане на цела нога и тогаш гледам дека е стабилнано но пак се крева на прсти. Кога ја ставам да стои и ја викам да дојде да пушти чекор таа се смее и паѓа накај мене не пушта чекор, и од градинка ми кажаа дека никако не пушта чекор кога ја викаат туку си седнува.
    Имам закажано на ортопед. Сакав и ваши искуства. За некој ден 13м ќе наполни.

15. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    13.333
    Син ми има 15 месеци и јаде се. Проблемот ми е што кога ќе понудам храна на парчиња не ја сака баш, ја гмечи со рачињата или ќе ја џвакне еднаш два пати и голта. И тешко му проаѓа низ грло. Дајте совет како да го префрлам на покрупни парчиња храна? Мислам доста е со блендирано, некако голем ми е веќе за блендирана храна. А со лажица сам си јаде без проблем, ама со парчињата ми прави проблем.

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    13.333
    И син ми е иста возраст и оди на прсти. Ортопедот кажа дека е нормално. Нема потреба за паника. Ќе се пушти наеднаш можеби во градинка не се чувствува слободно и безбедно. Кога ќе оди самостојно ќе застане на ноџе стабилно. Тргнете ја проодувалката, дајте и ја омилената играчка да дојде да ја земе од кај вас така ќе се опушти повеќе.

На Oxsana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.881
    Допаѓања:
    14.555
    Треба да оди на прсти, така се намалува мекото на стапалата за да има подобра стабилност. Лошо е само ако воопшто не може да згази на цело стапало. Ако може да згази ама намерно оди на прсти, сосема нормално е.

Не можеш од блендирано дирекно парчиња, особено не на вака поголема возраст, очекувано е да се буни. Пробај во блендирана каша да ставиш една состојка пасирана или рендана (пример во целата манџа само компирот или само морковот, другото се блендирано). Кога ќе се навикне на тоа, почни се да пасираш, после некое време ситно сецкано (како за руска салата големина на парчињата). Во меѓувреме нуди цели јадења, зависи колку заби има, парче јаболко/краставица/леб, чисто да вежба џвакање, дури и да не го јаде, и да глода е добро.
    Се е навика, ќе му треба време ама ако се оди полека ќе се адаптира на текстурата. Само затоа што е поголемо детето не значи дека може наеднаш да јаде се, буквално треба да научи да голта од ново кога јаде цврста храна.

На Baby-bubu и Oxsana им се допаѓа ова.
  18. Oxsana

Oxsana Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    406
    Да пробувам со играчка таа ќе шочне да се смее и веднаш паѓа накај мене без да проба да појде со ноџињата, го сваќа тоа како игра. И надвор кога сме застане убаво на цела нога и јас ги тргнам рацете за да стои сама и таа си стои стабилно ажа штом примети дека сум ја пуштила веднаш паѓа и се смее. Не таа си згази на цела нога ама многу ретко кога сака таа тогаш. Инаку не знаев дека така добива стабилност. Ме загрижуваше тоа што нема човек што не ми кажа леле се ти е на прсти, како балерина, па и меѓу себе кога поминуваат и ја гледаат коментираат види на прсти оди, а ние се сме на улица и одиме по деца, ритаме топка и секој ја гледа. Исто и дома носете ја на ортопед, абе ич не застанува на цела нога, како ќе прооди ова дете кога е се на прсти :@ И ми влеваат страв и паника. Ви благодарам малку се смирив и нема да се замарам.

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.880
    Допаѓања:
    203.026
    Како што ти кажаа, нормално и пожелно е да оди на прсти оти така правилно се развива стапалото. Без грижи, ќе прооди детето. Дури и откако ќе прооди, ќе оди на прсти, ќе видиш и самата.

На Oxsana му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.241
    Допаѓања:
    19.309

Моево оди од 13 месеци сега има 22 ама периодов а е бос оди на прсти нормално е? Знам читав дека треба да одат на прсти да се оформи ноџето убаво ама и после толку време? Со патики/сандали нема проблем ама дома а е по чорапи на прсти оди обавезно..