1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.038
    Ти благодарам за одвоеното време. Мене мезамисли ова во спојлер што стаив да не е нешто

2. Ena05

Ena05 Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2019
    Пораки:
    943
    Допаѓања:
    1.040
    Не знам дали пишувам во правилна тема ама ми се виде како најактивна па затоа решив тука. Син ми ќе биде 17 месеци кога ќе одиме на одмор. Е сега прв пат ќе биде да одиме на подолг пат и да се вози толку време во кола. Прашањето ми е со што ги занимавате тоа време во кола? Моето не застанува и ако не спие не знам што ќе правиме, така да било каква идеја е добредојдена :)

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.265
    Допаѓања:
    111.626
    Ни под разно не доаѓа во предвид надвор од седиште на 2г. И моето малото не сака седиште, ама одиме кога спие и тоа е тоа. Пример тргнете во 4-5, ќе спие и тоа е тоа. Ако не играчки, таблет со цртани и тоа е тоа.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.685
    Допаѓања:
    1.475
    Тешко мене, малата 1 год не прифаќа седиште и крај...
    премногу мрда де десно, де лево и да стои и да седи да цица итн...
    се молам Господ да не не фати полиција... а за син ми не е проблем, си седи мирен.
    мислам за натака нема да е проблем пошо сигурно ќе спие ама за назад здравје накај 17-18часот ќе си тргаме..

5. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.231
    Допаѓања:
    10.706
    Јас да ви кажам сум ги оставала да си поплачат ако нејќат во седиште, па после си седеле. Најголема грешка е да го извадиш од седиште, после ќе знае дека има опција надвор од седиште да седи.
    Двајцата се од раѓање во седиште, големата е скоро 4, малото 13 месеци и нема попуштање. Кенкање, плачење, све сме истрпиле само за да не се извадени од седиште. И јас не им седам позади, сами се двајцата, вода, бисквита им подавам само, нема префрлање позади

На WhiteCat33, Thinkerbell., Giovanna и 10 други им се допаѓа ова.
  6. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.288
    Допаѓања:
    3.197
    Па не е тоа дали полиција ќе ве фати или не, станува збор за безбедноста на твоите деца! Секунда е во прашање, каде што го ставаш ризикот на детето бидејќи плачело :shake:
    Подобро да е заштитено и да плаче него ли да биде црна хроника на крај!

На Spidy, Калатеа, Fenix05 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.265
    Допаѓања:
    111.626
    Aма дете на 1г е доцна да се учи на седиште, тоа ставаш од раѓање и нема мрдање. Плачел и мојот, на првото стојалиште сме застанувале да го смирам и назад. Се имаме вратено и од прва патарина да го заспијам за да тргнеме пак.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.685
    Допаѓања:
    1.475
    Нема потреба од такво нешто, јас си знам дека е ризик меѓутоа немавме кола пред тоа и затоа е сега малку потешко да се научи дете на 1 год како што вика и Ангел, ама ќе се потрудиме да се навикне барем .. ќе се залажаме некако

На WhiteCat33 и Tea SK им се допаѓа ова.
  9. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.034
    Допаѓања:
    8.520
    Сето тоа супер звучи. Моето седи во седиште со судни маки. Цртаните да не се до центарот во нашиот град не стигаме, а не подалеку. Го имам вадено од седиште да се смири зошто толку многу хисерија го фаќа, помодрува од плачење и толку многу пробува да излези од каиши цело седиште го крева, и целиот е бележан после од неговото тегнење. Нормално застануваме и го вадам да се смири. Има деца што не може да го оставиш да плаче. Верувај ми таква глетка и напад на хисерија не сакаш да видиш, и тоа ради фактот што е врзан. А од мал само во седиште се вози. Ете го две год направи и се уште е тоа така, ама со многу големи маки.

10. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.427
    Допаѓања:
    19.855

Потпишувам за ова. Ние до сега во седиште и без цртани се возиме. Ама од мало го возам и сама со мм кога сме на долг пат и јас седам со него научен е позади и сам да биде.
    На гости кога бевме кај што сме кумови доаѓаат пријатели нивни детево размрсулавено цело плачело се гледа, и што е работава, не сакало да седи во седиште ама родителиве напред детево позади они возат.
    Кенкал и плачел и мојов ама не да хистериша, може и затоа викам дека лесно поминуваме со седиштево.

На Spidy и Tea SK им се допаѓа ова.
  11. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.231
    Допаѓања:
    10.706
    Од бебе ти е во седиште и се нема навикнато? Стварно чудно.
    Мојава имаше еден период накај 2 години сакаше рацете да ги вади само доле да е врзана, плачеше ако и ги пикнеш рацете во каишите и ја донесов другарка ми во униформа, полицајка е, не и текна да ги извади :D.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    9.707
    И моево е од бебе во седиште и тоа често патувавме викенди охрид грција џабе вришти плаче пробува да излезе а е 1.5год. Ако сум до него од карпош до кисела вода не крева во вис, ако сум напред знае да е мирен 5мин ама после вришти - солзи писка. Различни деца се. И моево никогаш не е надвор од седиште, дали 2 пати се има случено да го возам во раце ама релација 5мин макс. Со чуда врагови до охрид стигаме, а сум многу против телефони цртани ама ако не гледа барем некое време нема шанси да истераме цел пат. Без 3 паузи ск-ох не сме :sweat: среќа откажавме тасос за септември инаку имаше да се потепаме измеѓу

На Meddy и DaisyDream им се допаѓа ова.
  13. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.231
    Допаѓања:
    10.706
    Од Тасос имам фобии. Кога големата имаше 10 месеци, се затегнавме на Тасос. Последниот ден фати стомачен вирус, цел пат назад со цицката извадена и навалена накај нејзиното седиште ја поминав. Од тогаш решив дека дур не направат децата минимум 5 години, не одам подалеку од 300км од Скопје

На sani99, lackygirl и Fenix05 им се допаѓа ова.
  14. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.427
    Допаѓања:
    19.855

А бе убаво ние поминавмеее :lol: @Fenix05 нашиве деца нели тука се некаде. Бродот преинтересен му беше уште го збори. На мм самп му вика "ајде тате мое пажа бот диме така" :rofl:

На Fenix05 и Tea SK им се допаѓа ова.
  15. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.038
    Јас опседната изгледа хахахја
    Ве читав дека се вртат во круг и им е забавно
    Епа денес сфати дека може тоа и он 1.5година како што нагласив погоре
    Се врти во круг и се смее и јас ќе речам не ќе паднеш или нешто и се кикоти и бетер праи
    Некој милестоне ли е? Нешто што учат и да и наназад некад пробува да оди

16. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.233
    Допаѓања:
    26.291
    Моето. Значи она кога ќе почне да плаче зајдува, губи воздух, па кога ќе земе почнува да повраќа. Големата директ повраќа кога плачи. Од старт не сум можела да ги оставам да си се исплачат ради до тој степен хистерија. Моево па не заспива во кола, 2 саати имаме до Љубљана аеродром и шашма сме од нив, камоли како некој да тргнеме до Мк со кола ауууу. Ене и внука ми е од раѓање во седиште, па пак не доседува. Мислам алал на тие што толку лесно поминуваат.
    Во кола носам бомбони, лижавчиња,чипс,застануваме за сладолед во кола, телефон, пак некоја глупост за грицкање и некако стасуваме ама јас седам назад со двете :?:

На Fenix05 и DaisyDream им се допаѓа ова.
  17. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.034
    Допаѓања:
    8.520
    @Bubish26 Да да од бебе, прво транспортер после седиште. Седнува сам во седиште ама кога треба да го врзам тоа се борби. Значи уште на тргнување е хаос веќе. Кај нас тоа е проблемот не сака никако да е врзан, се осеќа како да се заглавил и само тоа и зборува. Мама главио сам се и вршти на цел глас и се подига и пробува да излези. Некој ден ми се чини дека ќе го откорни седитешто од базата. Се надевам ќе се смени тоа кога ќе потпорасни па ќе стане полесно. А не цртаните да вртат два саати без престан до македонија. Тоа најмногу го мразам што толку време гледа, ама се пробано, со јадење лажење, книги, играчки, топки, што не, ништо не му задржува внимание повеќе од пола саат. А не заспива никако, заспива пола саат пред да стигнеме што се вели. Ама тоа е, такво ми е детето и како тако се справувм на некој начин.

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  18. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.716
    Допаѓања:
    6.021
    Не е мајлстон, ама фаза е, осеќаат ново чувство (вртоглавица) и им е јако. Тргни околу него ако има ствари од кои може да се повреди и пробај да го игнорираш. Ако му викаш не, уште појако ќе му биде. Моиве се поголеми па уште се вртат кога ќе збеснат. Едниот до степен да повраќа се вртеше. Од тогаш троа поретко се врти, и не толку долго :D

На Fenix05 и KikiKviki им се допаѓа ова.
  19. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    11.866
    Пробиотик отворен, колку време може да се користи? Последно сум и дала како бебе, сигурно година е помината од прво отварање.

20. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.807
    Допаѓања:
    145.399
    Фрли го. Не се чува толку отворен.

На Cherry blossom89 му/ѝ се допаѓа ова.