Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    9.318
    Еве уште еден пациент на Паскалов....:D
    Пак ке кажам не викам не , добри дијагностичари се и ептен ги поштувам ама некогаш со тоа " ништо не е "( сакајќи да се избегнат антибиотици) знаеле да ме заебат .

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.265
    Допаѓања:
    111.626
    Види, реално нема потреба од антибиотик, ама стана веќе мачно, едното на другото, па обратно, само си префрлаа бактерии, малото повеќе страда од големиот, големиот еве го со две бактерии бутурот му е, само кашла, малото нема нема ќе вивне некоја температура 40 од нигде никаде. А и сакам да го боцнам малото ммр веќе и бато ако ни дадат против стрептокока сега да го боцкаме.

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    9.318
    Исто и ние сакаме здравје септември да ја ставаме ММР.

4. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    3.473
    ММР требаше и ние, ама дури не се средиме со настинкава ништо. А тргнуваме во градинка во септември. Знаете ли дали смее да оди во градинка тогаш тие денови по ваквината или неколку дена пауза се прави?

5. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    9.318
    Да ри кажам двајца доктори прашав двајцата различно кажаа ....едниот дека треба карантин претходно ...Паскалов рече нема потреба. Ке си функционира најнормално

6. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    1.063
    Само што наполни 17 месеци, прооде убаво на 16,5. Разбира сѐ што му кажувам: донеси ова, направи она, гушни ја мама, баци ја. Знае звуци да имитира на : маче, куче, волк, трактор, овца, петел, коњ. Знае делови од тело каде му се: уши, коса, очи, нос, уста, заби, раце, нозе и прстиња. Единствени зборови што константно ги збори се: мама, дада, кака. Имитира сѐ што ќе му покажам. Знае да покаже колку години има…
    Колку треба да се збори во овој период? Кога треба да знам дека треба да се преземе нешто и каде се оди за ова? Читам дека треба 10 зборови да кажува до 18 месеци

На 1209 и Lady Miami им се допаѓа ова.
  7. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.427
    Допаѓања:
    19.855

Ономатопеите (имитирањето) се брои и како зборче. Читај му книги, зборувај му буквално се што правите од облакаме чорапи до земаме вилушче, сечеме јадеме. Јас одев по улица и зборев з аоблаци дрвја му раскажував буквално за се. Ако нешто посебно му се допаѓа животни/коли било што најди сликовница со тоа и раскажувај му. Колку ти повеќе му зборуваш толку побрзо ке се пушти.

На WhiteCat33, Lady Miami, Miss_S и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.601
    Допаѓања:
    1.394

2 недели не 2месеца .. еве деновиве е подобро ќе стане и 2пати ќе се закашла .. ќе видам неделава како ќе биде ако не петок правам пак кс, црп, брисеви а и пнеумослиде .. Наташа и мене до сега 2 пати ми се има погодено на дежурство кога сме биле жената е врв

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  9. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.601
    Допаѓања:
    1.394
    На колку месеци ќе ставате ммр?

10. Sredstvo

Sredstvo Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    59
    Здраво на сите, некој искуство со ваков осип кај бебе? 15 месеци е се појави во неделата вечер, прво мислев дека е од жешкото што се поти, но потоа и се појавија неколку на лицето, неколку на врат и 2 на нозете,бевме кај тројца доктори не знаат дали е варичела или не.. Демек личи на сипаници, не личи.. На крвната слика покажува вирус, но параметрите не се нешто многу високи скоро во граница за нејзина возраст... Немаше температура, нема во устата, по телото само на местата кои ги пишав погоре, третирам со течна пудра.. Некое мислење, искуство.. Ви благодарам

Прикачени фајлови:

11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.762
    Допаѓања:
    7.820
    Ми личи на варичела. Е сега не знам дали кај нас има тест за да провериш дали е тоа. Преку крв, за некое време дали има антитела или не.

На Sredstvo му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Sredstvo

Sredstvo Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    59
    Да ми кажа докторката дека преку крв можи да се проверат антитела.. А тоа дека нема низ цело тело и без температура? Тоа најмногу ги буни докторите, иако ми велат дека имале и такви случаеви..

13. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.233
    Допаѓања:
    1.459
    Мами, дали личи на осип од варичела?

Прикачени фајлови:

14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.762
    Допаѓања:
    7.820
    Ќе ја означам @Bubish26 . Нејзините поминаа мислам само со мал осип.

15. Sredstvo

Sredstvo Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    59
    Ви благодарам

16. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    9.318
    Две год и 7 месеци сме.
    Немаше кога, постојано бевме болни од градинка....

На _budaletinka* му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    3.473
    Мајки, пишав претходно со висока температура беше бебето 38.6, ша дури и до 39 одеше. Сега е стабилно, не давам антипиретик, ама тој уште се препотува. Има црвени точки по лицето и онолу вратот, и малку на грбот над газето. Денеска видов и малку на гради.
    Знам дека пипувате тука дека е нормално по температура осип, ама мене ми е прв пат, бебето е 12ипол месеци.
    За колку време поминува ова?

18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.233
    Допаѓања:
    26.291
    Ние правевме антитела, тука кај што живеам тешко да се испита нешто ама според матичен беше варичела. Моите две деца заедно имаа и максимално по 6-7 брумчиња на меше и на грп. Немаа тт, немаа чешање нити на крај красти. Не знам ни од кој префатија кога тие со шо беа во контакт немаа никој ама па вакцинирани и можно е така и без симптом.

19. Sredstvo

Sredstvo Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    59
    Не знам ни јас искрено од каде, ако е варичела.. Најмногу нека се 15тина брунчиња на глава претежно, на телото 4 ако има, исто без температура без чешање,малце намален апетит и толку.. Си велам некогаш кога ќе дојде ред за проверка на крв ќе испитаме антитела.. Специјално за тоа да ја носам не ми се трауматизира, претпоставувам треба крв од вена а не од прсте.

20. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.233
    Допаѓања:
    26.291
    Јас грешка напишав, ние не проверивме антитела. На глава па моиве немаа, а колку што знам за варичела имаат на глава. Ако поминете така лесно супер пошо од читање на форумов ептен тешко поминуваат тој период.