Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.714
    Допаѓања:
    5.048
    Хахахахах ке излезат и вашите кај и да е ]:)
    Фалаа:hug:

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mommy. S

Mommy. S Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2025
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    63
    Denes stavivme mrp vakcina. Ni rekoa posle 7dena da ocekuvame reakcii a mozebi I nema. Inaku lepenkite na bocnatoto mesto kolku dena gi koristevte?

3. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    11.816
    Како ви спијат малите ноќе? Има ноќи каде што спие ко да не мрда, ама има ноќи каде што на 2 мин се превртува...ја покривам со тетра, викам да не и е свежо, не можам да сфатам што и е..ноќта нешто и како да сонуваше, закенкуваше во сон...не знам дали е поврзано со сонувањево :wasntme:

4. Srekjna13ka

Srekjna13ka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2021
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    83
    Ако не гризи добро е :D
    15 месеци е мојот. Секое утро со тепање ни почнува. Нормално, јас сум исплесканата :Dи за се друго што не му одговара.
    Мислам дека ова е нормално околу годината и после :wasntme:

На LeL15 и angel4444 им се допаѓа ова.
  5. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    435
    Нормално дека гризе, уште клоци не ми мавал само :rofl:

На Srekjna13ka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.211
    Допаѓања:
    111.415
    Зошто да е нормално да гризе и да тепа? Не е нормално воопшто. Првото не ме ни гризеше ни тепаше, второто гризеше и зборев додека уста не ми фати пена, за неколку дена престана. Значи зборење, зборење, зборење и цело време зборење, кога ќе гризне/удри се тргаш на страна и толку.

На Besbes24, ALISA0000, Lady Miami и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    19.770

Точно. ПРЕТочно. Мене прво ми е па ме гризаше и ме удираше, зборев господ само зане колку пати на ден зборев дека не е убаво. И сега а му текне да ме удри ме бацува, ја подкрева раката и сам на себе си вели "не не диме, не убаво тепам" и одма почнува да бацува.
    Зброувајте мнооогу зборувајте. Им влегува во тоа мозочето се што збориме и правиме.

На WhiteCat33, јolene и Lady Miami им се допаѓа ова.
  8. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.675
    Допаѓања:
    3.439
    @AngelOfArh @Carolin. Se slozuvam, mene mi e prvo, ama na sestra mi dvete so mene izrasnaa. Celo vreme reagiram koga nesto ne e vo red. Koga ke me udri i me boli, reagiram kako stvarno sto me boli. Koga frla igracki od masa, zboruvam deka toa ne e ubavo. Koga se treska od zemja i se luti za nesto, isto zboruvam... mislam deka i toa e del od sozrevanjeto.

9. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.225
    Допаѓања:
    1.451
    Исто и јас.

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  10. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.225
    Допаѓања:
    1.451
    Мами, од кога ги ставате на перниче и какво користите?

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    11.816
    Ај ај почнаа драмите |( еве јас лично за себе ќе зборам. Мојата не гризе, не тепа, САМО ме кубе, и не го прави тоа од што нешто сака да постигне, туку е само дете, така ми прави и кога ќе ја заспивам, ме гали, ме фаќа за коса, и ми ја плетка косата меѓу нејзини прсти. Тоа е само дете! Да не преувеличуваме. И да, сите ние збориме и збориме и збориме, ич да не се секирате. Е сега, и за тие деца што гризат и не знам што, и тие се само деца, период им е, сигурно сега не го сфаќаат тоа дека се тепачи и утре ќе тепаат луѓе. Мојата е дете што не застанува, ама буквално, и зборено и карано и сè, те гледа во очи се смее и си прави по нејзино. Општо за се. Инат невиден. Се додека не преминува граници на детско однесување, не планирам ништо посебно да превземам. И ја карам, и ја учам и ја советувам како и секоја мајка верувам ама има деца по мирни, по се разбираат од збор и деца што се како мојата, си тера по нејзино.

На Srekjna13ka, merriel0 и le.soleil им се допаѓа ова.
  12. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    19.770

На ортопед ми рекоа до 2години не, после тоа колку може да се одложи. Еве го 2 има, сака на мојата да спие па викендов перница ке бараме.

13. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    435
    Кога пишав нормално дека гризе, сакав да кажам дека и покрај тоа што бутка, мава И гризе понекогаш. Детево е година ипол, не пишав дека е нормално до 15 да се понаша вака. Скроз сфаќам што сакаш да кажеш и има подобрување кога го оставам во креветче чим почне да мава ако нејќе да спие, 1-2 пати ако прави исто по неколку минути се тргам и кога ќе се вратам е многу поприлагодлив да заспие без проблем или барем без тепачки. Апсолутно се сложувам дека не треба да се допушта и да остане така, ама во овие години може само вака со наше однесување да сме пример како треба или не треба, за да како растат се научат - а дека е честа појава кај многу или поголемиот број на деца, е.

На Srekjna13ka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    19.770

Честа појава е да, сите прават. Ама муабетот е дека мора да им кажуваме што треба и не треба, знам дека сите кажувате, сите збориме нормално. Не верувам дека Ангел нешо лошо мислеше со коментарот.
    Многу се паметни иако ние мислиме дека ништо не разбираат. Се им е фаза ке им помине, ама зошто да ве гризаат или тепаат било што кога може да се реши. Мене кога ме гризаше јаа го гризнав него еднаш и он си го свати како игра и продолжи да ме гриза. Го гризна еднаш мм, го спушти мм на кревет до него му вели "да гризаш не е убаво, боли тато ке плаче, а диме не сака тато да плаче" толку беше заврши. Па така за се останато некогаш сваќаат од прва некогаш повеќе им треба битно ке сватат, и што е добро и што е лошо ако им кажуваме.

На Lady Miami и LeL15 им се допаѓа ова.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.211
    Допаѓања:
    111.415
    Мојот коментар не беше со лоша намера и ви кажувам од искуство на мајка на 2 тотално различни деца од кои едното има веќе 9 години. На сите ни е интересно кога скубат, се закачкаат, грицкаат, па тоа го прават и они да се смеат, да си играат и тука автоматски и ние се смееме и тука е најголемата грешка. Кога дете ќе те скубне, удри, гризне не треба да се смееш, треба да се налутиш и да му дадеш до знаење дека направило нешто лошо. Дома сме четворица, јас и татко му се лутиме кога не повредува и затоа тој веќе не не повредува, не не гризе, не не кубе, не не тепа, а брат му се смее и него продолжува да му го прави сето тоа. Сега јас реагирам за брат му бидејќи тој е таков мек и го сака премногу што нема да реагира, па прекинува веќе и брат му да го поткачува.

Не се лутете кога некој ви кажува од искуство, верувајте ми дека некои работи би сакала и мене да ми ги кажат ама јок, немало кој или никој не се позамарал. Е и јас сум реагирала некогаш кога ќе ми кажеле од искуство па еве видов дека не е така и сега слушам совети и применувам. Еден од тие совет е токму тој со гризењето, кубењето и тепањето. Дете кое нема да го сопреш ќе продолжи да го прави истото и во градинка и во школо и на крај и на улица. Тоа не сакаме.

На warrior, Skyler81 и DELFINA81 им се допаѓа ова.
  16. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    435
    Јасно, затоа и пишав дека скроз сфаќам што пиша и зашто, воопшто не се налутив. Секако дека правиме се од горенаведеното ко што пишав, треба да моделираме однесување какво треба детето да има и додека расте со нас дома, и кога ќе е било каде и со било кој друг.

17. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    11.816
    А зошто мислиш дека некој се лути? Коментарот ти е ок ама кажан ти е гледано од далеку. Еве јас прва примам совети, слушам, гледам, читам, сакам да знам туѓи искуства и немам проблем да ги применам. Ама, секој си го знае детето дома. Кажав мојата не тепа, ама еве на тие што тепаат, и дома им зборат, и сигурно се карани. Ете јас и зборам, сум пробала и со повисок тон, па демек плачам, па ме боли и викам, не така не вака и она ќе застане, следно пак ќе дојде и ќе си игра со косата, ми ја врти ме кубе. Ромперот го откопчува 99 пати во ден, а ја карам и зборам на 2мин, џабе. Ете сама кажуваш "дете кое нема да го сопреш" а зошто мислиш не се сопрени? Сака некоја мајка детето да и е тепач? Верувам не! Збориме сите исто на темава, ама на различен начин кажано. Секоја го сака нај доброто за детето, и барем денес за разлика од порано повеќе им обрнуваме внимание, ги учиме, седиме со нив и им збориме и збориме.

Последна измена: 20 август 2025 во 10:52
    На le.soleil му/ѝ се допаѓа ова.
  18. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.225
    Допаѓања:
    1.451
    И уште едно прашање, кога преминавте на една дремка?

19. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    19.770
    После прв роденден. Официјално на 13ипил месеци до тогаш жонглиравме де една де две.

20. Mommy. S

Mommy. S Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2025
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    63
    Na 14ipol meseci.
    Najteska tranzicija.
    Majki imate li iskustvo so selenje I odenje vo gradinka, a deteto da e okolu godina ipol.
    Kako uspevate so ucenje na dva jazika I odenje vo gradinka vo stranstvo